Έκανες κι εσύ binge-watching εν αγνοία σου;

Έκανες κι εσύ binge-watching εν αγνοία σου;

Όταν από ψυχαγωγία μετατρέπεται σε εθισμό, έχει επιπτώσεις στον εγκέφαλο και σώμα μας

Οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, με αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να προτιμούμε τη ζεστασιά του σπιτιού και ως εκ τούτου, μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για διασκέδαση είναι η παρακολούθηση ταινιών και σειρών στην τηλεόραση.

Οι πλατφόρμες streaming υπηρεσιών είναι πολλές: Netflix, Amazon Prime, Hulu κ.α. και τόσο «πλούσιες» σε περιεχόμενο, που οι συνδρομητές περνούν ώρες μπροστά στην οθόνη, βλέποντας τις αγαπημένες τους σειρές. 

Το binge-watching, ή αλλιώς ο μαραθώνιος στον οποίο παρακολουθούμε το ένα επεισόδιο μετά το άλλο, ακόμα και ολόκληρες σεζόν, χωρίς σταματημό, μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία μας. 

Στις αρχές Ιανουαρίου, η Βρετανική Ενωση Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας (British Association for Counselling and Psychotherapy) επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν τρεις Βρετανοί ασθενείς που θεραπεύονται για «εθισμό στο binge-watching».

Πότε λοιπόν το binge-watching από ψυχαγωγία μετατρέπεται σε εθισμό και ποιες είναι οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο και τα σώματά μας;

fhxnfxh

«Ο μαραθώνιος παρακολούθησης τηλεόρασης στην αρχή μπορεί να προκαλέσει χαρά και ενθουσιασμό, αλλά όταν τελειώσει η σειρά, υπάρχει απότομη διακύμανση της ψυχολογίας», λέει ο δρ. Πολ Στίλμαν. Ο ενθουσιασμός προκαλείται από την παραγωγή χημικών ουσιών όπως η ντοπαμίνη που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας που μας δίνει χαρά - και ανάμεσα στις δραστηριότητες βρίσκεται και το binge-watching της αγαπημένης μας σειράς.

 «Οταν κάνουμε τηλεοπτικό μαραθώνιο, ο εγκέφαλός μας παράγει ντοπαμίνη συνεχώς. Βιώνουμε ένα είδος εθισμού, καθώς ο εγκέφαλος αρχίζει να τον δημιουργεί. Και μόνο το γεγονός ότι γινόμαστε κομμάτι των εξελίξεων στις ζωές των χαρακτήρων της σειράς και ενδιαφερόμαστε για τα όσα συμβαίνουν σε αυτούς, είναι εθιστικό. Αν απομακρύνεστε από φίλους και οικογένεια και ακυρώνετε προτάσεις για έξοδο για να δείτε μια σειρά, τότε αυτό είναι σημάδι ότι ότι είσαστε εξαρτημένοι και αναζητάτε αυτόν τον ενθουσιασμό που φέρνει το binge-watching». 

sfdvgsf

«Αλλα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν την συχνή κατανάλωση σνακ και όχι τα μαγειρευτά φαγητά», εξηγεί ο δρ.Στίλμαν.

Μια από τις σημαντικές συνέπειες του binge-watching στην υγεία μας, είναι η έλλειψη ύπνου. «Οι ηλεκτρονικές οθόνες εκπέμπουν μπλε φως, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή μελατονίνης - μιας σημαντικής ορμόνης που σχετίζεται με τον καλό και ποιοτικό ύπνο», λέει ο δρ. Ρότζερ Χέντερσον, διευθυντής της πλατφόρμας Liva Healthcare στην Αγγλία.

«Αν καθίσετε σε μια στάση για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη και τους μύες, σας βάζει στον πειρασμό να καθίσετε παραπάνω ώρα στην ίδια θέση και αυτό επηρεάζει τον ύπνο. Επιπλέον, η βία και η αγωνία στη σειρά, μπορεί να δημιουργήσουν άγχος και να σας κρατήσουν ξάγρυπνους τη νύχτα», συμπληρώνει ο δρ. Στίλμαν.

Πηγή

Loader