Τα πρωταπριλιάτικα ψέματα και φάρσες που άφησαν ιστορία

Τα πρωταπριλιάτικα ψέματα και φάρσες που άφησαν ιστορία

Όταν ένα ψέμα γίνεται viral!

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα καλοπροαίρετα ψέματα της ημέρας αυτής έχουν γίνει πιστευτά, προκαλώντας μεγάλο ντόρο. Στο κλίμα της ημέρας μπαίνουν συχνά και τα ΜΜΕ παρουσιάζοντας “fake news”, κάποιες εκ των οποίων έμειναν στην ιστορία.

Το 1957, για παράδειγμα, το BBC προέβαλε ένα ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο Ελβετοί γεωργοί καλλιεργούσαν δέντρα με μακαρόνια. Και επειδή «αφού το λέει το BBC,είναι αλήθεια», το τηλεφωνικό κέντρο τους πήρε φωτιά από εκατοντάδες τηλεφωνήματα τηλεθεατών, που ήθελαν να μάθουν πως μπορούν και οι ίδιοι να καλλιεργήσουν τα δικά τους μακαρόνια!

Το 1998, γνωστή αλυσίδα fast food της Αμερικής λάνσαρε την πρώτη Απριλίου ένα χάμπουργκερ για αριστερόχειρες. Η διαφορά του από το κανονικό χάμπουργκερ υποτίθεται πως ήταν ότι τα υλικά του είχαν περιστραφεί κατά 180 μοίρες.

Μπορεί η κοινή λογική να χτυπάει άμεσα κόκκινο, πριν καν ακούσει αυτό για τα περιστρεφόμενα υλικά, όμως γενικά άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου. Όχι μόνο υπήρξαν πολλοί αριστερόχειρες που έσπευσαν να δοκιμάσουν το εν λόγω χάμπουργκερ, αλλά επίσης πολλοί από αυτούς δήλωσαν ότι το βρήκαν πιο νόστιμο από το κλασικό.

Λίγο πιο κοντά μας, την 1η Απριλίου του 1995 το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι βρέθηκε ο τάφος του Σωκράτη κοντά στην Ακρόπολη. Το καλοστημένο ρεπορτάζ ανέφερε ότι στην περιοχή βρέθηκε αγγείο με υπολείμματα του κώνειου που σκότωσε τον μεγάλο φιλόσοφο. Η είδηση δεν άργησε να αναπαραχθεί μέχρι και από μεγάλα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού. Μέχρι φυσικά να καταλάβουν ότι επρόκειτο για πρωταπριλιάτικο ψέμα και να σπεύσουν άρον άρον να την αποσύρουν.

Το 2008, πάλι το BBC, πρόβαλε εικόνες με πιγκουίνους στην Ανταρκτική να μεταναστεύουν σε πιο θερμά μέρη, αναζητώντας ζεστασιά. Αρκετοί τηλεθεατές πίστεψαν ότι τα θαλάσσια πτηνά έγιναν... αποδημητικά πουλιά.

Ο διάσημος αστρονόμος και αγαπημένος παρουσιαστής του “The Sky at Night”, Πάτρικ Μουρ, είχε την αξιοπιστία και τον αυστηρό αέρα αυθεντίας που του επέτρεψαν να κάνει μια φάρσα που ήταν εξωφρενική. Το 1976, ο Μουρ είπε στους ακροατές του ραδιοφώνου ότι, λόγω μιας σπάνιας πλανητικής ευθυγράμμισης του Πλούτωνα και του Δία, η Γη θα βιώσει μια μετατόπιση στις βαρυτικές δυνάμεις της εκείνο το πρωί, επιτρέποντάς τους να επιπλέουν στον αέρα.

Ακριβώς στις 9:47 π.μ., ο Μουρ έδωσε εντολή στους ακροατές να «Πήδα τώρα!». Μέσα σε λίγα λεπτά, ήρθαν κλήσεις που ανέφεραν ότι είχαν νιώσει τον αντίκτυπο του φαινομένου Jovian-Plutonian. Μια τηλεφωνήτρια ισχυρίστηκε ότι αυτή και οι έντεκα φίλοι της είχαν «περιφερθεί απαλά γύρω από το δωμάτιο». Ένας άλλος παραπονέθηκε ότι είχε σηκωθεί τόσο ψηλά που χτύπησε το κεφάλι του στο ταβάνι και ζήτησε αποζημίωση.

Το 2022, αμερικανικά μεταμεσονύκτια talk shows με παρουσιαστές τους Jimmy Kimmel και Jimmy Fallon αντάλλαξαν εμφανίσεις, με τον Fallon να παρουσιάζει το Jimmy Kimmel Live! και τον Kimmel να παρουσιάζει το “The Tonight Show”στο ABC και στο NBC αντίστοιχα. Οι ομάδες παραγωγής μεταδίδονταν ταυτόχρονα στο Λος Άντζελες και στη Νέα Υόρκη, καθώς οι δύο εκπομπές βρίσκονται σε άμεσο ανταγωνισμό, αφου και οι δύο προβάλλονταν τις καθημερινές στις 23:35. 

 

Πηγές: eu.usatoday.com. docuventa.gr, athensvoice.gr

Loader