Το βιβλίο του Δρουσιώτη δεν έχει ήχο και εικόνα

Το βιβλίο του Δρουσιώτη δεν έχει ήχο και εικόνα

Follow the money. Όχι τα multimedia.

Γιατί δεν έγινε ντόρος για το βιβλίο του Δρουσιώτη;”¨. Διαβάζοντας το κείμενο και τους προβληματισμούς του συναδέλφου Μαρίνου Νομικού, παρακολουθώντας τις διάφορες συνεντεύξεις που παραχώρησε ο συγγραφέας (συμπεριλαμβανομένης αυτής) και έχοντας αναγνώσει προσεκτικά το εν λόγω βιβλίο, η απάντηση εικάζω ότι είναι απλή: Διότι 2021

Το βίντεο των Cyprus Papers ήταν εύκολο για χώνεψη. Τιτλάκια, μουσικό χαλί, βιντεογράφηση, ηχογράφηση, sharing buttons σε όλα τα Μέσα όπου δημοσιεύτηκε. Όλα εκεί, μπροστά μας, και η σεκάνς σαν από ντοκιμαντέρ του γνώριμου Netflix. 

Όσον αφορά στο πρόσφατο κείμενο του Ανδρέα Παράσχου, παρόλο που άργησε ελαφρώς να πάρει μπρος το διαδίκτυο, έγινε δουλειά αλλά διχάστηκε ο δημόσιος καφενές, μάλλον γιατί δεν είχε το απαιτούμενο "τεκμήριο" (βλ. multimedia). Το ίδιο συμβαίνει εξάλλου και κάθε φορά που αξιόλογοι πολιτικοί συντάκτες δημοσιεύουν κάτι σχετικό στα κείμενά τους.

Ο κόσμος θέλει, δυστυχώς, και διότι 2021, multimedia. 


ΣΧΕΤΙΚΟ: Πρώτος κανόνας της συμμορίας: Δε μιλάμε για τη «Συμμορία»


Αν στα κείμενα αξιόλογων συντακτών, στο άρθρο του Παράσχου, στο βιβλίο του Δρουσιώτη υπήρχαν κουμπάκια να πατήσουμε ή οθόνη να κάνουμε σκρολ για να ακούσουμε και να δούμε, οι αντιδράσεις μας μάλλον θα ήταν πιο έντονες και διαφορετικές. Ίδιος, όμως, θα παρέμενε ο παρονομαστής της διαφθοράς. Αυτός που μας ξένισε και μας θύμωσε και μας έβγαλε με την μάσκα στο δρόμο όταν είδαμε το βίντεο των Cyprus Papers.

Έχουμε δύο εβδομάδες, τουλάχιστον, ακόμα εσώκλειστοι. Και χωρίς να επιδιώκουμε να ηρωοποιούμε κανέναν whistleblower -δεν είναι αυτό το ζητούμενο- μπορούμε να κάνουμε την χάρη στον εαυτό μας, ψύχραιμα και με κριτικό μάτι: Να διαβάσουμε. Και να σκεφτούμε.

Μας ειπώθηκε ότι η “επανάσταση” των ημερών μάς θέλει κλεισμένους στο σπίτι. Το πιο εύκολο που έχουμε να κάνουμε, απ’ τον καναπέ μας, είναι να αναγνώσουμε τα μηνύματα. 

Στην εποχή της εικόνας και του ήχου, αν δεν επιθυμούμε να μας αποκαλούν “διαδικτυακό όχλο” οφείλουμε να κάνουμε αυτή τη χάρη στον εαυτό μας. 

Την διαφθορά την πληρώνουμε ήδη. Το “νέο ρεαλισμό”, εάν και εφόσον, θα τον πληρώσουμε μια και καλή. 

Είναι ανώφελο, στα κερατιάτικα, να ψάχνεις ήχο και εικόνα. 

Follow the money. Όχι τα multimedia.

Loader