Halloween: Πώς ξεκίνησε η “τρομακτική” γιορτή που αγαπάνε όλα τα παιδιά;

Halloween: Πώς ξεκίνησε η “τρομακτική” γιορτή που αγαπάνε όλα τα παιδιά;

“Trick or treat?”

Το Halloween είναι μια ετήσια γιορτή που γιορτάζεται στις 31 Οκτωβρίου, κάθε χρόνο. Halloween Parties διοργανώνονται σε αρκετές γωνιές του πλανήτη, με μικρούς και μεγάλους να διασκεδάζουν την «μέρα των νεκρών» φορώντας τρομακτικές στολές για να διώξουν τα κακά πνεύματα!

Υπολογίζεται πως στις Ηνωμένες Πολιτείες ξοδεύονται ετησίως περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια  για την βραδιά του Halloween, καθιστώντας την τη δεύτερη πιο εμπορική γιορτή όλου του χρόνου, μετά τα Χριστούγεννα!

Ιστορικές καταβολές

Οι ρίζες του προέρχονται από το αρχαίο Κέλτικο φεστιβάλ, ονόματι “Samhain”, κατά το οποίο οι συμμετέχοντες άναβαν φωτιές και φορούσαν στολές με σκοπό να απωθήσουν τα κακά πνεύματα.

Η γιορτή αυτή τηρείται σε πολλές χώρες την παραμονή της Ημέρας των Αγίων Πάντων, που είναι η 1η Νοεμβρίου. Η Ημέρα των Πάντων γενικότερα τιμά τους αγίους, αλλά και τους νεκρούς προγόνους των ανθρώπων. Η παραμονή της ημέρας αυτής ονομάστηκε Hallows Eve και στην συνέχεια μετονομάστηκε στο σήμερα γνωστό σε όλους μας Halloween. 

Γενικότερα, πολλοί υποστηρίζουν ότι οι πρόδρομοι του Χαλογουίν είχαν παγανιστικές ρίζες. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι το Σόουιν μετεξελίχθηκε σε Χαλογουίν από την χριστιανική εκκλησία, στους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες.

Άλλοι ακαδημαϊκοί υποστηρίζουν ότι το Χαλογουίν προήλθε από τον εορτασμό της Ημέρας των Αγίων Πάντων και δεν αποτελεί μετεξέλιξη κάποιας γαελικής εορτής. Αν και για αιώνες ο εορτασμός του Χαλογουίν ήταν περιορισμένος μόνο στην Ιρλανδία και τη Σκωτία, τον 19ο αιώνα Ιρλανδοί και Σκωτσέζοι μετανάστες μετέφεραν τον εορτασμό του Χάλογοουιν στην Βόρεια Αμερική, ενώ από τα τέλη του 20ού αιώνα και τις αρχές του 21ου αιώνα λόγω της αμερικανικής επιρροής ο εορτασμός του Χάλογουιν έχει επεκταθεί και σε χώρες που δεν έχουν καμία σχέση με τον αγγλοσαξωνικό κόσμο.

Με την πάροδο του χρόνου η ημέρα αυτή εξελίχθηκε σε μια βραδιά εορτασμών, με πολύ κόσμο να φοράει στολές και να κάνει το λεγόμενο "Trick or treat", να χαράζει κολοκύθες και να συμμετέχει σε διάφορες εκδηλώσεις. Καθιερώθηκε μάλιστα και η κατανάλωση γλυκών και αυτός είναι και ο λόγος που τα περισσότερα παιδιά πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι, περιμένοντας να λάβουν ζαχαρωτά για τον κόπο τους.

 Η ιστορία του "Trick or Treat"

Δανειζόμενοι από τις Ευρωπαϊκές παραδόσεις, οι Αμερικανοί άρχισαν να ντύνονται με στολές και να κυκλοφορούν από πόρτα σε πόρτα. Ενώ αρχικά ο εορτασμός του Halloween στηριζόταν σε αρκετά τρομακτικές και αιματηρές παραδόσεις, η συνεχής προβολή του από τα παραδοσιακά μέσα της εποχής όπως οι τοπικές εφημερίδες οδήγησε στην εξομάλυνση του εθίμου, σε σημείο που άρχισε να γιορτάζεται μαζικά με την συμμετοχή μικρών παιδιών. Έτσι οι επισκέψεις από σπίτι σε σπίτι άρχισαν να συνοδεύονται από αιτήματα για γλυκά ή χρήματα. Οι μικροί συμμετέχοντες φρόντιζαν να ντυθούν με τρομακτικές στολές και μάσκες. Όσο πιο ευφάνταστη και πρωτότυπη ήταν η μεταμφίεση κάποιου, τόσο μεγαλύτερη ήταν και η πιθανότητα να αποκτήσει «λάφυρα» από το σπίτι που επισκέπτονταν. Μάλιστα ένα εντυπωσιακό στατιστικό σχετικά με τον εορτασμό του εθίμου στις μέρες μας είναι πως το ένα τέταρτο όλων των γλυκών που πωλούνται κατά την διάρκεια ενός έτους στην Αμερική, αγοράζονται τις ημέρες του Halloween!

Σύστημα "Trick or Treat"

Το "trick" αναφέρεται σε μια απειλή, συνήθως σε μια “ζαβολιά”, που θα κάνει “κακό” στους κατοίκους ή στην περιουσία τους εάν δεν δοθεί..treat. Μερικοί άνθρωποι σηματοδοτούν ότι είναι πρόθυμοι να μοιράσουν λιχουδιές τοποθετώντας διακοσμητικά για το Halloween έξω από τις πόρτες τους. Τα σπίτια μπορούν επίσης να αφήνουν τα φώτα της βεράντας τους αναμμένα ως καθολική ένδειξη ότι έχουν γλυκά. Μερικοί απλώς αφήνουν λιχουδιές στη βεράντα τους για να πάρουν τα παιδιά ελεύθερα, σύμφωνα με το “σύστημα τιμής”.

Το ξέρατε ότι..

Παραδόσεις παρόμοιες με το σύγχρονο έθιμο του trick-or-treating εκτείνονται μέχρι την κλασική αρχαιότητα, αν και είναι εξαιρετικά απίθανο κάποια από αυτά να σχετίζεται άμεσα με το σύγχρονο έθιμο. Ο αρχαίος Έλληνας συγγραφέας Αθηναίος ο Ναυκράτης καταγράφει στο βιβλίο του “Οι Δειπνοσοφιστές” ότι, στην αρχαιότητα, το ελληνικό νησί της Ρόδου είχε ένα έθιμο σύμφωνα με το οποίο τα παιδιά πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα ντυμένα χελιδόνια, τραγουδώντας ένα τραγούδι, το οποίο απαιτούσε από τους ιδιοκτήτες. του σπιτιού για να τους δώσει φαγητό και απείλησε να προκαλέσει αταξία εάν οι ιδιοκτήτες του σπιτιού αρνούνταν. Αυτή η παράδοση υποστηρίχθηκε ότι ξεκίνησε από τον Ρόδιο νομοθέτη Κλεόβουλο.

Πηγή φωτογραφίας

Loader