Ακόμα ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο αφαίρεσε από το μενού του το κρέας
Ο λόγος πίσω από την απόφαση του Rasmus Kofoed
Πίσω από την απόφαση αυτή κρύβεται η προσωπική του εμπειρία καθώς ο ίδιος είχε ξεκινήσει φυτική διατροφή και αισθανόταν πολύ καλά. Έτσι, θέλησε να εντάξει τα φυτικά προϊόντα και στο εστιατόριο του. Το Geranium είναι ένα από τα δύο εστιατόρια παγκοσμίως που αφαίρεσε το κρέας από το μενού του.
Από τη στιγμή που το αρχικό κύμα του κορονοϊού σταμάτησε τον κόσμο πέρυσι, το Geranium του Rasmus Kofoed στην Κοπεγχάγη ήταν ένα από τα πρώτα εστιατόρια τριών αστέρων Michelin που άνοιξε ξανά τις πόρτες για τους πελάτες του
Τον περασμένο Ιούνιο, το εστιατόριο (Νο.2 στη λίστα των 50 Καλύτερων εστιατορίων στον κόσμο) άρχισε να σερβίρει ξανά δείπνο, αλλά για το μεσημεριανό γεύμα έκανε κάτι εντελώς διαφορετικό, απόφαση που πήρε ο Kofoed πριν από την πανδημία: αφαίρεσε εντελώς το κρέας από το μενού. Ο Kofoed «βάφτισε» μάλιστα το εγχείρημα με το όνομα της μητέρας του: Angelika.
Διάβασε Eπίσης: Πως γεννήθηκε η Pizza Margherita
«Ξεκίνησα μια φυτική διατροφή πριν από πέντε μήνες και αισθάνομαι υπέροχα», είχε δηλώσει ο Kofoed στο Robb Report πέρυσι, λίγες μέρες πριν το εστιατόριο ανοίξει ξανά. «Εμπνεύστηκα να διδάξω τους ανθρώπους να μαγειρεύουν υγιεινά, φυτικά τρόφιμα στο σπίτι, οπότε αυτή είναι η αποστολή με το Angelika».
Ξεκινώντας τον Ιανουάριο το 2022, τα φυτά δεν θα περιοριστούν στο μεσημεριανό γεύμα όπως έγινε πέρυσι στο Geranium. Το εστιατόριο, όπως και το πρώην Νο.1 εστιατόριο στον κόσμο Eleven Madison Park πριν από αυτό, θα είναι ένας ακόμη παγκόσμιος προορισμός που έχει αφαιρέσει το κρέας από το μενού του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι το project Angelika ήταν μια προεπισκόπηση του τι να περιμένουμε στο νέο Geranium. Το συγκεκριμένο concept μεσημεριανού γεύματος πρόσφερε ένα οικογενειακό μενού πολλών πιάτων, με συνταγές όπως κρεμώδη φασόλια βουτύρου με φρυγανισμένους σπόρους κολοκύθας που σερβίρονταν με ένα μείγμα ωμών και ψητών λαχανικών για dip. Τρυφερές πατάτες μαγειρεμένες με ελιές, τουρσί λεμόνι με μαύρο πιπέρι. και φρυγανισμένο ψωμί με σπόρους, καραμελωμένα κρεμμύδια και μυρωδικά. Το Angelika ήταν πιο χαλαρό και -λόγω απουσίας τουριστών στη Δανία- είχε χαμηλότερη τιμή για να προσελκύσει περισσότερους ντόπιους.
Το νέο Geranium θα εξακολουθεί να έχει τη χαρακτηριστική υπογραφή του Rasmus Kofoed, με έντεχνα πιάτα και τη σχολαστική τεχνική που θα περίμενε κανείς από το μοναδικό σεφ που κέρδισε χρυσό, ασημένιο και χάλκινο βραβείο στο Bocuse d'Or, τους διετείς γαστρονομικούς «Ολυμπιακούς Αγώνες», στη Λυών της Γαλλίας.
Το στυλ του Kofoed μοιάζει πολύ περισσότερο με αυτό των σύγχρονων ευρωπαϊκών εστιατορίων, παρά με εκείνο των ρουστίκ εστιατορίων της Νέας Σκανδιναβίας που πολλαπλασιάστηκαν στην Κοπεγχάγη μετά την επιτυχία του Noma.
Πέρα από την απουσία του κρέατος, αυτή η συνολική στροφή του μενού επιτρέπει στον Kofoed να ξεπεράσει τα διάσημα πιάτα του -όπως το ταρτάρ Σωλήνα του Ειρηνικού (σ.σ. είδος μεγάλου θαλάσσιου μαλακίου) σε φύλλο κρούστας και τις «πέτρες» από παντζάρια – συνταγές που η ομάδα του Geranium ανέπτυξε από τότε το εστιατόριο μεταφέρθηκε σε έναν όροφο μέσα στο εθνικό στάδιο ποδοσφαίρου της Δανίας το 2010.
«Νιώθω ότι τα χαρακτηριστικά πιάτα με "κλειδώνουν" σε ένα παζλ όταν δημιουργώ ένα μενού», είπε ο Kofoed στο δανέζικο ειδησεογραφικό πρακτορείο, αιτιολογώντας την αλλαγή. Αυτήν τη στιγμή ο Kofoed αναπτύσσει το νέο μενού 22 πιάτων με το βοηθό επικεφαλής σεφ Ronni Vexøe Mortensen, ο οποίος κέρδισε το ασημένιο βραβείο στο φετινό Bocuse d'Or.
Το εστιατόριο κλείνει στις 18 Δεκεμβρίου, ώστε να προχωρήσει σε ανακαίνιση των χώρων, και να ολοκληρώσει το νέο μενού, προτού το αποκαλύψει επίσημα στις 22 Ιανουαρίου 2022. Μέχρι τότε, μπορείτε να πάρετε μια... γεύση για το τι συμβαίνει στο Geranium, από το απολαυστικό video που ακολουθεί.
Πηγή φωτογραφιών Restaurant Geranium