«Εμβολιασμένοι, μην καλέσετε κανένα ανεμβολίαστο πολίτη στο σπίτι σας»

«Εμβολιασμένοι, μην καλέσετε κανένα ανεμβολίαστο πολίτη στο σπίτι σας»

Η προτροπή Ιταλών γιατρών και ειδικών, που εστειλαν πρώτοι το μήνυμα εν όψει των γιορτινών τραπεζιών

Στη Σικελία έχει αποφασιστεί ότι οι πολίτες θα πρέπει να φοράνε ξανά προστατευτική μάσκα και σε ανοικτούς χώρους και όπου υπάρχει συνωστισμός.

Ανησυχία προκαλεί η έξαρση της πανδημίας σε όλη την Ευρώπη. Οι ειδικοί στην Ιταλία προειδοποιούν πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να μην αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα, αλλιώς το πολύ σε ένα μήνα οι ΜΕΘ θα γεμίσουν και το σύστημα υγείας δεν θα αντέξει.

Πέρυσι τα Χριστούγεννα, στις πλείστες χώρες ίσχυε το: «Ρεβεγιόν ο καθένας σπίτι του». Έναν χρόνο μετά και έχοντας πια ως όπλο κατά του κορονοϊού το εμβόλιο, οι Ιταλοί γιατροί και ειδικοί, έστειλαν πρώτοι το μήνυμα εν όψει των γιορτινών τραπεζιών: «Εμβολιασμένοι, μην καλέσετε κανένα ανεμβολίαστο πολίτη στο σπίτι σας»! 

Και όλα αυτά, βέβαια, δεν θα μπορούσαν να είναι άσχετα από τους σοκαριστικούς αριθμούς κρουσμάτων και νεκρών που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Ιταλία: 10.638 κρούσματα κορονοϊού και 69 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 625.774 διαγνωστικά τεστ, το 1,7% εκ των οποίων προέκυψε θετικό. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας βρίσκονται 503 ασθενείς, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 4.088. 

Ετσι, οι Ιταλοί γιατροί προειδοποιούν ότι πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα για να αποφευχθεί περεταίρω αύξηση των κρουσμάτων. Διαφορετικά, προβλέπουν ότι μέσα το πολύ σε ένα μήνα, οι ΜΕΘ της χώρας θα τεθούν και πάλι υπό μεγάλη πίεση. 

Η ξεκάθαρη προτροπή για... χωριστά τραπέζια 

Παράλληλα, ο καθηγητής επιδημιολογίας Πιερ Λουίτζι Λοπάλκο ζητά ήδη από τους Ιταλούς «...αποφύγετε να καλέσετε σπίτι σας για τις μέρες των Χριστουγέννων και τα γιορτινά τραπέζια μη εμβολιασμένα άτομα, ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου. Διότι, ως γνωστόν, στους κλειστούς χώρους υπάρχει και μεγαλύτερη πιθανότητα μετάδοσης του ιού». 

Στο μεταξύ, από σήμερα στη Σικελία αποφασίσθηκε ότι οι πολίτες θα πρέπει να ξαναρχίσουν να φορούν προστατευτική μάσκα και σε ανοικτούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός. Μετά από την Ρώμη, δε, και στο Μιλάνο άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για ραντεβού εμβολιασμού με στόχο την χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου. Η ανταπόκριση των πολιτών, τις πρώτες αυτές ώρες, ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική. 

Διάβασε Επίσης: Για τους ανεμβολίαστους στον κλάδο της υγείας να μιλήσουμε κάποια στιγμή 

Ο Ιταλός υφυπουργός υγείας Πιερπάολο Σιλέρι, τέλος, δήλωσε στο ραδιόφωνο Radio Cusano, ότι αν τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται και ορισμένες περιφέρειες, από λευκές γίνουν κίτρινες και μετά πορτοκαλί, τότε η κυβέρνηση της Ρώμης μπορεί να εξετάσει, όντως, ενδεχόμενο lockdown μόνον για τους ανεμβολίαστους πολίτες. 

Την εβδομάδα από τις 10 μέχρι τις 16 Νοεμβρίου, σε εθνική κλίμακα τα κρούσματα κορονοϊού αυξήθηκαν κατά 32,2%, όπως υπογραμμίζει η έκθεση του επιστημονικού ιδρύματος Gimbe. Παράλληλα, οι εισαγωγές στις ΜΕΘ αυξήθηκαν κατά 14,3% και στους νοσοκομειακούς θαλάμους κατά 15,5%. 

Οι περιφέρειες στις οποίες καταγράφεται η μεγαλύτερη διάδοση του ιού είναι εκείνες της Τεργέστης, του Μπολτσάνο, της Γκορίτσια, της Λα Σπέτσια και της Πάδοβας, όλες στην βόρεια Ιταλία. 

Πηγή

Loader