Το «club των 27» που θεωρείται καταραμένο
Ποιοι διάσημοι ροκ σταρ έφυγαν σε αυτή την ηλικία
Δεν είναι λίγοι οι διάσημοι αστέρες που κυριολεκτικά τρέμουν την ηλικία των 27 χρόνων, κι όχι άδικα, αφού πολλά μεγάλα ταλέντα έφυγαν ξαφνικά από τη ζωή ακριβώς τότε.
Μάλιστα μετά από την αυτοκτονία του Κερτ Κομπέιν, η θεωρία της κατάρας άρχισε να κερδίζει ολοένα έδαφος, απασχολώντας μέχρι τους επιστήμονες που προσπάθησαν να δώσουν μια λογική εξήγηση σε τόσους τραγικούς θανάτους.
Έτσι το 2011, Βρετανοί ερευνητές μελέτησαν την ιστορία 1.500 ερμηνευτών σε διάστημα 40 ετών, συγκρίνοντας το μέσο όρο ζωής των ροκ σταρ, με αυτούς που δεν ανήκαν στην ίδια κατηγορία, το ίδιο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με την έρευνα, «οι βορειοαμερικανοί σταρ της ποπ είχαν 87,6% πιθανότητες να είναι ζωντανοί, όσο και οι μη-ροκ σταρ ίδιας ηλικίας και εθνικότητας, καταγράφοντας το χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης από οποιαδήποτε άλλη ομάδα που συμπεριελήφθη στη μελέτη».
Οι Ευρωπαίοι τώρα ρόκερ, αν και ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με τους βορειοαμερικανούς ομολόγους τους, κατά μέσο όρο είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νέοι συγκριτικά με τους μη-ροκ ευρωπαίους αστέρες. Η υπερβολική χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ ήταν ανάμεσα στις πιο κοινές αιτίες θανάτου.
Η κατάρα της «Λέσχης των 27» είχε ιδιαιτέρως αγχώσει τον τελευταίο χρόνο και την -28χρονη πλέον- τραγουδίστρια Μάιλι Σάιρους, όπως εξομολογήθηκε σε συνέντευξή της στο Apple’s New Music Daily Radio. Γι ’αυτό αποφάσισε το 2020 να φροντίσει τον εαυτό της και να απεξαρτηθεί από το αλκοόλ.
Ρόμπερτ Τζόνσον (1911-1938)
Θρυλικός τραγουδιστής των μπλουζ από το Μισισιπή των ΗΠΑ, ο Ρόμπερτ Τζόνσον δεν έκανε μεγάλη καριέρα όσο ζούσε -άλλωστε πρόλαβε να ηχογραφήσει μόνο 29 τραγούδια- όμως η αξία του εκτιμήθηκε τη δεκαετία του 1960, αποτελώντας μια σημαντική επιρροή για πολλούς καλλιτέχνες του rock and roll.
Ο θρύλος μάλιστα λέει ότι είχε πουλήσει την ψυχή του στον διάβολο με αντάλλαγμα το τεράστιο ταλέντο του. Στα 27 του χρόνια ένας αντεραστής του τον δηλητηρίασε από ζήλια.
Μπράιαν Τζόουνς (1942-1969)
Ιδρυτικό μέλος των Rolling Stones μαζί με τον Μικ Τζάγκερ και τον Κιθ Ρίτσαρντς, ο Μπράιαν Τζόουνς εθίστηκε στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά και γρήγορα τα υπόλοιπα μέλη αποφάσισαν να μην συνεχίσουν τη συνεργασία τους μαζί του. Βρέθηκε νεκρός στον πάτο της πισίνας του. Σύμφωνα με την αστυνομία η αιτία του θανάτου του ήταν πνιγμός, υπό την επήρεια ναρκωτικών και αλκοόλ.
Δεν ήταν λίγοι πάντως εκείνοι που αμφισβήτησαν την επίσημη εκδοχή. Ακόμη και μέλη των Rolling Stones εξέφρασαν αμφιβολίες. «Και ακόμη το μυστήριο του θανάτου του δεν έχει λυθεί. Δεν ξέρω τι συνέβη, αλλά μια βρώμικη δουλειά γινόταν», είχε δηλώσει τότε ο Κιθ Ρίτσαρντς.
Άλαν Γουίλσον (1943-1970)
Γνωστός και ως «τυφλή κουκουβάγια» λόγω της περιορισμένης του όρασης, ο κιθαρίστας των «Canned Heat» είχε αποξενωθεί από την οικογένειά του, έπασχε από χαμηλή αυτοεκτίμηση και υπέφερε από χρόνια κατάθλιψη. Μία από τις εκκεντρικές συνήθειές του ήταν να κοιμάται έξω, όπως συνέβη και το τελευταίο βράδυ της ζωής του.
Ο Γουίλσον βρέθηκε νεκρός σε μια αυλή στις 3 Σεπτεμβρίου του 1970, με τα χέρια του σταυρωμένα στο στήθος του και με ένα κουτί βαρβιτουρικών δίπλα του. Η επίσημη εκδοχή αναφέρει ότι ο θάνατός του προήλθε από άγνοια στη δοσολογία, κάποιοι όμως έκαναν λόγο για αυτοκτονία.
Τζίμι Χέντριξ (1942-1970)
Πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου 1970, κι ενώ συζούσε με τη σύντροφό του στο Λονδίνο, ο θρύλος της ροκ πήρε υπνωτικά χάπια. Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα πόσα ή αν αντιλαμβανόταν τι ακριβώς έπαιρνε. Πάντως αυτή η ποσότητα σε συνδυασμό με το αλκοόλ απέβη μοιραία.
