«Επείγει να ανακόψουμε την κηλίδα μέσα στη θάλασσα»

«Επείγει να ανακόψουμε την κηλίδα μέσα στη θάλασσα»

Αγωνιώδης έκκληση για την πετρελαιοκηλίδα από την ακτομηχανικό Δρ. Ξένια Λοϊζίδου

Μιλώντας στο βραδινό δελτίο της Digital, η κ. Λοϊζίδου εξέφρασε την αγωνία της για την πετρελαιοκηλίδα που απειλεί τις ανατολικές ακτές της Κύπρου - «Θα γεμίσουν με κατράδες οι παραλίες μας», προειδοποιεί

Αγωνιώδη και δραματική έκκληση όπως ληφθούν αμέσως όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες για να αποτραπεί η μόλυνση των ακτών μας και προπάντων να μην βγει το πετρέλαιο στη στεριά, απηύθυνε μέσω παρέμβασής της στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της Digital, η ακτομηχανικός Δρ. Ξένια Λοϊζίδου. 

Σύμφωνα με την Δρ. Λοϊζίδου, πρόκειται για μια πολύ ανησυχητική κατάσταση, αφού όπως φανερώθηκε μέσω δορυφορικών φωτογραφιών «μια πετρελαιοκηλίδα τεραστίου μεγέθους έχει προσεγγίσει απειλητικά τις ανατολικές ακτές της Κύπρου».

Από τις 23 Αυγούστου, αναφέρει η κ. Λοϊζίδου, λαμβάνει χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο μια συνεχής διαρροή πετρελαίου από εργοστάσιο της Συρίας ενώ «από τις δορυφορικές εικόνες φαίνεται πως η διαρροή συνεχίζεται μέχρι και σήμερα».

Μιλάμε, μάλιστα, για μία τεράστια κηλίδα «πρόκειται περίπου για 1000τλχμ».

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φτάσει το πετρέλαιο στην ακτή, τόνισε.

Η κηλίδα αναμένεται να πλήξει αρχικά την Καρπασία, τον Απόστολο Ανδρέα και ευρύτερα τις ακτές της Αμμοχώστου.

«Επείγει να υπάρξει μια συνεννόηση με τις κατοχικές αρχές. Ας μας πει ο Τατάρ ότι δεν δέχομαι να με βοηθήσετε», σημείωσε με νόημα.

Σε ερώτηση τι θα σήμαινε πρακτικά εάν τελικά η κηλίδα φτάσει στις ακτές μας, η κ. Λοϊζίδου ανέφερε πως αυτό «θα σήμαινε ουσιαστικά ότι θα γεμίσουν κατράδες οι παραλίες μας και ότι θα υπάρξει τεράστιο πλήγμα στο οικοσύστημα της παράκτιάς μας ζώνης, που θα επηρεάσει τόσο θαλάσσιους όσο και χερσαίους οργανισμούς».

Η ρύπανση ασφαλώς δεν έχει σύνορα, υπενθυμίζει η ακτομηχανικός. «Όχι φυσικά πως δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει η προστασία της Καρπασίας, αν είναι δυνατόν. Αν γυρίσουν τα ρεύματα όμως μπορεί η κηλίδα να αρχίσει να κατευθύνεται και προς την ελεύθερη Αμμόχωστο και το Κάβο Γκρέκο».

Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να αναχαιτίσουμε την επέκταση της κηλίδας προτού φτάσει στην ακτή, υπογράμμισε.

Ακούστε την Δρ. Ξένια Ι. Λοϊζίδου στο έβδομο λεπτό του βίντεο:

Η Δρ. Ξένια Ι. Λοϊζίδου είναι πολιτικός μηχανικός και ακτομηχανικός και έχει εργαστεί σε ακτές σε περισσότερες από 50 χώρες. Είναι σύμβουλος σε διεθνείς οργανισμούς και συγγραφέας πολλών επιστημονικών άρθρων.

Βασικά αντικείμενα της ερευνητικής και επαγγελματικής της δραστηριότητας είναι η παράκτια και θαλάσσια δυναμική, η διαχείριση της παράκτιας ζώνης και της παράκτιας μορφολογίας, η κλιματική αλλαγή, η υποστήριξη της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, η πολιτική και οι στρατηγικές σε θέματα γαλάζιας ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας καθώς και η συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις ευθύνης.  

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ανησυχία για μεγάλη οικολογική καταστροφή - Πώς άρχισαν όλα και πώς εξελίσσονται

Loader