Αυτές οι χώρες απαγορεύουν στα αφεντικά να ενοχλούν τους υπαλλήλους εκτός ωραρίου

Αυτές οι χώρες απαγορεύουν στα αφεντικά να ενοχλούν τους υπαλλήλους εκτός ωραρίου

Δικαίωμα στην αποσύνδεση!

Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου άλλαξαν πολλά πράγματα σε σχέση με τον εργασιακό τομέα. Η πανδημία έφερε να πάνω κάτω και το εργασιακό ωράριο δεν τηρείται όπως θα έπρεπε. Η εργασία από το σπίτι άλλαξε τα δεδομένα και η άμεση απάντηση σε κλήσεις, μηνύματα, emails και αιτήματα βιντεοκλήσεων φαινόταν πλεόν φυσιολογική σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Ωστόσο, το φαινόμενο αυτό επιβάρυνε κατά πολύ τον εργαζόμενο, αφού αν δεν ανταποκρινόταν θα μπορούσε να υπάρχει κάποιο τίμημα. Έτσι η άμεση ανταπόκριση στο αφεντικό όλες τις ώρες οδήγησε σε υπερβολικό άγχος και εξουθένωση. 

Διάβασε Επίσης: Η Μάρλεν είναι η εκατομμυριούχος που δεν θέλει τα λεφτά της

Δικαίωμα στην αποσύνδεση 

Το Βέλγιο, για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των εργαζομένων του ανακοίνωσε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα πρέπει πλέον να απαντούν σε κλήσεις ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τα αφεντικά τους εκτός ωραρίου εργασίας. Περίπου 65.000 δημόσιοι υπάλληλοι κέρδισαν 'το δικαίωμα να αποσυνδεθούν', με την ελπίδα να οδηγήσουν σε μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. 

Έτσι με αυτόν τον κανόνα που τέθηκε σε ισχύ, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να επικοινωνούν εκτός του καθιερωμένου ωραρίου τους. Ωστόσο, υπάρχει κατανόηση για 'εξαιρετικές και απρόβλεπτες περιστάσεις απαιτούν δράση που δεν μπορεί να περιμένει μέχρι την επόμενη εργάσιμη περίοδο'. Φυσικά, σε περιπτώσεις που οι υπάλληλοι δεν ανταποκρίνονται δεν υπάρχει κανένα τίμημα. 

Τον πρωτοποριακό αυτό κανόνα ακολούθησαν και Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ιρλανδία. 

Πηγή

Πηγή φωτογραφίας 

 

 

Loader