Τζάνις Τζόπλιν (1943-1970)
Η εμβληματική ερμηνεύτρια του μπλουζ και μία από τις μεγαλύτερες τραγουδίστριες της ροκ μουσικής πέθανε το 1970 από υπερβολική δόση ηρωίνης. Ξημερώματα της 4ης Οκτωβρίου 1970, επιστρέφοντας στο δωμάτιο του ξενοδοχείου Landmark του Λος Άντζελες, αφού μόλις είχε ηχογραφήσει το τραγούδι της «A Woman Left Lonely», πήρε την τελευταία δόση ηρωίνης.
Βρέθηκε με μια σύριγγα στο χέρι και $4.50 στη χούφτα της. Λίγο πριν, είχε κατέβει να αγοράσει τσιγάρα από έναν αυτόματο πωλητή και γυρνώντας έπεσε και χτύπησε το κεφάλι της στο κομοδίνο.
Τζιμ Μόρισον (1943-1971)
Ένας από τους θρύλους της ροκ και ένας αληθινός ποιητής της μουσικής, ο Τζιμ Μόρισον, που δημιούργησε τους Doors, βρέθηκε νεκρός στις 3 Ιουλίου του 1971 μέσα στην μπανιέρα του διαμερίσματος στο Παρίσι. Είχε πάθει ανακοπή καρδιάς, εξαιτίας ναρκωτικών και αλκοόλ.
Ο Τζιμ Μόρισον ενταφιάστηκε στο νεκροταφείο Pere Lachaise του Παρισιού και στον τάφο του υπάρχει η ελληνική επιγραφή «κατά τον δαίμονα εαυτού». Τρία χρόνια αργότερα η σύντροφός του, Πάμελα Κούρσον, τον ακολούθησε, από την ίδια αιτία.
Ρον Μακέρμαν (1945-1973)
Ο κιθαρίστας, κιμπορντίστας και τραγουδιστής των Grateful Dead, γνωστός και ως “Pigpen” πέθανε από εσωτερική αιμορραγία που προκλήθηκε από υπερβολικό αλκοόλ. Είχε ξεκινήσει το ποτό σε ηλικία 12 ετών, και στα 25 του έπασχε ήδη από κύρωση ήπατος και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.
Τον βρήκε η σπιτονοικοκυρά δύο μέρες μετά από τον θάνατό του. Ο Pigpen δημιούργησε την μπάντα του τη δεκαετία του ‘60, υπήρξε ένας από τους καλύτερους φίλους της Τζόπλιν και το όνομά του γράφτηκε, μαζί με των υπολοίπων μελών του συγκροτήματος, στο Rock and Roll Hall of Fame το 1994.
Πιτ Χαμ (1947-1975)
Τον Απρίλιο του 1975, μόλις τρεις μέρες μετά τα γενέθλιά του, ο τραγουδιστής και κιθαρίστας των Badfinger αυτοκτόνησε λόγω οικονομικών διαφορών με τον μάνατζερ του συγκροτήματος -αφήνοντας ορφανό το αγέννητο παιδί του. Επέστρεψε μεθυσμένος στο σπίτι του στην Αγγλία και κρεμάστηκε στο γκαράζ του.
Κερτ Κομπέιν (1967-1994)
O ιδιοφυής και αυτοκαταστροφικός Κερτ Κομπέιν ήταν ίσως ο πιο σημαντικός μουσικός της δεκαετία του 1990. «Θα γίνω σουπερστάρ, θα γίνω πλούσιος και διάσημος, θα αυτοκτονήσω και θα φύγω δοξασμένος σαν τον Τζίμι Χέντριξ», έλεγε προφητικά ο αντισυμβατικός frontman των Nirvana.
Η αδερφή του μάλιστα συχνά τον θυμάται να λέει σε παιδική ηλικία πως ήθελε να μπει στο 27 Club. Κι αυτό ακριβώς έκανε. Το άψυχο σώμα του τραγουδιστή, που αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι, βρέθηκε από έναν ηλεκτρολόγο την Παρασκευή 8 Απριλίου 1994.
Κρίστεν Πφαφ ( 1967-1994)
Μέλος του συγκροτήματος της Κόρτνεϊ Λαβ, «Hole», μόλις δύο μήνες μετά από τον θάνατο του Κερτ Κομπέιν, η Κρίστεν Πφαφ έφυγε από υπερβολική δόση ηρωίνης στην μπανιέρα του διαμερίσματός της. Ήταν κι εκείνη 27 ετών και το τρίτο μέλος της μουσικής κοινωνίας του Σηάτλ που πέθανε σε αυτή την ηλικία μέσα στην ίδια χρονιά.
Έιμι Γουάινχαουζ (1983-2011)
Μια από τις μεγαλύτερες ερμηνεύτριες του αιώνα μας, η Έιμι Γουάινχάουζ, αυτοκαταστροφική και με καταθλιπτικές τάσεις, γρήγορα εθίστηκε στα ναρκωτικά, μην μπορώντας να διαχειριστεί την εικόνα της, τη φήμη της και το τεράστιο ταλέντο της. Δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε εμφανιστεί σε απελπιστική κατάσταση σε συναυλίες της.
Οι καταχρήσεις έφεραν το τέλος της στις 2 Ιουλίου το 2011 στο σπίτι της το Λονδίνο. Η ειρωνεία πάντως είναι ότι ένα από τα δημοφιλέστερα τραγούδια της είχε τον τίτλο «Rehab».