Δεύτερη επέτειος από τη δολοφονία της Daphne

Δεύτερη επέτειος από τη δολοφονία της Daphne

Δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli

"Η Daphne Caruana Galizia θα ήταν σήμερα 55 ετών και θα εξακολουθούσε να είχε μια λαμπρή καριέρα μπροστά της. Αντιθέτως, είμαστε εδώ σήμερα για να αποτίνουμε φόρο τιμής στην μνήμη της, γιατί η δέσμευσή της και η αφοσίωση της ως δημοσιογράφος σήμαινε ότι την πήραν από κοντά μας πολύ νωρίς.

 Η εβδομάδα αυτή σηματοδοτεί δύο χρόνια από τη βίαιη δολοφονία της ερευνητικού δημοσιογράφου από τη Μάλτα. Είναι λυπηρό αυτή τη στιγμή, αλλά απαραίτητο, να μην ξεχνάμε τη σημασία της ελευθερίας της έκφρασης και του τύπου σε δημοκρατικές χώρες όπως οι δικές μας.

Είναι ανησυχητική η σκέψη ότι στον 21ο αιώνα εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη προειδοποιήσεων  για την υπεράσπιση των βασικών ελευθεριών και δικαιωμάτων των πολιτών: αυτές αποτελούν τις βάσεις των Ευρωπαϊκών μας αξιών και πρέπει να αναγνωρίζονται και να παλεύουμε για αυτές τις αξίες καθημερινά.

Το να σκοτώνεσαι επειδή κάνεις τη δουλειά σου δεν είναι ποτέ αποδεκτό και είναι τρομακτικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, 95 δημοσιογράφοι πέθαναν μόνο μέσα στο 2018. Επιπλέον, μόνο μία χώρα στις τέσσερις αναγνωρίζεται ως «ελεύθερη» από τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, παρά το ότι η ελευθερία του Τύπου αποτελεί τον πυλώνα του δημοκρατικού μας συστήματος.

Θέλουμε να ενθαρρύνουμε και να στηρίξουμε το έργο της δικαστικής εξουσίας και των αρχών της Μάλτας στην προσπάθεια να ριχθεί φως στη βίαιη δολοφονία της Daphne και να προσαχθούν οι υπεύθυνοι της δολοφονίας της ενώπιον της δικαιοσύνης.

 Θέλω να εκφράσω την προσωπική μου υποστήριξη σε όλους εκείνους τους θαρραλέους δημοσιογράφους, άνδρες και γυναίκες που, όπως και η Δάφνη, αναγκάζονται να θυσιάζουν κάτι στη ζωή τους, αν όχι την ίδια τους της ζωή, αναζητώντας την πιο πολύτιμη κτήση της δημοκρατίας: την αλήθεια. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να είναι ο θεματοφύλακας των αξιών της Daphne Caruana Galizia".

Loader