Αν είσαι άρρωστος και γκουγκλάρεις τα συμπτώματα σου, τότε τουλάχιστον κάνε το σωστά

Αν είσαι άρρωστος και γκουγκλάρεις τα συμπτώματα σου, τότε τουλάχιστον κάνε το σωστά

Το φαινόμενο της cyberchondria και οι συμβουλές που θα χρειαστείς

Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί από εμάς με το που εντοπίσουμε κάτι περίεργο στο σώμα μας ή κάτι μη συνηθισμένο στον οργανισμό μας, σπεύδουμε να γκουγκλάρουμε για να βρούμε τη λύση. Αν λοιπόν είσαι από αυτούς που γκουγκλάρουν ακόμα και το συνάχι για να δουν τι έχουν, τότε μάθε ότι δεν είσαι μόνος σου, αφού σύμφωνα με έρευνες περίπου το 90% των ασθενών βάζουν στη μηχανή αναζήτησης στο Google τα συμπτώματά τους προτού μιλήσουν με τον γιατρό τους.

Ωστόσο, όπως είναι φυσικό αυτό μπορεί να μην πάει καλά, καθώς ένα απλός βήχας μπορεί να σε οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι πάσχεις από κάποια ανίατη ασθένεια. Και γιατί παραέγινε το κακό, οι ειδικοί στον τομέα της ψυχικής υγείας αναγνωρίζουν τώρα την cyberchondria — δηλαδή τις επαναλαμβανόμενες, ψυχαναγκαστικές αναζητήσεις στο διαδίκτυο για ιατρικές πληροφορίες που μπορούν να οδηγήσουν σε ανησυχία και πανικό — ως πραγματικό και ανησυχητικό φαινόμενο.

Όπως μαρτυρούν γιατροί αλλά και ιατρικό προσωπικό, πλέον σπαταλούν, μεγάλο μέρος του χρόνου τους για να εξηγήσουν στους ασθενείς ότι οι συμβουλές και οι διαγνώσεις μέσω διαδικτύου δεν είναι και το καλύτερο που μπορούν να κάνουν. 

Διάβασε Επίσης: Η Gordana από τη Μαριούπολη έμαθε ότι η μαμά της είναι ζωντανή - «Τώρα ξέρω τι είναι θαύμα»

«Όταν ακούω έναν ασθενή να λέει: ”Το έψαξα στο Google”, σκέφτομαι: Οκ. Πόση παραπληροφόρηση θα πρέπει να ”διαλύσω”;» λέει η δρ Μπεθ Όλερ, οικογενειακή γιατρός στο Κέντρο Υγείας της Κομητείας Ρουκς στο Κάνσας, προσθέτοντας ότι οι ασθενείς της συχνά έχουν πλήρη επίγνωση ότι έχουν φρικάρει χωρίς λόγο. «Κανείς μας δεν μπορεί να αντισταθεί σ′ αυτό!Δεν κατηγορώ τους ανθρώπους που προσπαθούν να αναζητούν περισσότερες πληροφορίες γύρω από τα συμπτώματά τους» αναφέρει η γιατρός.

Πώς μπορούμε λοιπόν να είμαστε λίγο περισσότερο σίγουροι για τις αναζητήσεις μας; Παρακάτω θα βρεις μερικές χρήσιμες συμβουλές για τις αναζητήσεις σου στο διαδίκτυο.

Επισκέψουν ιστοσελίδες που έχουν υπόσταση

Για αρχή, οι αναζητήσεις σου θα ήταν καλύτερο να περιοριστούν σε ιστοσελίδες που έχουν αξιοπιστία όπως για παράδειγμα ιστοσελίδες μεγάλων οργανισμών υγείας, πανεπιστημίων και νοσοκομείων. Τρανό παράδειγμα είναι η παραπληροφόρηση που υπάρχει σχετικά με τον covid και τα εμβόλια στο διαδίκτυο. 

Ενημερώσου για μια έρευνα αλλά σωστά

Εξίσου σημαντικό και ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν διαθέσιμες έρευνες στο Διαδίκτυο. Μια πλατφόρμα, χωρίς συνδρομή, που φιλοξενεί τέτοιες έρευνες και επιστημονικές εργασίες είναι η PubMed. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν έχουν όλες οι μελέτες την ίδια αξία και οι πληροφορίες στο διαδίκτυο είναι πολλές. Ορισμένα στοιχεία που θα πρέπει να τσεκάρεις για τις έρευνες που διαβάζεις online είναι οι κριτικές της έρευνας, αν έχει εξεταστεί από άλλους ειδικούς στον τομέα για την ποιότητα και την ακρίβειά της, το μέγεθος του δείγματος, τους περιορισμούς έχουν επισημάνει οι συγγραφείς της μελέτης και άλλες λεπτομέρειες που λόγω της γρήγορης εξάπλωσης ειδήσεων μπορεί να λείπουν. 

Διάβασε Επίσης: Omar Sy: Ο πρωταγωνιστής του “Lupin” στη νέα ταινία “The Takedown” 

Τι πρέπει να κάνεις μετά το γκουγκλάρισμα

Το γεγονός ότι τα συμπτώματα που ανακάλυψες μετά από τη μελέτη που έκανες σε κάνουν να αγχώνεσαι και είναι κάπως φυσιολογικό. Αυτό που πρέπει να κάνεις όμως συνεχίζοντας είναι να απευθυνθείς σε έναν αληθινό γιατρό που μπορεί να σου δώσει σαφείς απαντήσεις. «Λέω στους ασθενείς μου: «Αν παρατηρείτε ότι η αναζήτηση που κάνετε αυξάνει το άγχος σας, τότε είναι καιρός να καλέσετε τον οικογενειακό γιατρό σας και να μου μιλήσετε γι’ αυτό», συμβουλεύει  η Όλερ. 

Πηγή

Πηγή φωτογραφίας

 

Loader