Ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 τείνουν να έχουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα μετά από δύο χρόνια

Ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 τείνουν να έχουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα μετά από δύο χρόνια

Tα ευρήματα υποδεικνύουν ότι υψηλό ποσοστό των νοσούντων εμφανίζει "long Covid"

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως μισοί από τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 έχουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα 2 χρόνια μετά την αρχική λοίμωξη.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, συμμετείχαν 1.192 άνθρωποι οι οποίοι νοσηλεύτηκαν με οξεία Covid-19 σε νοσοκομείο της Γουχάν, από τις 7 Ιανουαρίου έως τις 29 Μαΐου του 2020. Οι ερευνητές αξιολόγησαν την υγεία των συγκεκριμένων έπειτα από 6 μήνες, έναν χρόνο και δύο χρόνια. Η μέση ηλικία των ασθενών, όταν πήραν εξιτήριο, ήταν τα 57 έτη.

Διάβασε Επίσης: Αναποφάσιστο ζευγάρι έπαιξε “κορώνα ή γράμματα” για το επώνυμο που θα έπαιρναν

Έξι μήνες αφότου νόσησαν, το 68% των ασθενών ανέφεραν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα long Covid. Δύο χρόνια μετά τη μόλυνση, το 55% ανέφεραν ακόμη συμπτώματα. Η κόπωση και η μυική αδυναμία ήταν εκείνα που ανέφεραν πιο συχνά. Ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της νόσησής τους, δύο χρόνια μετά, ένας στους δέκα ασθενείς- το 11%- δεν είχαν επιστρέψει στην εργασία τους.

Επίσης, δύο χρόνια μετά τη νόσηση, όσοι είχαν νοσήσει είχαν χειρότερη υγεία σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό: το 31% ανέφεραν κόπωση ή μυική αδυναμία και το ίδιο ποσοστό δυσκολία στον ύπνο. Από τους μετέχοντες στην έρευνα που δεν είχαν νοσήσει, αυτά τα συμπτώματα ανέφεραν το 5% και το 14% αντίστοιχα.

Διάβασε Επίσης: Το Sistema Cyprus συλλέγει μουσικά όργανα που δε χρειάζεσαι

Όσοι είχαν νοσήσει ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν διάφορα άλλα συμπτώματα, όπως πόνος στις αρθρώσεις, ζαλάδα ή πονοκέφαλοι. Στα ερωτηματολόγια για την ποιότητα ζωής, οι ασθενείς ανέφεραν πιο συχνά πόνο ή δυσφορία και άγχος ή κατάθλιψη, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν νοσήσει. Tα ευρήματα υποδεικνύουν ότι υψηλό ποσοστό των νοσούντων εμφανίζει "long COVID".

 

Πηγή

 

Πηγή φωτογραφίας

Loader