Ο αόρατος σύμμαχος του καρκίνου και τα δεδομένα σε Κύπρο και Ευρώπη

Ο αόρατος σύμμαχος του καρκίνου και τα δεδομένα σε Κύπρο και Ευρώπη

Η θνητότητα από τον καρκίνο του πνεύμονα, η ατμοσφαιρική ρύπανση ως βασική αιτία, τα ποσοστά στη δική μας χώρα και τι μπορεί να γίνεται σε επίπεδο πρόληψης και προφύλαξης

Στο πλαίσιο έρευνας που διενήργησαν, δύο φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου αναλύουν σε βάθος δεδομένα καστατιστικά στοιχεία γύρω από τον πλέον θανατηφόρο καρκίνο στην Ευρώπη.

Γιατί ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί τον πιο θανατηφόρο καρκίνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση;  Ποια χώρα κατέχει την πρωτιά στους αριθμούς θανάτων; Πώς επηρεάζεται η Κύπρος από τον εν λόγω καρκίνο; Πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει όχι μόνο τον καρκίνο, αλλά και την υγεία του κάθε ανθρώπου; Tι μπορεί να κάνει ο καθένας για να διαφυλάσσεται και να προφυλάσσεται;

Αυτά και αρκετά άλλα ενδιαφέροντα ερωτήματα κλήθηκαν να ερευνήσουν δύο φοιτητές Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, η Χριστίνα Μιχαήλ και ο Ερνέστος Μουσάς, οι οποίοι δημοσίευσαν πρόσφατα μία έρευνα που βασίστηκε σε ενδιαφέρουσες οπτικοποιήσεις, γραφήματα και διαδραστικούς χάρτες.

Οι επιπτώσεις που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στην υγεία

Ο σημαντικότερος παράγοντας που προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα, όπως είναι αναμενόμενο, είναι το κάπνισμα, με ποσοστό της τάξης του 80%, αφού αποτελεί ένα καθημερινό φαινόμενο και είναι το κύριο αίτιο προσβολής από τον καρκίνο.

Εκείνο που κάνει εντύπωση όμως, όπως επισημαίνεται μέσω γραφημάτων στην εργασία των δύο φοιτητών, είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, με ποσοστό πρόκλησης το πανύψηλο 40%.

Με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί ένα μεγάλο ποσοστό θανάτων στις πιο συνηθισμένες παθήσεις, που ξεπερνά το 20%.

Όσο πιο πολύ εκτεθειμένα είναι τα άτομα στους ατμοσφαιρικούς ρύπους, τόσο μεγαλύτερο ρίσκο διατρέχουν για να επηρεαστεί η υγεία τους.

Κάθε χρόνο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος δημοσιεύει την ποιότητα του αέρα στην κάθε χώρα και μέσα από έρευνα που κάνει, αξιολογεί τις πολιτικές της ΕΕ για την ατμοσφαιρική ρύπανση και αναπτύσσει μακροπρόθεσμες πολιτικές για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στην Ευρώπη.

Ο πλέον θανατηφόρος καρκίνος

Ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 2018, 9,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω της ύπαρξης κάποιας μορφής καρκίνου στον οργανισμό τους. Οι αιτίες πολλές και διάφορες, ανάμεσα σε αυτές η κακή και μη επαρκής διατροφή, η αποχή από την άθληση, το αλκοόλ και φυσικά η πιο δημοφιλής, που αφορά το κάπνισμα.

Σύμφωνα με δεδομένα που έχει δημοσιοποιήσει ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), οι 5 πρώτοι καρκίνοι σε αριθμό καταγεγραμμένων περιστατικών το 2018 ήταν αυτοί του πνεύμονα, του μαστού, του παχέος εντέρου, του προστάτη και του δέρματος (χωρίς μελάνωμα).

Ο πιο θανατηφόρος καρκίνος, με συντριπτική διαφορά από τους υπόλοιπους, είναι αυτός του πνεύμονα.

Τρεις καρκίνοι οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη 5αδα σε αριθμό καταγεγραμμένων περιστατικών, όταν αθροίσουν τα ποσοστά θανάτων τους, ούτε καν ισοφαρίζουν αυτό του καρκίνου του πνεύμονα.

Χαμηλά τα ποσοστά θανάτων στην Κύπρο

Τον Φεβρουάριο του 2020, η Eurostat δημοσίευσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 2016 η Κύπρος είχε το χαμηλότερο ποσοστό θνητότητας καρκίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει εκ μέρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας , η Ουγγαρία δαπανά τα λιγότερα χρήματα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες την Ευρώπης. Αναλυτικότερα, το ουγγρικό σύστημα υγείας εδώ και χρόνια υποχρηματοδοτείται από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στα ιατρικά ζητήματα της χώρας.

Στην δεύτερη και τρίτη θέση για τα μεγαλύτερα ποσοστά ακολουθούν η Πολωνία και η Δανία με 66,99% (23,357 θανάτους) και 66,75% (3,690 θανάτους) αντίστοιχα.

Από την άλλη, το χαμηλότερο ποσοστό θνητότητας αναλογεί στην Πορτογαλία με μόλις 38,02% και 4,240 περιπτώσεις θανάτου. Στη δεύτερη θέση βρίσκουμε την Σουηδία με 38.31 % και 3,802 θανάτους. Στη συνέχεια, στην τρίτη θέση συναντάμε την Φινλανδία με 39.07% και 2,264. Ακολούθως στην τέταρτη θέση κατατάσσετε η Μάλτα με 41.17% και 181 θανάτους.

Και στην πέμπτη θέση βρίσκουμε την Κύπρο με ένα ποσοστό της τάξεως του 43,43%, κάτι που σε αριθμό αποτυπώνεται στους 303 θανάτους.

Η έρευνα των δύο φοιτητών έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος Δημοσιογραφία Δεδομένων στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Διάβασε την εξαιρετική δουλειά που έχουν διεκπεραιώσει σε ειδική ιστοσελίδα που έχουν δημιουργήσει στο πλαίσιο του μαθήματος.

Loader