Είναι η αστυνομία το ένοπλο χέρι ενός συστήματος κυριαρχίας;

Είναι η αστυνομία το ένοπλο χέρι ενός συστήματος κυριαρχίας;

Ας ξαναμιλήσουμε για την ύπαρξη της νόμιμης βίας

Κεντρική φωτογραφία: Iakovos Hatzistavrou/AFP


Μετά τα επεισόδια του Σαββάτου, τις υπέρμετρες βιαιότητες των “οργάνων της τάξης” και την διαδικτυακή κυκλοφορία φωτογραφιών και βίντεο, αρκετοί είναι αυτοί που ανακάλεσαν την εικόνα του George Floyd.

Όμως, στην δική μας περίπτωση, και όσον αφορά στα συγκεκριμένα γεγονότα, αυτό που παρατηρούμε είναι ένας “εκδημοκρατισμός” της βίας που ξεπερνά ακόμα και τα όρια του #blacklivesmatter, ενός διαχρονικού προβλήματος προς επίλυση.

Αυτό που διδαχθήκαμε το περασμένο Σάββατο είναι ότι όλοι έχουν “δικαίωμα” στην αστυνομική βία, σε συνθήκες “πλήρους ισότητας”. Ακόμα κι πρόκειται για μία γυναίκα που χορεύει στο δρόμο ή ένα έφηβο που κρατάει πλακάτ και διαμαρτύρεται ειρηνικά.

 Το 2019, οι φορολογούμενοι επωμιστήκαμε, μεταξύ άλλων, €424,390 - γιατί η κυβέρνηση είχε αποφασίσει την αγορά Αντιδιαδηλωτικού Οχήματος. Δύο χρόνια αργότερα, η κυβέρνηση, ως θεματοφύλακας της "νόμιμης βίας", αποφάσισε να το κάνει χρήση, ίσως και μερική απόσβεση, εναντίον άοπλων διαδηλωτών. Ήταν αυτό “νόμιμη άμυνα” και απέναντι σε ποιους; 

 

Και δεν ήταν μόνο το περιβόητο αντιδιαδηλωτικό. 

Σ’ αυτό το κράτος δικαίου, μία ειρηνική διαδήλωση πνίγηκε στην αστυνομική βιαιότητα και έβγαλε στη φόρα το ultima ratio της, την βία, αγνοώντας, για παράδειγμα, ότι τα διατάγματα συνεπάγονται πρόστιμα όσον αφορά στην μη τήρησή τους. Όχι η υπέρμετρη βία που είδαμε να λαμβάνει χώρα. 

 

Η κλιμάκωση των υπερβάσεων εξουσίας του περασμένου Σαββάτου μάς αφήνει να πιστέψουμε ότι οι κυβερνητικές πρακτικές πλέον ενθαρρύνθηκαν, στο γενικότερο πλαίσιο της πανδημίας, και “νομιμοποιήθηκαν” εν μία νυκτί όσον αφορά στην άσκηση βίας για την "τήρηση της δημόσιας τάξης". 

Κυβερνητικές πρακτικές, λέμε, γιατί εκτός απ' το debate της ημέρας -δεν φταίω εγώ και φταις εσύ- καλό είναι να θυμόμαστε ότι σε ένα κράτος δικαίου, η αστυνομία οφείλει να υπακούει στις εντολές των συνταγματικών και νόμιμων αρχών.

Οπότε τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την αστυνομία ως ασπίδα; Υπάρχει νόμιμη βία και το κράτος λειτουργεί ως θεματοφύλακάς της; 

Loader