Θέατρο: 5+1 παραστάσεις από Ελλάδα στην Κύπρο

Θέατρο: 5+1 παραστάσεις από Ελλάδα στην Κύπρο

Ελληνικό θέατρο στο νησί μέσα από 4 επιτυχημένα έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου

Σχεδόν κάθε χρόνο τέτοια εποχή ελληνικοί θίασοι και αθηναϊκές παραστάσεις κατεβαίνουν στην Κύπρο για παραστάσεις και όπως είναι φυσικό το κυπριακό κοινό κατακλύζει τις αίθουσες.

7

Κάποιος να με προσέχει

Η ομάδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας συνεχίζει τις εκτός-Φεστιβάλ δράσεις της και παρουσιάζει την παράσταση «Κάποιος να με προσέχει» του Frank McGuinness. Μετά τα απανωτά sold out στο Θέατρο Αυλαία στη Θεσσαλονίκη και στο Σύγχρονο Θέατρο στην Αθήνα, η παράσταση της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας στις 28 Απριλίου 2023 στις 8:30μμ. Πρωταγωνιστούν οι Αντίνοος Αλμπάνης, Δημήτρης Μάριζας και Πήτερ Ραντλ. Tο έργο («Someone Who'll Watch Over Me» στα αγγλικά) ξεχωρίζει για τη μαεστρία του McGuinness στις ανατροπές.  Καταφέρνει να χτίσει ένα θεατρικό έργο για τρεις ομήρους σε ένα κελί του Λιβάνου που είναι ταυτόχρονα ξεκαρδιστικά αστείο και συγκινητικό.  Ξεκινά με τα υποτιθέμενα στερεότυπα ενός αγενούς Άγγλου, ενός ασταθούς Ιρλανδού και ενός σοβαρού Αμερικανού και στη συνέχεια προχωρά στην υπονόμευση τους. Σκηνοθεσία: Αθανασία Καραγιαννοπούλου. Με τους: Αντίνοο Αλμπάνη, Δημήτρη Μάριζα, Πήτερ Ραντλ. 

Παρασκευή 28 Απριλίου, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 20:30. Εισιτήρια: www.Soldoutticketbox.com  και στο ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας (Δευτέρα-Παρασκευή 10πμ-1μμ).

7

Σωτηρία με λένε 

Το έργο της Σοφίας Αδαμίδου αποτελεί ένα αφήγημα με στιγμές και αναμνήσεις από τη ζωή της Σωτηρίας Μπέλλου, της σπουδαίας αυτής γυναίκας του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού, με την Κάτια Γκουλιώνη να ενσαρκώνει τον ομώνυμο ρόλο. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στις 10 και 12 Μαΐου, σε Λευκωσία και Λεμεσό αντίστοιχα, με συνοδεία ζωντανής μουσικής σε σκηνοθεσία, διασκευή και δραματουργική επεξεργασία του Γιώργου Παπαγεωργίου. Βράδυ. Η Σωτηρία βρίσκεται στο νοσοκομείο λίγο πριν την εγχείρηση που θα της στερήσει τη φωνή. Η ζωή της θα περάσει σαν ταινία μπροστά από τα μάτια της. Οι δικοί της άνθρωποι, η οικογένειά της, ο άντρας της, τα πάθη της. Άνθρωποι που αγάπησε και την αγάπησαν κι άλλοι που την πίκραναν ή την στήριξαν όταν πρωτοξεκίνησε. Η Σοφία Βέμπο που χωρίς να το γνωρίζει τη μύησε στο τραγούδι, Ο Βασίλης Τσιτσάνης που της άνοιξε το δρόμο, ο Παπαϊωάννου που αγάπησε βαθιά. Φτάνει μέχρι τον Ανδριόπουλο και τον Σαββόπουλο που την έφεραν πιο κοντά στις νεότερες γενιές. Αυτό το βράδυ η Σωτηρία θα «βουτήξει» σε μια ζωή που επηρεάστηκε σημαντικά από συνθήκες και γεγονότα μιας ολόκληρης εποχής. Πρωταγωνιστεί: Κάτια Γκουλιώνη. Στο ρόλο της νοσοκόμας: Ιωνάννα Μονέδα . Παίζουν οι μουσικοί: Αντώνης και Θεοδωρής Ξηντάρης. 

