7 απορίες σε μια Λεμεσιανή για το καρναβάλι

7 απορίες σε μια Λεμεσιανή για το καρναβάλι

Γιατί όλοι οι Λεμεσιανοί τρελαίνονται με το καρναβάλι;

Η Λεμεσός είναι η πόλη του καρναβαλιού και το καρναβάλι -μάλλον - κυλάει στο DNA των Λεμεσιανών. Δε γίνεται - απ’ όσο γνωρίζουμε - να γνωρίσεις Λεμεσιανό που να μην αγαπά τα καρναβάλια, να μην είναι ενθουσιασμένος και να μην αποτελεί -φυσικά- κομμάτι του καρναβαλιού. Έτσι, ρωτήσαμε την Ελένη, original Λεμεσιανή, να μας λύσει 7 απορίες για το λεμεσιανό καρναβάλι.

Τι το ξεχωριστό έχει το καρναβάλι της Λεμεσού;

Νομίζω αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι η διάθεση του κόσμου να καρναβαλιστεί. Είναι ο κόσμος που το κάνει ξεχωριστό, που θα ντυθεί, θα βγει, θα πιει, θα ξεσαλώσει.

Διάβασε Επίσης: Τα 7 events για το τριήμερο του καρναβαλιού

Γιατί όλοι οι Λεμεσιανοί τρελαίνονται με το καρναβάλι;

Γιατί είναι μια ωραία περίοδος που ξεσαλώνεις, μεταμφιέζεσαι, περνάς καλά και μπαίνεις σε άλλο mood. Βασικά νομίζω ότι τελικά είναι στο DNA μας. Είναι μια παράδοση που μάθαμε από μικροί και μεγαλώνουμε μαζί της. 

Γιατί στη Λεμεσό και όχι στη Λευκωσία ή αλλού; 

Γιατί στη Λεμεσό τιμούμε το καρναβάλι όπως του αξίζει να το ζούμε. Δεν ξέρω γιατί, αλλά ίσως επειδή η Λεμεσός είναι η πόλη του γλεντιού.  

Πώς νιώσατε με την απουσία του καρναβαλιού πέρσι λόγω covid και φέτος που δε θα γίνει παρέλαση; 

Την πρώτη χρονιά επικρατούσε το αίσθημα του φόβου λόγω του covid. Πέρσι όμως ο κόσμος δεν συγκρατήθηκε και την Κυριακή του καρναβαλιού μαζεύτηκε στο παλιό λιμάνι και έκανε το δικό του πάρτι! Άρα φαίνεται ότι ο κοσμος είχε ανάγκη να γιορτάσει, έστω και για μια μέρα το καρναβάλι! Φέτος, η απουσία της παρέλασης δε μας κρατά πίσω από το καρναβάλι, εφόσον μπορούμε να το γιορτάσουμε σχετικά κανονικά. Για την παρέλαση δεν πειράζει, θα κάνουμε υπομονή μέχρι τον επόμενο χρόνο. 

Ποιος αποφασίζει το βασιλιά και τη βασίλισσα του καρναβαλιού;

Νομίζω ο Δήμος Λεμεσού. 

Περιέγραψε μας μια φυσιολογική περίοδο καρναβαλιού στη Λεμεσό. Τι γίνεται από την Τσικνοπέμπτη μέχρι την Κυριακή των καρναβαλιών; 

Από την Τσικνοπέμπτη όλοι μα όλοι μπαίνουν σε διάθεση καρναβαλιών, γιατί ξεκινά officially το καρναβάλι! Έξω στους δρόμους θα δεις από το πρωί να είναι όλοι μεταμφιεσμένοι και να ψήνουν σούβλα, από μικρά καταστήματα μέχρι και μεγάλες εταιρείες. Μετά, το πάρτι συνεχίζεται μέχρι το βράδυ στην παλιά πόλη! Το πρώτο σαββατοκύριακο του καρναβαλιού έχει διάφορα events στην πόλη και την Κυριακή είναι η παρέλαση των μικρών παιδιών. Τα επόμενα events είναι ο χορός της Τρίτης και την Πέμπτης στο Κάστρο. Εκεί, γίνεται ο διαγωνισμός της λεγόμενης “πελλόμασκας”. Επιπλέον υπάρχουν συγκροτήματα, live μουσική, DJ ή και Γιωργαλλέτοι που διασκεδάζουν τον κόσμο. Τέλος, είναι το τελευταίο σαββατοκύριακο που είναι το αποκορύφωμα του καρναβαλιού και πας παντού μασκαρεμένος, Την Κυριακή είναι η μεγάλη παρέλαση που όλοι γνωρίζουν.

Διάβασε Επίσης: Την Κυριακή πάμε στην καρναβαλίστικη γιορτή στο Neo Plaza

Τι είναι η πελλόμασκα; 

Η πελλόμασκα είναι όταν μεταμφιέζεται σε κάτι έξυπνο, ευρηματικό αλλά και αστείο ταυτόχρονα. Υπάρχει βραβείο "πελλόμασκας" από τον Δήμο, το οποίο δίνεται στην “πελλόμασκα”, δηλαδή την πιο πελλή μάσκα. Για παράδειγμα μία χρονιά κέρδισε κάποιος που ντύθηκε “κατταδώρος”, δηλαδή γάτος (κάττος στα κυπριακά) και κρέμασε πάνω του ένα δώρο. Για να μπορείς όμως να λάβεις μέρος στο διαγωνισμό πρέπει να δηλώσεις συμμετοχή από πριν.

Πηγή φωτογραφίας

Loader