Ο κτηνίατρος από τις Σέρρες, που τραγουδάει στα αδέσποτα
Ο Θάνος Δερμιντζάκης ηρεμεί τα ζώα, μέσα στο στρεσσογόνο περιβάλλον μιας κλινικής κατά τη διάρκεια νοσηλείας τους
Γράφει: Ανδρονίκη Κολοβού
Όχι, Internet δεν είναι μόνο το ατελείωτο scroll, τα εκβιαστικά Like και τα φίλτρα της ψηφιακής ομορφιάς. Δεν είναι η ματαιοδοξία και οι ψεύτικοι φίλοι, ούτε τα ανώνυμα troll και ο βομβαρδισμός ειδήσεων. Είναι κάτι παραπάνω. Είναι ένα παράθυρο στη σελίδα του Θάνου Δερμιντζάκη. Του νεαρού κτηνίατρου από τις Σέρρες που βρήκε έναν τρόπο να θεραπεύει όχι μόνο τα τραύματα του σώματος αλλά κι αυτά της ψυχής των μικρών ζώων.
Είναι ο μικρός παιχνιδιάρης Γύλος, η ντροπαλή Νταϊάνα, είναι η κατάλευκη Σούλα Γκλάμορους με το κολάρο και κάθε ζωάκι για το οποίο ο Θάνος Δερμιντζάκης ερμηνεύει ένα τραγούδι με την κιθάρα του.
Από την ημέρα που πήρε το πτυχίο του, ο Θάνος αποφάσισε να αφιερωθεί σ’ αυτό που αγαπάει περισσότερο. Τα ζώα. Μικρά και μεγάλα, αλλά κυρίως αδεσποτάκια. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μεγάλο κομμάτι της καθημερινής παροχής υπηρεσιών στο ιατρείο του αφορά τα αδέσποτα ζώα.
Πέρα από τα ζώα όμως, ο Σερραίος κτηνίατρος αγαπάει και τη μουσική (συμμετείχε άλλωστε ενεργά σε μπάντες και μουσικά σχήματα για πάνω από 15 χρόνια). Αυτή η αγάπη τον ώθησε τα τελευταία 2 χρόνια να προσπαθεί να εντάξει τη μουσική στο θεραπευτικό κομμάτι των νοσηλευομένων ζώων του ιατρείου του.
Καθημερινά λοιπόν, κάνει ένα διάλειμμα από το χειρουργείο και τη νοσηλεία των ζώων, παίρνει στα χέρια του μια ακουστική κιθάρα και το ζωάκι που θέλει να βοηθήσει και ξεκινάει το τραγούδι.
Τα είπαμε όπως επιτάσσει η εποχή. Από μακριά.
Είστε μουσικός ή κτηνίατρος; (προφανώς είναι ρητορική η ερώτηση) αλλά θα ήθελα να μου απαντήσετε.
Είμαι και κτηνίατρος και μουσικός. Το πρώτο είναι φυσικά το επάγγελμα μου και το δεύτερο το χόμπι μου, παρ' όλα αυτά και τα δύο είναι οι μεγάλες μου αγάπες και προσπάθησα όσο μπορώ να τις παντρέψω. Είναι αυτό που λένε "κάνε μια δουλειά που σ 'αρέσει για να μη δουλέψεις ποτέ".
Σε ποιο ζωάκι τραγουδήσατε για πρώτη φορά;
Πέρα από τα δικά μου κατοικίδια, το ζωάκι στο οποίο τραγούδησα για πρώτη φορά ήταν ένα κακοποιημένο αδεσποτάκι από ένα χωριό των Σερρών -ένα εξαιρετικό πλάσμα που το ονομάσαμε Σούλα Γκλάμουρους- για το οποίο ήθελα οπωσδήποτε να βρω μια οικογένεια. Ανεβάσαμε λοιπόν ένα βιντεάκι προκειμένου να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον του κόσμου και να υιοθετηθεί, όπως και έγινε, βρήκε σπίτι στη Γερμανία!
Έχει ευεργετικές ιδιότητες η μουσική στα ζώα; Όπως και στους ανθρώπους;
Η μουσική πιστεύω ότι έχει απίστευτα ευεργετικές ιδιότητες, ιδιαίτερα ψυχοσωματικά, τόσο στον άνθρωπο και όσο και στα ζώα. Φαίνεται ότι ηρεμεί τα ζώα, ειδικά μέσα στο στρεσσογόνο περιβάλλον ενός ιατρείου ή μιας κλινικής κατά τη διάρκεια μιας νοσηλείας.
Ποια τραγούδια προτιμούν τα ζωάκια; Έχουν διαφορά οι προτιμήσεις των γατών από τα σκυλάκια;
Οι γάτες φαίνεται να προτιμούν την κλασσική μουσική αλλά νομίζω εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του κάθε ζώου.
Έρχονται αδέσποτα στο ιατρείο σας;
Ναι, ένα μεγάλο μέρος της καθημερινής ρουτίνας και παροχής υπηρεσίας μας αφορά τα αδέσποτα ζώα. Η ευαισθησία μας πάνω σε αυτόν τον βραχνά της ελληνικής κοινωνίας είναι ξεκάθαρη, γι' αυτό και συμμετέχουμε σε διάφορες εθελοντικές οργανώσεις με συνεχείς αποστολές που αφορούν τα αδέσποτα σε όλα τα μέρη της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας.
Χρησιμοποιείτε τη δύναμη του διαδικτύου σας προκειμένου να βοηθήσετε τα ζωάκια. Ισχύει;
Τα τελευταία δύο χρόνια λοιπόν χρησιμοποιώ τη δύναμη που μας δίνει το ίντερνετ, σε συνδυασμό με την αγάπη μου για τη μουσική και δημιουργώ βιντεάκια ώστε να βρω οικογένειες σε ταλαιπωρημένα αδεσποτάκια και με κάποιο τρόπο να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και να αποκτήσει φιλοζωική παιδεία.