Αυτές είναι οι πιο ακριβές περιοχές της Αθήνας σήμερα

Αυτές είναι οι πιο ακριβές περιοχές της Αθήνας σήμερα

Πού κυμαίνονται οι τιμές των ακινήτων;

Διατηρούν αλώβητο τον «χαρακτήρα» τους, είναι γεμάτες δέντρα, παλιές καλοδιατηρημένες πολυκατοικίες, μονοκατοικίες που μοιάζουν με παλάτια, μαγνητίζουν τα βλέμματα και μεταδίδουν την «αύρα» μιας ξεχασμένης αρχοντιάς. Υπάρχουν περιοχές στο κέντρο της Αθήνας, μια ανάσα μακριά από τη βουή της μεγαλούπολης, που εδώ και δεκαετίες διατηρούν τις τιμές τους στα ύψη. Μέρη της πρωτεύουσας που είναι τελείως απρόσιτα για το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού αλλά ιδιαίτερα αγαπητά για όσους έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν υπέρογκα ποσά επενδύοντας σε ένα ακίνητο.

Ακόμη και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που βίωσε η Ελλάδα αλλά και στα κύματα της πανδημίας του κορωνοϊού, οι πιο ακριβές περιοχές της Αθήνας δεν έδειξαν να πτοούνται. Διατήρησαν την αξία τους και σε αρκετές περιπτώσεις την ανέβασαν καθώς όσο αυξάνεται η ζήτηση και λιγοστεύουν τα ακίνητα οι τιμές καταγράφουν ανοδική πορεία.

5565667677

Ποιες είναι οι πιο ακριβές περιοχές και πού κυμαίνονται οι τιμές

Οι πιο ακριβές περιοχές του κέντρου των Αθηνών είναι δύο, τα «Ανάκτορα» και η Διονυσίου Αρεοπαγίτου επισημαίνει μιλώντας στο newsbeast.gr πρόεδρος του συλλόγου μεσιτών Αθήνας – Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος.

«Όταν λέμε ”Ανάκτορα” εννοούμε συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα (τέσσερα – πέντε) των δρόμων που περικλείουν τη Ρηγίλλης, την Ηρώδου του Αττικού, τη Βασιλίσσης Σοφίας και προς την κάτω μεριά τη Βασιλέως Κωνσταντίνου. Η συγκεκριμένη περιοχή διαθέτει κυρίως παλιές πολυκατοικίες με αρκετά αρχοντικά διαμερίσματα. Βρίσκεται δε αρκετά κοντά στον Εθνικό Κήπο και στο Μέγαρο Μαξίμου» συμπληρώνει.

«Στα ”Ανάκτορα” και στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου οι τιμές είναι στα ύψη» τονίζει ο Λευτέρης Ποταμιάνος εξηγώντας πως το τετραγωνικό μπορεί να κοστίζει από 7.000 μέχρι 8.000 ευρώ.

«Δεν υπάρχουν μικρά σπίτια αλλά κυρίως διαμερίσματα άνω των 100, των 200 ακόμη και των 300 τετραγωνικών» αναφέρει.

«Το τετραγωνικό σε περίπτωση ενοικίασης του ακινήτου στην περιοχή των ”Ανακτόρων” κοστίζει από 20 έως και 25 ευρώ. Ένα διαμέρισμα για παράδειγμα 100 τετραγωνικών κοστίζει 2.000 με 2.500 ενώ η τιμή του αυξάνεται αναλόγως με τον όροφο και τις παροχές που διαθέτει για τους ενοικιαστές» επισημαίνει ο Λευτέρης Ποταμιάνος δηλώνοντας πως το κόστος του διαμερίσματος επηρεάζεται και από την κατάσταση που βρίσκεται, από το εάν δηλαδή έχει γίνει πρόσφατα ανακαίνιση αλλά φυσικά και από τη θέα του.

jfdhuhdk

Παραδοσιακά ακριβή περιοχή το Κολωνάκι

Μετά τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, λόγω της τοποθεσίας του στην «καρδιά» της Αθήνας, σε απόσταση αναπνοής από τα τότε Βασιλικά Ανάκτορα (τη σημερινή Βουλή των Ελλήνων) το Κολωνάκι ήταν και ακόμη είναι από τις πιο ακριβές γειτονιές του δήμου Αθηναίων.

