Αυτές είναι οι πιο ακριβές χώρες για να ζήσει κανείς το 2022

Αυτές είναι οι πιο ακριβές χώρες για να ζήσει κανείς το 2022

Οι παράγοντες που διαμορφώνουν αυτή την κατάταξη

Η εταιρεία παγκόσμιας κινητικότητας, ECA International, δημοσιοποίησε τη φετινή της λίστα με τις δέκα πόλεις του πλανήτη, που για να είσαι μόνιμος κάτοικος, θα πρέπει να βάζεις βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για την κατάταξη παίζουν οι τιμές βασικών προϊόντων κάθε νοικοκυριού ανεξαρτήτως χώρας και κουλτούρας, όπως είναι το γάλα και το λάδι μαγειρικής, αλλά και τα κόστη ενοικίων, δημόσιων μεταφορών, και η συνολική δυναμική του «ντόπιου» συναλλάγματος.

Πρώτο στη λίστα φιγουράρει το Χονγκ Κονγκ. Κάτι που δεν έχει αλλάξει τα τελευταία τρία χρόνια. Βέβαια, πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη πρωτιά, καθώς, μπορεί για πολλούς να λειτουργήσει ανασταλτικά, αν σκέφτονται να τo διαλέξουν ως τον τόπο διαμονής τους.

Οι ακριβότερες ευρωπαϊκές πόλεις είναι η Γενεύη, το Λονδίνο και η Ζυρίχη (ήρθε 3η μετά τη Νέα Υόρκη). Άξιο αναφοράς, ότι η Ελβετία χρησιμοποιεί ελβετικό φράγκο και όχι ευρώ.

Φυσικά, και ο Covid-19 επηρέασε πολλούς οικονομικούς παράγοντες και τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, διαμορφώνοντας τη λίστα αυτή.

Ακολούθησε την Avant-Garde στο Instagram

Ακολούθησε την Avant-Garde στο Facebook

Η Economist Intelligence Unit (EIU) του Λονδίνου, δημοσιοποιεί μια αντίστοιχη λίστα κάθε Σεπτέμβρη. Το 2021, το Τελ Αβίβ στέφθηκε το ακριβότερο μέρος για να ζήσεις, με το Παρίσι και τη Σιγκαπούρη να μοιράζονται το δεύτερο σκαλί.

Το Χονγκ Κονγκ βρισκόταν στην πέμπτη θέση, πίσω απ' τη Ζυρίχη. Το 2020, η πρώτη θέση είχε τρεις νικητές, το Χονγκ Κονγκ, τη Ζυρίχη και το Παρίσι.

Και οι δύο λίστες λαμβάνουν υπόψη κομμάτια της καθημερινότητας, όπως τα ψώνια του σούπερ μάρκετ και τις τιμές των καυσίμων. Όμως, η EIU, εξαρτάται κατά πολύ από την αξία του αμερικανικού δολαρίου. Άρα, οικονομίες που κάνουν το ίδιο, όπως η οικονομία του Χονγκ Κονγκ, είναι πιο πιθανό να βρεθούν στα ψηλά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι πόλεις της Ασίας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής είναι πολύ πιο ακριβές από τις υπόλοιπες του πλανήτη.

Η λίστα

  1. Χονγκ Κονγκ

  2. Νέα Υόρκη

  3. Γενεύη

  4. Λονδίνο

  5. Τόκιο

  6. Τελ Αβίβ

  7. Ζυρίχη

  8. Σανγκάη

  9. Γκουανγκτζόου

  10. Σεούλ

 

 

Πηγή 

Loader