CIPA: Η σπάνια γενετική πάθηση που καθιστά ένα 9χρονο παιδί να έχει ανοσία στον πόνο

CIPA: Η σπάνια γενετική πάθηση που καθιστά ένα 9χρονο παιδί να έχει ανοσία στον πόνο

Τον κάνει πιο ευάλωτο σε τραύματα

Ο Zak είναι μόλις 9 χρονών και παρά το γεγονός πως έχει ανοσία στον πονο, αυτό τον καθιστά πιο ευαίσθητο σε τραύματα.

Oι γονείς του Zak  παρατήρησαν πως το παιδί τους όταν ήταν μικρός και έπρεπε να κάνει εμβόλιο, δεν έκλαψε καθόλου. Σε ηλικία ενός έτους, δάγκωσε τη γλώσσα του χωρίς καν να το καταλάβει και μετά, όταν ήταν τεσσάρων, εξάρθρωσε το ισχίο του παίζοντας σε ένα φουσκωτό κάστρο και το έβαλε ξανά μέσα χωρίς να αισθανθεί πόνο.

Διάβασε Επίσης: Νότια Κορέα: Η ξεπερασμένη εταιρική κουλτούρα που «εισβάλλει» στον προσωπικό χρόνο των εργαζομένων

Ένα βασικό χαρακτηριστικό αυτής της σπάνιας νόσου είναι ότι το σώμα αδυνατεί να επιτελέσει τη λειτουργία της εφίδρωσης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ψυχθεί μόνο του.

Οι μισοί απ’ όσους πάσχουν από τη νόσο CIPA πεθαίνουν πριν κλείσουν τα τρία τους χρόνια. Ο πόνος είναι ο συναγερμός του σώματος, που μας προειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά. Οι ασθενείς με CIPA μπορεί να σπάσουν το πόδι τους ή να υποφέρουν από πολύ επικίνδυνες παθήσεις, όπως η οξεία σκωληκοειδίτιδα, χωρίς να το αντιληφθούν. Αν ασθένειες τέτοιου είδους δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο.

Οι γονείς του Zak δήλωσαν ότι μπορεί η κατάσταση του 9χρονου να ακούγεται σαν υπερδύναμη για πολλούς ανθρώπους, στην πραγματικότητα, η ανοσία του στον πόνο κάνει το αγόρι πιο ευάλωτο σε τραύματα. Το να μπορούμε να νιώθουμε πότε κάτι είναι πολύ επώδυνο για να το αντέξουμε, μας βοηθάει να παραμείνουμε ασφαλείς, αλλά αυτό δεν ισχύει για ανθρώπους σαν τον Zak. Δεν έχει καμία αντίδραση στον πόνο, οπότε απλά πληγώνει τον εαυτό του ακόμα περισσότερο χωρίς να το ξέρει.

Διάβασε Επίσης: 23χρονη έχασε τα πόδια της από νάρκη στην Ουκρανία - Ένα μήνα μετά παντρεύτηκε στο νοσοκομείο

Η συγγενής αναισθησία στον πόνο (CIP) είναι τόσο σπάνια που μόνο 60 περιπτώσεις έχουν καταγραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Πηγή

 

Πηγή φωτογραφίας

Loader