Τετάρτη 10 Μαΐου, Παττίχειο Θέατρο Λεμεσού, Παρασκευή 12 Μαΐου, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 20:30. Εισιτήρια: tickethour 

7

Η Δημοκρατία του Μπακλαβά

H σουρεαλιστική - sold out - κωμωδία του Φεστιβάλ Αθηνών, που συζητήθηκε όσο καμία άλλη, έρχεται στο θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό. Μετά τη θερμή υποδοχή που έλαβε από κοινό και κριτικούς στο Φεστιβάλ Αθηνών 2021, ενταγμένη στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για την Ελληνική Επανάσταση, η σουρεαλιστική κωμωδία «Η Δημοκρατία του Μπακλαβά», θα παρουσιαστεί για 3 μόνο παραστάσεις, από 18 Μαΐου έως και 20 Μαΐου στο θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό. Ένα μεικτό ελληνοτουρκικό ζευγάρι, η Σοφία και ο Φατίχ, δύο νέοι άνθρωποι που γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν ως φοιτητές σε μια ουδέτερη χώρα της Δύσης,  ιδρύουν μια επιχείρηση, ένα μπακλαβατζίδικο, στην ιστορική πόλη του Μεσολογγίου. Όταν όμως βρεθούν αντιμέτωποι με την παραδοσιακή εχθρότητα ανάμεσα στις δύο χώρες, αποφασίζουν να ανακηρύξουν την επιχείρηση τους σε ανεξάρτητο κράτος. Ένα ρομαντικό εγχείρημα, καταδικασμένο εξαρχής να αποτύχει. Μια ομάδα «ερευνητών» καλείται επί σκηνής να αναδομήσει την ιστορία του μικροσκοπικού αυτού έθνους, τη γέννηση, τις συγκρούσεις και την κληρονομιά του. Με άξονα μια σειρά από φανταστικές, σουρεαλιστικές και κωμικές καταστάσεις, δύο νέοι ανθρώποι προσπαθούν να απαλλαγούν από το βάρος αιώνιων στερεοτύπων εχθρότητας και να εφεύρουν για τον εαυτό τους μια νέα ταυτότητα. Η «Δημοκρατία του Μπακλαβά» είναι ένα απρόσμενα ξεκαρδιστικό θεατρικό ψευδοντοκιμαντέρ, που αν και αντλεί έμπνευση από τα ιστορικά γεγονότα του 1821, τοποθετείται στο σύγχρονο, ψηφιακά διασυνδεδεμένο, κόσμο μας διερευνώντας ζητήματα ταυτότητας και πολιτικής οργάνωσης, μέσα από το φίλτρο του σήμερα. Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Ανέστης Αζάς, Κείμενο: Γεράσιμος Μπέκας, Μιχάλης Πητίδης, Ανέστης Αζάς. Ηθοποιοί: Cem Yigit Üzümoglu, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Γιώργος Κατσής, Gary Salomon. 

Πέμπτη 18, Παρασκευή 19 & Σάββατο 20 Μαΐου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 21:00. Εισιτήρια: rialto.interticket.com 

7

Η Πόρνη από πάνω

Δώδεκα χρόνια τώρα, ο αριστουργηματικός μονόλογος του Αντώνη Τσιπιανίτη Η ΠΟΡΝΗ ΑΠΟ ΠΑΝΩ, με την εξαιρετική Κατερίνα Διδασκάλου, ενθουσιάζει και συγκινεί το κοινό που αγαπά το καλό θέατρο. Δώδεκα χρόνια τώρα, τα σημαντικά μηνύματα του έργου περνούν στους θεατές μέσα από το χιούμορ, την συγκίνηση, ένα καταπληκτικό, βαθιά ανθρώπινο κείμενο και μια συγκλονιστική ερμηνεία. Η προδοσία, η απόρριψη, η βαναυσότητα εναντίον των γυναικών και ταυτόχρονα ο έρωτας, η δύναμη που βρίσκει κανείς μέσα του ακόμη και στις δυσκολίες και  η επιδίωξη για την χαρά της ζωής ξετυλίγονται συναρπαστικά μέσα από την αφήγηση μιας γυναίκας που μέσα από τον δύσκολο γάμο της έχασε πολλά, κέρδισε όμως τον εαυτό της. Η Κατερίνα Διδασκάλου, αναπολώντας τη ζωή της Ερατούς, πλημμυρίζει κυριολεκτικά τη σκηνή παίζοντας ταυτόχρονα με απίστευτη ευκολία όλους τους χαρακτήρες που έπαιξαν ρόλο στη ζωή της ηρωίδας. ‘Ένα μοναδικό ρεσιτάλ ηθοποιίας που μας ταξιδεύει για 90 λεπτά από το γέλιο στη συγκίνηση, παραμένοντας κάθε στιγμή στην πραγματικότητα για να οδηγήσει σε ένα τέλος έκπληξη. Κείμενο: Αντώνης Τσιπιανίτης, Σκηνοθεσία: Σταμάτης Πατρώνης. 

