Χρήσιμα steps για την αγορά διαμερίσματος

Χρήσιμα steps για την αγορά διαμερίσματος

Οι κάτωθι συμβουλές αποτελούν προϊόν εμπειρίας της γράφουσας

Διαμερίσματα πολλά, να φαν κι οι κότες. Γιατί λοιπόν να μην αγοράσεις κι εσύ ένα; Αγόρασε αλλά πρόσεχε. Υπάρχει μια διαδικασία την οποία θα πρέπει να ακολουθήσεις γιατί θέλεις να είσαι καλυμμένος από κάθε αναποδιά, προετοιμασμένος για παν ενδεχόμενο και οργανωμένος γιατί είσαι χρονοφοβικός. 

Οι κάτωθι συμβουλές αποτελούν προϊόν εμπειρίας της γράφουσας. Για της ανάγκες του παρόντος άρθρου δεν αναφερόμαστε στο κομμάτι των τραπεζών -ποτέ δεν το κάνουμε αυτό βρισκόμενοι σε πλήρη νηφαλιότητα- ή στο κομμάτι των ανακαινίσεων. 

Βρήκες το διαμέρισμα που σε ενδιαφέρει. Σου αρέσει. Μπορείς να δεις τον εαυτό σου να αράζεις, να τρως και να υποδέχεσαι φίλους. Τέλεια. Και τώρα τι;

Step #1

Μην αφήσεις τον μεσίτη ή τη μεσίτρια να σε πιέσει. Είναι η αγορά που θα σε χρεώσει. Είναι το σπίτι στο οποίο θα ζήσεις. Είναι η επένδυση που θα σε συντηρήσει. Ανέπνευσε και πάμε. 

Step #2

Εσύ έχεις τα λεφτά. Ο πωλητής θέλει τα λεφτά σου και ο μεσίτης τα λεφτά σου. Όλοι θέλουν τα λεφτά σου, το ίδιο και εσύ. Ως εκ τούτου παζάρεψε. Κανείς δεν θα σε πει κιλίτζιρο. Δοκίμασε τις αντοχές τους. 

Step #3 

Ζήτησε το πιστοποιητικό έρευνας από το Κτηματολόγιο. Συνήθως παίρνει μια εβδομάδα για να εκδοθεί. Με αυτό το χαρτί θα ενημερωθείς αν υπάρχουν υποθήκες, κοινώς αν το διαμέρισμα είναι “καθαρό”. Ζήτησε να είναι επικαιροποιημένο. Πολλά αλλάζουν μέσα σε λίγους μήνες, οπότε μη δεχτείς κάποιο παλιό. Επίσης να βεβαιωθείς, όταν το έχεις στα χέρια σου, πως θα ελέγξεις τον αριθμό των σελίδων που έχουν εκδοθεί και τις έχεις όλες. 

Step #4

Ζήτα τον τίτλο ιδιοκτησίας, aka κοτσιάνι. Θα πρέπει να υπάρχει η φωτογραφία του ακινήτου για να είμαστε όλοι σίγουροι πως πρόκειται για το ίδιο ακίνητο, επίσης η αναγραφή “διαμέρισμα” θα πρέπει να υπάρχει και τέλος το μερίδιο θα πρέπει να είναι “το όλον”. 

Step #5

Υδραυλικά και ηλεκτρολογικά θα πρέπει να ελεγχθούν από κάποιον που σκαμπάζει. Να ξέρεις πως όλα δουλεύουν και δεν θα χρειαστεί να τα αλλάξεις όλα πριν μπεις μέσα.

Step #6

Το σύστημα αποχέτευσης είναι σημείο προς συζήτηση και επίσης η εξόφληση των κοινοχρήστων θα πρέπει να είναι διευθετημένη. Με πιάνεις; 

Step #7

Μια επίσκεψη από έναν πολιτικό μηχανικό ή αρχιτέκτονα είναι πάντοτε καλή ιδέα γιατί αντιλαμβάνεσαι πως αν κάτι δεν πάει καλά ή αν η ανακαίνιση στοιχίσει ένα επιπλέον ¾ του ποσού αγοράς, δεν το χαρακτηρίζεις και “ευκαιρία” το διαμέρισμα. 

Step #8

Υπάρχει parking; 

Step #9

Υπάρχει αποθήκη; 

Step #10

Υπάρχει σύστημα θέρμανσης; 

+1

Και τώρα φτάσαμε στο συμβόλαιο. Θα υπογραφεί ένα συμβόλαιο ανάμεσα στον ιδιοκτήτη και τον αγοραστή, όταν δοθεί η προκαταβολή. Συνήθως, σε περίπτωση που ο αγοραστής αναθεωρήσει την άποψή του χάνει την προκαταβολή, ενώ αν ο πωλητής αλλάξει γνώμη γιατί έλαβε μια καλύτερη προσφορά, δεν υπάρχει ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Δίνει πίσω την προκαταβολή και μπορεί να ζητήσει και μία συγγνώμη. Όχι αγαπημένε. Ζήτα να συμπεριληφθεί στο συμβόλαιο, πως σε περίπτωση που ο πωλητής αναθεωρήσει, να υπάρξει και για αυτόν penalty, έτσι για να δει πόσα απίθκια χωράει η σάκα. 

Αυτά από εμάς και καλή ανακαίνιση. 

Loader