Δείκτης Μιζέριας: Η Κούβα στη θέση νούμερο ένα - Η θέση της Κύπρου

Δείκτης Μιζέριας: Η Κούβα στη θέση νούμερο ένα - Η θέση της Κύπρου

Τι λέει ο φετινός “δείκτης μιζέριας”

Τις πιο μίζερες χώρες του κόσμου αποτύπωσε η ετήσια έρευνα «δείκτη μιζέριας» του καθηγητή Steve Hanke του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, σύμφωνα με την οποία η Κούβα, η Βενεζουέλα και το Σουδάν κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις με αποτέλεσμα να θεωρούνται οι χειρότερες χώρες του κόσμου.

Ο «δείκτης μιζέριας» έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του 1960 και δημιουργήθηκε από τον οικονομολόγο Arthur Okun, γιατί ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Lyndon Johnson, ήθελε να έχει μια παγκόσμια εικόνα της οικονομίας. Τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη για να βγουν τα αποτελέσματα είναι κυρίως οικονομικά, στατιστικά στοιχεία όπως για παράδειγμα οι δείκτες ανεργίας, ο πληθωρισμός, το κόστος δανεισμού κάθε χώρας όπως και τα τραπεζικά επιτόκια δανεισμού. «Αυτοί οι αριθμοί οδηγούν σε συμπεράσματα σχετικά με το πόσο λυπημένοι ή χαρούμενοι είναι οι πολίτες κάθε χώρας» είχε σημειώσει ο Hanke.

Διάβασε Επίσης: Ξεκίνησαν τα γυρίσματα της τρίτης σεζόν του «Έτερος Εγώ: Νέμεσις» - Οι πρώτες φωτογραφίες

Σε αντίθεση με την Κούβα που κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις, στη τελευταία θέση, καταφέρνοντας να αποτελεί τη λιγότερο μίζερη χώρα του κόσμου βρίσκεται η Λιβύη. Όπως εξηγεί ο Hanke, ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη ήταν θερμός το 2020 αλλά «σιγόβραζε» το 2021. 

Αυτό επέτρεψε στη Λιβύη να αυξήσει τα πετρελαϊκά της έσοδα κατά 3,7 φορές πέρυσι. Και γι' αυτό, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά κεφαλήν εκτοξεύτηκε στο 62,6%, φέρνοντας τη Λιβύη στην τελευταία θέση ανάμεσα στις πιο μίζερες χώρες του κόσμου.

 

Όσον αφορά τα δικά μας, η Κύπρος βρίσκεται στη θέση 107 από τις 156 χώρες που βρίσκονται στη λίστα, ενώ η Ελλάδα από την άλλη βρίσκεται στη θέση 88. 

Διάβασε Επίσης: Στο “Cyprus Avenue” θα δούμε την “κρίση ταυτότητας” που δεν μπορεί να μην αφορά τους Κύπριους

Δείτε αναλυτικά τη λίστα παρακάτω 

1

Πηγή φωτογραφίας

Πηγή

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας

 

Loader