Αυτές είναι οι πόλεις με τα περισσότερα δέντρα σύμφωνα με την Treepedia

Αυτές είναι οι πόλεις με τα περισσότερα δέντρα σύμφωνα με την Treepedia

Στον αγώνα για να γίνουν οι πόλεις πιο πράσινες

Το εργαστήριο Βιώσιμης Ανάπτυξης του Τεχνολογικού Ιδρύματος της Μασαχουσέτης (MIT), επιβραβεύει τις πόλεις αυτές και δημιουργεί κάθε χρόνο τη λίστα με τις 19 «κορυφαίες», δηλαδή αυτές που έχουν τα περισσότερα δέντρα στον κόσμο. 

Το MIT και σε συνεργασία με το World Economic Forum αναμένεται να αναπτύξουν περισσότερο την Treepedia, ένα site με διαδραστικούς χάρτες, που θα δείχνουν την πυκνότητα του πράσινου σε κάθε πόλη στον κόσμο. 

H Treepedia δημιουργήθηκε το 2016 με μόλις 10 πόλεις. Σήμερα, έχει καταφέρει να δημιουργήσει μία λίστα με τις καλύτερες πόλεις βάσει του ποσοστού δέντρων που διαθέτει η κάθε μία σε σχέση πάντα με το τσιμέντο. 

«Βλέπουμε μία ιδιαίτερα αυξανόμενη τάση προς τα αστικά δέντρα, όχι μόνο επειδή είναι όμορφα, αλλά και επειδή οι πόλεις συνειδητοποιούν ότι αποτελούν σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς μας, άρα και της υγείας, της ευεξίας, της ευτυχίας, όμως και του οικονομικού οφέλους», λέει στην Guardian ο Νταν Λαμπ, πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού φορέα Arbor Day με βασικό αντικείμενο το πράσινο στις πόλεις των ΗΠΑ. 

Ενας από τους βασικούς λόγους που δημιουργήθηκε αυτή η βάση δεδομένων και η κατάταξη των πόλεων, είναι να εξακριβωθεί εάν το φαινόμενο που ονομάζεται «επίδραση της αστικής θερμότητας» ισχύει όντως και κατά πόσο. Δηλαδή να μετρηθεί και με επιστημονικά δεδομένα το όφελος που έχουν οι πράσινες εστίες στις πόλεις.

Βέβαια, οι μετρήσεις δεν μπορούν να θεωρηθούν «έγκυρες» για να χρησιμοποιηθούν ως επιστημονικά δεδομένα, καθώς προέρχονται από την υπηρεσία Google Street View. Κάτι που σημαίνει ότι  έχουν ληφθεί από αυτοκίνητα που κινούνται στους δρόμους με κάμερα, και όχι από λήψεις που έχουν γίνει από ψηλά. Αρα δεν φαίνονται όλα τα δέντρα. 

Για τις φωτογραφίες του πράσινου της εν λόγω έρευνας η Δασική Υπηρεσία των ΗΠΑ χρησιμοποίησε εικόνες από δορυφόρους, στις οποίες περιλαμβάνονται τα δέντρα στα πάρκα, στις κατοικίες και στους δρόμους, όχι όμως με την ακρίβεια που υπάρχει σε κάποια σημεία στο Google Street View. 

Επίσης, τα στοιχεία είναι από το 2010 μέχρι το 2014, που θεωρούνται παλιά για να διεξαχθούν επιστημονικά αποτελέσματα για τη σημερινή κατάσταση στις πόλεις και το μικροκλίμα. Και τα προβλήματα για τους επιστήμονες δεν σταματούν εδώ, καθώς όπως διευκρινίζει o Σιμόν Μπορελί, εμπειρογνώμονας αστικής δασοκομίας στην υπηρεσία Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΟΗΕ (FAO), δεν θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε τόσο «μαθηματικά» δεδομένα. 

Μέσα από δεκάδες άλλες μελέτες και μετρήσεις, ό,τι και αν συμβαίνει τελικά με τα αποτελέσματα, το πράσινο στις πόλεις δεν θα είναι ποτέ αρκετό. Πάντα θα χρειαζόμαστε περισσότερο και σε καμία περίπτωση δεν θα δηλώσει κάποιος ότι «είναι αρκετό, σταματήστε να δημιουργείται άλλους χώρους πρασίνου». 


Η κατάταξη με τις πόλεις που έχουν τα περισσότερα δέντρα είναι (ξεκινώντας αντίστροφα):

Λος Αντζελες, Καλιφόρνια — 15.2% 

Τορίνο, Ιταλία – 16,2% 

Τελ Αβίβ, Ισραήλ – 17,5% 

Βοστόνη, Μασαχουσέτη – 19,4% 

Μαϊάμι, Φλόριντα – 19,4% 

Τορόντο, Καναδά – 19,5% 

Σιάτλ, Ουάσιγκτον – 20% 

Αμστερνταμ, Ολλανδία – 20,6% 

Γενεύη, Ελβετία – 21,4% 

Φρανκφούρτη, Γερμανία – 21,5% 

Σακραμέντο, Καλιφόρνια – 23,6% 
 
Γιοχάνεσμπουργκ, Νότιος Αφρική – 23,6% 

Ντουρμπάν, Νότιος Αφρική – 23,7% 

 Μόντρεαλ, Καναδάς – 25,5% 
 
Σίδνεϊ, Αυστραλία – 25,9% 

Βανκούβερ, Καναδάς 25,9% 
 
Όσλο, Νορβηγία – 28,8% 
 
 Σιγκαπούρη – 29,3% 
  
Τάμπα, Φλόριντα – 36,1%

 

Loader