Η εξέλιξη της τηλεόρασης: Aπό το ασπρόμαυρο στη… DIGITAL

Η εξέλιξη της τηλεόρασης: Aπό το ασπρόμαυρο στη… DIGITAL

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας ο τρόπος που παρακολουθούμε τηλεόραση άλλαξε με πολλαπλούς και ποικίλους τρόπους. Η ποιότητα της εικόνας, ο αριθμός των επιλογών περιεχομένου, ο τρόπος αναμετάδοσης προγραμματων, η διάδραση μας με το περιεχόμενο και οι συσκευές από τις οποίες παρακολουθούμε τηλεόραση... εξελίσσονται, όλο και με πιο γοργούς ρυθμούς.

Γράφει ο Μιχάλης Τυρίμος*

Μπορεί να άλλαξαν πολλά όμως η συνήθεια παραμένει η ίδια. Σύμφωνα με το Recode, 70% των χρηστών του Netflix παρακολουθούν σειρες απο την τηλεόραση τους. Έτσι προχωρήσαμε απο την CRT τηλεόραση (ναι αυτές που έχουν πλάτη) και τα μόνο πέντε κανάλια που είχαμε ως επιλογή, στην τηλεόραση με την High Definition ή 4K εικόνα και τους 15,000 τίτλους που προσφέρει το Netflix - μεταξύ άλλων. 

Παράλληλα δημιουργήσαμε νέες συνήθειες, όπως αυτή της “δεύτερης οθόνης”. Μπορεί να παρακολουθούμε μια εκπομπή ή ταινία απο την τηλεόραση μας, όμως το κινητό, ο υπολογιστής ή το tablet στο οποίο διαβάζουμε νέα, σερφάρουμε τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ή παρακολουθούμε κάτι άλλο παράλληλα, μας έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι. Συγκεκριμένα με βάση την Statista, το ποσοστό των ατόμων που χρησιμοποιεί άλλες συσκευές καθώς βλέπει τηλεόραση σε χώρες όπως η Αμερική, Βρετανία, Γερμανία, Σουηδία, Νορβηγία και άλλες, έχει πλησιάσει το 80%. 

Αυτή η πρόοδος και η μετεξέλιξη της τηλεόρασης έγινε δυνατή και συμβαδίζει με παράλληλες τεχνολογίες. Η τιτάνια αύξηση της ταχύτητας διανομής δεδομένων μέσω διαδικτύου και η εξέλιξη των συσκευών, όπως τα κινητά τηλέφωνα και οι έξυπνες τηλεοράσεις, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Μπορεί όλοι σήμερα να παρακολουθούμε εκπομπές διαδικτυακά, επειδή μας το επιτρέπουν οι υποδομές, αλλά η προσπάθεια ξεκίνησε απο πολύ νωρίτερα. Η πρώτη εκπομπή που αναμεταδόθηκε στο διαδίκτυο, ήταν το World News του καναλιού ABC το 1994.

Αφουγκραζόμενοι αυτή την πρόοδο και το τι επιφυλάσει το μέλλον, πριν απο ακριβώς ένα χρόνο η Digital Tree αποφάσισε την δημιουργία του καναλιού Digital - το πρώτο διαδικτυακό κανάλι της Κύπρου με διευθύντρια την Γωγώ Αλεξανδρινού. 

Σε μόλις 6 μήνες το Digital ήταν έτοιμο να βγει στον αέρα με 18 εκπομπές στο ενεργητικό του. Τι συνέβη; Αυτό θα το αποκαλύψουμε μέσα απο μια σειρά με άρθρα που χαρτογραφούν το όραμα, την προεργασία, τις προκλήσεις, τα λάθη αλλά και τα κατορθώματα της ομάδας που έστησε ένα πολλά υποσχόμενο κανάλι, στην μέση της πανδημίας. Stay tuned!

*Managing Director | Capacitor Partners

FUTURE TALKS presenter @ DIGITAL

Loader