Κατά την περίοδο των Δεκεμβριανών ήταν μία από τις λίγες περιοχές που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών και αποτελούσε τη βάση των στρατιωτικών δυνάμεων με αποτέλεσμα η συνοικία να είναι άκρως αντιπαθητική από τους ΕΑΜίτες και γενικότερα τους αριστερούς που και για αρκετά χρόνια την αποκαλούσαν ειρωνικά «Σκομπία».

Το Κολωνάκι θεωρούταν από τις πιο αριστοκρατικές και «λαμπερές» περιοχές της Αθήνας και αυτό αποτυπώνεται μάλιστα από τις εισόδους των κατοικιών του που διατηρούνται και παραμένουν εντυπωσιακές ακόμη και σήμερα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου μεσιτών Αθήνας – Αττικής το Κολωνάκι είναι μια παραδοσιακά ακριβή περιοχή. «Αυτή τη στιγμή όμως θεωρείται λίγο φθηνότερη συγκριτικά με τα ”Ανάκτορα”, τον Λυκαβηττό, την Ακρόπολη και την Πλάκα» σημειώνει τονίζοντας πως στο Κολωνάκι υπάρχουν και μικρά διαμερίσματα σε πιο προσιτές τιμές.

Στη συνοικία του Κολωνακίου οι τιμές αγοράς ανά τετραγωνικό ξεκινούν από 3.000 – 4.000 ευρώ για τα πιο παλιά ακίνητα και όσο πιο καλή είναι κατάστασή τους ανεβαίνουν.

Οι τιμές των ενοικίων στο Κολωνάκι κυμαίνονται από 14 έως 16 ευρώ το τετραγωνικό και αυξάνονται αντίστοιχα με τα στοιχεία του ακινήτου όπως είναι η παλαιότητα, η κατάστασή του, αλλά και ο όροφος στον οποίο βρίσκεται.

jkgrijeer

Στα ύψη οι τιμές για τα σπίτια με θέα την Ακρόπολη

«Οι πρόποδες του Λυκαβηττού που μπορεί να υπάρχουν και σπίτια με κάποια ιδιαίτερη θέα όπως την Ακρόπολη αλλά και η ίδια η περιοχή της Ακρόπολης και ειδικά η Διονυσίου Αρεοπαγίτου όπως επίσης και η Πλάκα είναι εδώ και πολλά χρόνια από τις πιο ακριβές περιοχές της Αθήνας. Όλες αυτές οι περιοχές έχουν τιμές που το τετραγωνικό μπορεί να αγγίζει ακόμη και τα 15 έως 20 ευρώ για ενοικίαση, τα 7.000-8.000 ευρώ για πώληση που τις κάνουν απρόσιτες για πολύ κόσμο και ιδιαίτερα δημοφιλείς σε κάποιους που θεωρούνται VIP» αναφέρει ο Λευτέρης Ποταμιάνος.

«Ειδικά στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου οι τιμές για ενοικίαση μπορούν να ξεφύγουν ακόμη και πάνω από τα 25 ευρώ το τετραγωνικό και οι τιμές για αγορά πάνω από τα 8.000 ευρώ το τετραγωνικό» προσθέτει.

Η οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου είναι πιο γραφικός και διάσημος πεζόδρομος της Αθήνας.

5657iuk

Είναι προσκείμενος στη νότια πλαγιά της Ακρόπολης των Αθηνών, στη συνοικία Μακρυγιάννη και έλαβε το όνομα της από τον Διονύσιο Αρεοπαγίτη, τον πρώτο Αθηναίο που ασπάστηκε τον Χριστιανισμό από το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου, σύμφωνα με τις Πράξεις των Αποστόλων.

Η οδός αρχικά χωροθετήθηκε το 1857 σε θέση πιο βόρεια από αυτή που κατέχει σήμερα μπροστά από το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

Επανασχεδιάστηκε όμως και απέκτησε τη μορφή της το 1955 από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη που σχεδίασε επίσης τα πεζοδρομημένα μονοπάτια του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Η Διονυσίου Αρεοπαγίτου πεζοδρομήθηκε το 2003.

76767676uyjy

Φωτορεπόρτερ: Γιάννης Κέμμος

Γράφει: Σταυρούλα Πεταλιού

Πηγή

Loader