Ιρανός καλλιτέχνης βάζει λευκή σημαία στα ιστορικά μνημεία της χώρας του

Ιρανός καλλιτέχνης βάζει λευκή σημαία στα ιστορικά μνημεία της χώρας του

Σε μία προσπάθεια να τα σώσει από τα «πυρά» του Τράμπ

Συμβολική έκκληση να εξαιρεθεί από τις αντιπαλότητες η παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά είναι η πρωτοβουλία Ιρανού καλλιτέχνη που «ύψωσε» λευκή σημαία στα ιστορικά μνημεία του Ιράν.

Νέα κορύφωση της έντασης στις αμερικανο-ιρανικές σχέσεις βρήκε το ξεκίνημα της καινούργιας χρονιάς και ο Ιρανός καλλιτέχνης, Mohammad Hassan Forouzanfar, «ύψωσε» λευκή σημαία στα ιστορικά μνημεία της χώρας του. 

Αφορμή ήταν το tweet στις 4 Ιανουαρίου του Προέδρου των ΗΠΑ, με το οποίο απείλησε να βάλει στον στόχο, μεταξύ άλλων και ιστορικά μνημεία του Ιράν στην περίπτωση που υλοποιήσει η ιρανική ηγεσία τον όρκο της να πάρει «βαριά εκδίκηση» για τον φόνο του Ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί με πύραυλο από αμερικανικό drone. 

g

Συνεχίζοντας το πρότζεκτ «Ειρήνη» -το είχε εγκαινιάσει με μία σειρά φωτομοντάζ στα οποία είχε συνθέσει παγκοσμίως γνωστά τοπόσημα στις ΗΠΑ και στο Ιράν- ο Ιρανός ντιζάινερ αυτή τη φορά «φαντάζεται» λευκή σημεία πάνω σε μνημεία της χώρας του τα οποία έχουν χαρακτηριστεί από την UNESCO ως «παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά». 

fvddf

Μνημεία ισλαμικά: το Μπλε Τζαμί στην Ταυρίδα και το Τζαμί Λουφτολάχ στο Μεϊντάν, τη μεγάλη πλατεία στο Ισπαχάν. 

Μνημεία της προϊσλαμικής περιόδου της χώρας: τον Μεγάλο Ναό των Ζοροαστρών στο Γιαζντ και την Περσέπολη.   

vb

Ανάμεσα σε αυτά, μνημείο ιδιαίτερης σημασίας για την ελληνική ιστορία: τον τάφο του ιδρυτή της Αχαιμενιδικής Αυτοκρατορίας Κύρου του Β' - του επονομαζόμενου Μέγα - στις Πασαργάδες, τάφο στον οποίο ο Μέγας Αλέξανδρος έκανε σπονδές και χοές και χόρεψε γύρω του, τιμώντας τον. Και άλλα πολλά.

fdgd 

Η λευκή σημαία την οποία «ύψωσε» ο Ιρανός καλλιτέχνης αναδεικνύει το πώς πολιτισμικά μνημεία μιας χώρας και τα οποία ανήκουν στον παγκόσμιο πολιτισμό συχνά βρίσκονται στα διασταυρούμενα πυρά δύο αντιμαχόμενων μερών: η μνήμη της καταστροφής των δύο Βούδων στο Μπαμιάν του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν ή της παρ' ολίγον ολοσχερούς καταστροφής της Παλμύρας στη Συρία από τον ISIS, είναι νωπή. 

jbkjl

h

bgfdfg

Πηγή

Loader