Βρετανική έρευνα αποκαλύπτει αν τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο στον εγκέφαλο

Βρετανική έρευνα αποκαλύπτει αν τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο στον εγκέφαλο

Οι χρόνιοι φόβοι αναζωπυρώθηκαν τα τελευταία χρόνια μετά την εμφάνιση των 5G

Νέα μεγάλη βρετανική έρευνα έρχεται για να δώσει απάντηση στο ερώτημα αν τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο στον εγκέφαλο.

Τα τελευταία χρόνια λόγω της εμφάνισης των ασύρματων δικτύων πέμπτης γενιάς, αναζωπυρώθηκαν οι φόβοι αυτοί. Σύμφωνα με τη βρετανική έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στον εγκέφαλο.

Η νέα μελέτη από τους επιδημιολόγους του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και την IACR, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου , περιέλαβε 776.156 γυναίκες προτού αναπτύξουν κάποια πάθηση οι οποίες παρακολουθήθηκαν σε βάθος έως 14 ετών, για να διερευνηθεί μια πιθανή σχέση ανάμεσα στη χρήση κινητού τηλεφώνου και στην εμφάνιση όγκων στον εγκέφαλο, όπως γλοίωμα, ακουστικό νεύρωμα, μηνιγγίωμα και όγκος της υπόφυσης.

Διάβασε Επίσης: Welcome To Eden: Το πάρτι γίνεται εφιάλτης στην επερχόμενη σειρά του Netflix

Στη διάρκεια της μελέτης 3.268 γυναίκες εμφάνισαν κάποιο εγκεφαλικό όγκο. Δεν υπήρχε όμως καμία στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα σε εκείνες που ποτέ δεν είχαν χρησιμοποιήσει κινητό τηλέφωνο και σε εκείνες που είχαν, κάτι που αφορούσε όλους τους τύπους καρκίνου του εγκεφάλου.

Επίσης, δε διαπιστώθηκε αύξηση του κινδύνου καρκίνου του εγκεφάλου σε όσες χρησιμοποιούσαν το κινητό τους καθημερινά ή και για πάνω από δέκα χρόνια. Τέλος, η πιθανότητα εμφάνισης όγκου ήταν ίδια στην αριστερή και στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού, παρόλο που οι περισσότεροι χρήστες κινητού το χρησιμοποιούν κρατώντας το από τη δεξιά πλευρά.

Διάβασε Επίσης: Ο Will Smith ζήτησε συγνώμη στον Chris Rock με ανάρτηση του στο Instagram

Αν και τα ευρήματα είναι καθησυχαστικά, σύμφωνα με τους ερευνητές, παραμένει ασαφές κατά πόσο οι κίνδυνοι από τη χρήση κινητού είναι διαφορετικοί για όσους χρησιμοποιούν πολύ συχνά τη συσκευή τους. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι κάποιος μπορεί να μειώσει την έκθεση του στα κύματα του κινητού χρησιμοποιώντας "hands-free" ή ηχεία.

 

Πηγή

 

Πηγή φωτογραφίας

Loader