Ευστροφία, καλή μνήμη και ομαδικότητα: Ορίστε μερικά μόνο από τα οφέλη του gaming

Ευστροφία, καλή μνήμη και ομαδικότητα: Ορίστε μερικά μόνο από τα οφέλη του gaming

Βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο

Φωτογραφίες από το νέο INSPOT Κίτι

Ένα ακόμη υπερμοντέρνο σποτ που φιλοδοξεί να γίνει place to be για τους gamers και όχι μόνο της Κύπρου άνοιξε τις προάλλες στο Κίτι.

Στο INSPOT Kiti μπορεί κάποιος να βρει 41 PC εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, μία από τις γρηγορότερες ταχύτητες ίντερνετ στο νησί και μοναδικά features όπως το Gaming Arena και το Playstation Area, προσφέροντας την υψηλότερη ποιότητα εμπειρίας gaming για όλους τους gamers, από τον πιο casual μέχρι τον πιο pro και αγωνιστικό.

φαφαφα

Ποια είναι όμως, σύμφωνα με έρευνες, τα οφέλη από το ραγδαία αναπτυσσόμενο gaming culture; Επειδή πολλά λέγονται και ακόμη περισσότερα παρερμηνεύονται, ας θυμηθούμε μερικά από τα σημαντικότερα θετικά στοιχεία που μπορεί να καλλιεργήσει κανείς μέσω της δημοφιλούς αυτής ενασχόλησης που έχει γίνει πια μέρος της ζωής όλων μας για τα καλά.

Ευστροφία - στρατηγική σκέψη

Έρευνα του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου υπογραμμίζει πως η ενασχόληση με τα Video Games αυξάνει την ευστροφία και τη στρατηγική σκέψη των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτά. Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, μετά από ανάλογη έρευνα, ανέδειξε πως παίζοντας 3D Video Games βελτιώνεται η μνήμη των παικτών, βελτιώνονται τα αντανακλαστικά και καταπολεμάται η άνοια. 

Επίσης, νέες μελέτες δείχνουν πως τα Video Games μπορούν να ωφελήσουν ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας, βοηθώντας στη δημιουργία νέων νευρώνων σε περιοχές του εγκεφάλου.

γσγσγσ

Αντικοινωνική συμπεριφορά και στρες

Μέσα από το gaming, πολλοί χρήστες με αντικοινωνική συμπεριφορά ανακάλυψαν νέους κώδικες επικοινωνίας. Πολλές είναι οι περιπτώσεις που ζευγάρια γνωρίστηκαν μέσα σε ένα «guild», με αποτέλεσμα να παντρευτούν και να δημιουργήσουν οικογένεια. Υπάρχουν περιπτώσεις που το gaming έχει προταθεί ως τρόπος χαλάρωσης σε άτομα με έντονο στρες.

Πανδημία και κοινωνικοποίηση

Όπως ήταν αναμενόμενο, μέσα στην πανδημία το online gaming αυξήθηκε αισθητά, λόγω της ανάγκης για κοινωνική αποστασιοποίηση και φυσική απόσταση. Αυτό ήταν σίγουρα δυσάρεστο, πώς όμως τελικά το gaming βοήθησε στο να διατηρηθεί κατά κάποιο τρόπο η έννοια της συνάθροισης;

Οι online gaming κοινότητες δημιουργούν «δημόσιους χώρους συγκεντρώσεων», κάτι που λείπει στον κόσμο εν μέσω πανδημίας» ανέφερε ο καθηγητής ΜΜΕ Christian McCrea, ο οποίος ειδικεύεται στο online gaming στο Πανεπιστήμιο RMIT της Αυστραλίας.

«Οι gaming πλατφόρμες καταγράφουν πολύ υψηλούς ρυθμούς χρηστών, οι οποίοι προσπαθούν μέσα από αυτές να ψυχαγωγηθούν και να επικοινωνήσουν, την ώρα που ο πραγματικός κόσμος μοιάζει να καταρρέει» συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν και οι χρήστες σημειώνοντας ότι τα παιχνίδια αυτά βοηθούν αισθητά στην ψυχολογία τους. «Ένιωθα λιγότερα καταθληπτικά κατά την διάρκεια του εκγλεισμού μου όσο έπαιζα» ανέφερε ο Yang An από την Κίνα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξηγώντας ότι δαπανούσε πάνω από 8 ώρες ημερησίως στην κονσόλα Nintendo Switch για έναν ολόκληρο μήνα που διήρκεσε η ο κατ οίκον περιορισμός στην περίπτωσή του.

φαφαφα

Λήψη αποφάσεων

Τα videogames μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των δεξιοτήτων λήψης αποφάσεων. Ενώ μερικά games απαιτούν αποφάσεις σε κλάσματα του δευτερολέπτου που επηρεάζουν το παιχνίδι, σε κάποια άλλα games οι αποφάσεις που πάρθηκαν νωρίτερα μπορεί να αλλάξουν την πορεία ολόκληρου του παιχνιδιού. 

Eπιπλέον, στα λεγόμενα role-Playing Games-RPGs, ακόμα και οι αρχικές αποφάσεις για τα χαρακτηριστικά ενός χαρακτήρα και οι μεταγενέστερες αλληλεπιδράσεις με τον κόσμο, θα έχουν σοβαρές συνέπειες στην ηθική και την ευημερία του χαρακτήρα που έχει δημιουργήσει ο gamer. Ορισμένα Turn-Based-Strategy games, απαιτούν επίσης από τους παίκτες να αναλύσουν και να αντιδράσουν σε μια πληθώρα παραμέτρων για να κερδίσουν με επιτυχία το παιχνίδι.

Ομαδικότητα

Τα περισσότερα παιχνίδια απαιτούν από τους παίκτες να συνεργαστούν στενά σε μια ομάδα. Δημοφιλή ανταγωνιστικά παιχνίδια, όπως μερικά FPS games και multiplayer online battle arena (MOBA)-style games φέρνουν μαζί ομάδες των 5 ατόμων, όπου κάθε παίκτης έχει τα δικά του πλεονεκτήματα, αδυναμίες και δεξιότητες. Αυτό το είδος της συνεργασίας θα αποδώσει σίγουρα στο χώρο εργασίας ή στο σχολείο.

ηδηδηδ

Όπως λοιπόν το καθετί σ' αυτή τη ζωή, το μέτρον είναι άριστον. Κανείς δεν ισχυρίζεται πως ενδεχόμενος εθισμός στo gaming δεν μπορεί να αποφέρει αρνητικές συνέπειες, η δαιμονοποίηση όμως και η αυθαίρετη, στερεότυπη και καθολική απόρριψη μιας συναρπαστικής κουλτούρας που έχει κυριαρχήσει τόσο πολύ στη σύγχρονη ζωή δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτή.

 

Loader