Ακόμη δεν είδαμε τίποτα από τον κορωνοϊό

Ακόμη δεν είδαμε τίποτα από τον κορωνοϊό

Όπως υποστηρίζει Αμερικανίδα επιδημιολόγος

Προβλέπει ότι η μάσκα θα είναι προέκταση του προσώπου μας για πολύ καιρό ακόμη.

Γράφει ο Σωτήρης Βαλάρης

Τα σημάδια, βέβαια, ήταν πιο δυσοίωνα από τα προβλεπόμενα, όχι μόνο στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά σε όλο τον κόσμο. Ο μήνας που πέρασε, πέρα από εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, στιγματίστηκε και με κάτι άλλο αξιοσημείωτο. Σε πολλές χώρες πολλαπλασιάστηκαν οι νοσούντες, αλλά και οι θανότες νεαρής ηλικίας. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πολιτεία της Φλόριντα, όπου είδε περισσότερους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 25-44 να πεθαίνουν κατά τη διάρκεια του Ιουλίου από ό,τι στους τέσσερις προηγούμενους μήνες. Σημειώνεται, ότι στις 12 Ιουλίου, η Φλόριντα σημείωσε ένα νέο αρνητικό ρεκόρ. καθώς καταγράφηκαν πάνω από 15.000 νέες περιπτώσεις κορονοϊού σε μια μέρα.

Αντίστοιχα, στην Ελλάδα είδαμε για πρώτη φορά ανήλικη να νοσηλεύεται σε ΜΕΘ, σε μια εβδομάδα που τα κρούσματα δεν έπεσαν κάτω από 200 καθημερινά, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν αισθητά.

Η Στέφανι Στράθντι, Επιδημιολόγος και Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, είχε δηλώσει για την Φλόριντα, στο περιοδικό Forbes, ότι «η πολιτεία εξακολουθεί να πληρώνει το τίμημα των πολιτικών αποφάσεων που ελήφθησαν πριν από λίγους μήνες με σκοπό να μην κλείσουν επιχειρήσεις και παραλίες ή να μην επιβληθούν μάσκες προσώπου και κοινωνικές αποστάσεις».

Ως συνέχεια αυτής της δήλωσης, η HuffPost Greece επικοινώνησε με την Αμερικανίδα επιδημιολόγο για να σχολιάσει το δεύτερο κύμα κορωνοϊού που εξαπλώνεται τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη. Αναφέρθηκε στα λάθη του Τραμπ και άλλων «ξεροκέφαλων» πολιτικών αρχηγών, σχολίασε την κατάσταση στην Ελλάδα και προβλέπει ότι «η μάσκα θα είναι προέκταση του προσώπου μας για πολύ καιρό ακόμη».

- Όλο και περισσότεροι νέοι πεθαίνουν από κορωνοϊό όχι μόνο στην Φλόριντα, αλλά και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ. Τι άλλο περιμένουμε από αυτόν τον ιό; 

«O SARSCoV2 είναι ένας νέος ιός και κάθε χώρα έχει ανταποκριθεί διαφορετικά, επομένως είναι δύσκολο να προβλεφθεί η πορεία της πανδημίας. Ωστόσο, είναι σαφές ότι σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Βραζιλία, όπου οι ηγέτες δεν έχουν λάβει σοβαρά μέτρα πρόληψης, ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα και να είναι θανατηφόρος. Οι χώρες που προετοιμάστηκαν και ανταποκρίθηκαν γρήγορα με τα τεστ, την ανίχνευση των κρουσμάτων και τη νοσηλεία των ασθενών, περιόρισαν την μετάδοσή του. To μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα από τον κορονοϊό». 

- Ορισμένοι ειδικοί κάνουν λόγο για την αρχή του τέλους των ΗΠΑ ως οικονομική δύναμη. Ποιά είναι η άποψή σας; 

«Η ανταπόκριση των ΗΠΑ στην επιδημιολογική κρίση του κορωνοϊού ήταν καταστροφική. Έχει κοστίσει στην χώρα 169.000 θανάτους μέχρι στιγμής - πολλοί από τους οποίους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί - έριξε την χώρα σε βαθιά οικονομική ύφεση κι έθεσε σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη των συμμάχων μας. Ευτυχώς, έχουμε εκλογές τον Νοέμβριο, όπου οι περισσότεροι ελπίζουν ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πραγματική ηγεσία και να επιστρέψουμε τη χώρα σε καλό δρόμο. Οι περισσότεροι Αμερικανοί που γνωρίζω δεν είναι μόνο εξοργισμένοι και αηδιασμένοι με τον Τραμπ, αλλά ντρέπονται κιόλας. 

- Όλοι αυτοί οι θάνατοι αποτελούν αποκλειστική ευθύνη του Τραμπ; 

«Κατά την ταπεινή μου γνώμη, ναι. Υπήρξαν κάποια αρχικά λάθη από το CDC και το FDA, αλλά ο Τραμπ αξίζει να επωμιστεί το βάρος των τόσο πολλών και τρομερών λαθών». 

 - Η Ελλάδα αποτέλεσε παράδειγμα αντιμετώπισης της επιδημιολογικής κρίσης την άνοιξη. Με την άφιξη των τουριστών και με την χαλάρωση των μέτρων, όλο αυτό που είχε χτιστεί επί μήνες με προσπάθεια, κατέρρευσε σε μερικές εβδομάδες. Τι πιστέυετε ότι φταίει; 

«Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, οι μολυσματικές ασθένειες δεν έχουν διαβατήριο και μπορούν εύκολα να εξαπλωθούν. Όταν γίνουν διαθέσιμα γρήγορα και φθηνά τόσο τα τεστ όσο και οι θεραπείες για τον  COVID19, θα είναι δυνατή η παρακολούθηση τουριστών έτσι ώστε να μπορούν να απομονωθούν και να αντιμετωπιστούν. Μέχρι τότε, οι ελπίδες μας είναι στη διαθεσιμότητα ενός αποτελεσματικού εμβολίου που μπορεί να διατεθεί ευρέως».

- Πότε πιστεύετε θα επιστρέψουμε στην προ κορωνοϊού εποχή; 

Ζούμε σε έναν νέο κόσμο πια. Όταν τα αποτελεσματικά εμβόλια είναι ευρέως διαθέσιμα, ακόμα και τότε δεν θα είναι όλα τέλεια. Οι μάσκες θα είναι μέρος του μέλλοντός μας για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμα. 

Η Στέφανι Στράθντι είναι Καθηγήτρια Επιδημιολογίας μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια και συγγραφέας του «The Perfect Predator».

Πηγή

Loader