Παρασκευή 19 Μαΐου, Δημοτικό Θέατρο Ύψωνα & Σάββατο 20 Μαΐου, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία, 20:30. Εισιτήρια: SoldOutTickets.

7 

Ψηλά απ’ τη Γέφυρα

Ο Γιώργος Νανούρης σκηνοθετεί το αριστούργημα του Άρθουρ Μίλερ, «Ψηλά απ’ τη Γέφυρα». Ο Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Έντι Καρμπόνε, ζωντανεύει τον τραγικό ήρωα, που το ανομολόγητο πάθος του για την νεαρή ανηψιά της γυναίκας του, πυροδοτεί μια συγκλονιστική εσωτερική σύγκρουση, η οποία τον οδηγεί στην αυτοκαταστροφή του. Η Ιωάννα Παππά υποδύεται την Μπέατρις, τη σύζυγο του Έντι, η οποία καταλαβαίνει τι του συμβαίνει και προσπαθεί μέχρι τελευταία στιγμή να τον βοηθήσει να βγει απ’ το αδιέξοδο του. Τον ρόλο του Αλφιέρι, δικηγόρου αλλά και αφηγητή της παράστασης, ερμηνεύει ο Δημήτρης Μαυρόπουλος. Ο Δημήτρης Καπετανάκος, στον ρόλο του Μάρκο, ενός από τους δυο μετανάστες που φιλοξενεί η οικογένεια Καρμπόνε στο σπίτι της. Στους ρόλους των δύο νέων που γνωρίζονται και ερωτεύονται, ο Ρένος Ρώτας -Ροντόλφο, αδελφός του Μάρκo και η πρωτοεμφανιζόμενη Ευγενία Ξυγκόρου -Κάθριν, ανηψιά του Έντι. Μετάφραση - Σκηνοθεσία - Φωτισμοί: Γιώργος Νανούρης. Πρωταγωνιστούν: Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης, Ιωάννα Παππά, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Δημήτρης Καπετανάκος, Ρένος Ρώτας, Ευγενία Ξυγκόρου. 

Τρίτη 25 & Τετάρτη 26 Μαϊου, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, 20:30. Εισιτήρια: tickethour. 

7

40+Βγαίνω!

Ύστερα από τις sold out εμφανίσεις του στo VOX, αλλά και τα τηλεοπτικά "Νούμερα" του Φοίβου Δεληβοριά, ο πολυτάλαντος Θανάσης Αλευράς παρουσιάζει ξανά στην Κύπρο το αυτοβιογραφικό, εσώψυχο, μουσικοσατυρικό πρόγραμμα στο Σκαλί Αγλαντζιάς στις 19 Ιουνίου! Ένα μεγάλο γενέθλιο πάρτυ που ο Θανάσης Αλευράς σχεδίαζε να το κάνει όταν έκλεινε τα 40 του χρόνια, αλλά, λόγω του ιού, κάθε χρόνο αναβαλλόταν! Φέτος όμως έφτασε η στιγμή να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Βέβαια είναι πια 43, αλλά δεν του πήγαινε η καρδιά να αλλάξει τον τίτλο. Όπως λέει και ο ίδιος "Αν το έγραφα 43+Βγαίνω, θα ακουγόταν σαν νούμερο παπουτσιού, άλλωστε το ομότιτλο τραγούδι της έναρξης το είχε ήδη γράψει ο φίλος μου Αντώνης Θυσιάδης και το είχε μελοποιήσει ο Νίκος Μερτζάνος. Έτσι είπα ο τίτλος να γίνει "40plusΒγαίνω" . Ένα αυτοβιογραφικό ταξίδι μέσα από προσωπικές ιστορίες που είναι συγχρόνως και ένα αφιέρωμα στην ξακουστή γενιά του '80". Σε αυτή τη μοναδική γιορτή θα είναι μαζί του η Ιdra Kayne και ο Jerome Kaluta, τα αδέλφια του όπως τα λέει, οι οποίοι με τις υπέροχες φωνές τους θα μας ταξιδέψουν  μουσικά σε τέσσερεις δεκαετίες. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Φωκάς Ευαγγελινός. 

Δευτέρα 19 Ιουνίου, Σκαλί Αγλαντζιάς Λευκωσία, 21:00. Πληροφορίες: 99059257. Εισιτήρια: tickethour 

Loader