Ανησυχία για μεγάλη οικολογική καταστροφή - Πώς άρχισαν όλα και πώς εξελίσσονται

Ανησυχία για μεγάλη οικολογική καταστροφή - Πώς άρχισαν όλα και πώς εξελίσσονται

Η τεράστια πετρελαιοκηλίδα βρίσκεται πολύ κοντά στις νοτιοανατολικές ακτές της Καρπασίας - Ως Κύπρος αναμένεται να επηρεαστούμε εντός του επόμενου 24ωρου

Αραβικά, ισραηλινά και διεθνή ΜΜΕ ασχολούνται με το ζήτημα εδώ και μέρες - Τα θαλάσσια ρεύματα φαίνεται να ευνοούν δυστυχώς τον επηρεασμό των κυπριακών ακτών - Ανησυχία για μεγάλη οικολογική καταστροφή και αδήριτη ανάγκη για συνεργασία με τις κατοχικές αρχές.

Βαθιά ανησυχία επικρατεί στην Κύπρο τις τελευταίες ώρες, καθώς δορυφορικές φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει από έγκυρες πηγές όπως το EOSOrbital φανερώνουν το τεράστιο μέγεθος μιας πετρελαιοκηλίδας που πλησιάζει δυστυχώς απειλητικά τις ανατολικές μας ακτές.

 

 

Σύμφωνα με το Συριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η διαρροή προκλήθηκε από εργοστάσιο που βρίσκεται στη συριακή ακτή και συγκεκριμένα στην περιοχή Baniyas ενώ με το θέμα ασχολούνται ισραηλινά, αραβικά αλλά και διεθνή ΜΜΕ εδώ και αρκετές μέρες.

 

fafaf
Δορυφορική φωτογραφία από το σημείο που έγινε η διαρροή

 

Στην Κύπρο, με βάση το Εθνικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης από πετρελαιοειδή, συνήλθε η Ομάδα Αντίδρασης (ΤΑΘΕ, Υφυπουργείο Ναυτιλίας) για διερεύνηση και αξιολόγηση όλων των δεδομένων με σκοπό τη λήψη όλων των απαραίτητων ενεργειών πρόληψης/αντιμετώπισης.

Σύμφωνα με το τελευταίο μοντέλο προσομοίωσης εξάπλωσης της πιθανής πετρελαιοκηλίδας και με βάση τα υφιστάμενα μετεωρολογικά δεδομένα, εκτιμάται ότι το Ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα θα επηρεαστεί το αμέσως επόμενο 24ωρο.

Ταυτόχρονα, βάσει πληροφόρησης και φωτογραφιών που λήφθηκαν από παραπλέοντα πλοία στην περιοχή, εκτιμάται ότι πρόκειται για «γυαλάδα πετρελαίου» (oil sheen) και όχι για αργό πετρέλαιο.

Σημειώνεται ότι έχουν γίνει οι ενέργειες για ενημέρωση του κατοχικού καθεστώτος και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί και να παρέχει βοήθεια στην περίπτωση που αυτό της ζητηθεί.

 

jfjf

Στο μεταξύ, ο γνωστός Κύπριος μετεωρολόγος Έρικ Κίτας, με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του αναφέρει πως «το βορειοδυτικότερο τμήμα της πετρελαιοκηλίδας βρίσκεται μόλις 20 περίπου χιλιόμετρα από το Ριζοκάρπασο και γύρω στα 80 χιλιόμετρα ανατολικά της Αμμοχώστου».

Ο Έρικ Κίτας εκτιμά ότι σύμφωνα με τα θαλάσσια ρεύματα που θα επηρεάζουν την περιοχή μας τις αμέσως επόμενες ημέρες «φαίνεται δυστυχώς να ευνοείται η περαιτέρω εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας προς τις ανατολικές ακτές του νησιού μας, ως πρώτο στάδιο».

 

 

kgkgk

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών σε εφημερίδες όπως το Times of Israel και το Jerusalem Post, ο επικεφαλής του συνδικάτου των εργαζομένων του ηλεκτρισμού στην πόλη Ταρτούς της Συρίας, κ. Dawoud Darwish, απέδωσε τη διαρροή σε ρωγμές που δημιουργήθηκαν σε δεξαμενές πετρελαίου στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. 

Οι εν λόγω δεξαμενές, ανέφερε ο συνδικαλιστής, περιείχαν 15,000 τόνους καυσίμων. 

Αξίζει να σημειωθεί, πως, σύμφωνα με το Times of Israel, αν και τα διυλιστήρια της Συρίας λειτουργούν υπό κυβερνητικό έλεγχο, οι περισσότερες πετρελαιοδεξαμενές της Συρίας βρίσκονται σε περιοχές που δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση.

Αυτό, προστίθεται στο εν λόγω δημοσίευμα, έχει ως αποτέλεσμα την εξάρτηση της Δαμασκού για καύσιμα από το Ιράν ενώ η κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη αφού λόγω κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ o ανεφοδιασμός στην ευρύτερη περιοχή καθίσταται ακόμη πιο προβληματικός.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που περιπλέκει τη Συρία, το Ιράν και τη Ρωσία, επισημαίνεται.

 

jfjfj

Το Τμήμα Περιβάλλοντος στη Συρία όπως επίσης και ο παραλιακός δήμος της Λατάκιας έχουν κηρύξει καθεστώς έκτακτης ανάγκης εδώ και μέρες και πρωτοβουλίες για καθαρισμό των ακτών βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, η συριακή κυβέρνηση αναφέρει ότι οι εργασίες επιδιόρθωσης στο εργοστάσιο που σημειώθηκε η διαρροή έχουν ολοκληρωθεί και η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Οι ακτές του Ισραήλ για την ώρα δεν απειλούνται από την πετρελαιοκηλίδα, αναφέρει σε χθεσινό δημοσίευμα της η Jerusalem Post, ωστόσο το ισραηλινό Υπουργείο Περιβάλλοντος παρακολουθεί στενά την κατάσταση, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, Δευτέρα.

Δεν πρόκειται για σαμποτάζ, δήλωσε από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της συριακής Αρχής Ηλεκτρισμού απαντώντας σε ανησυχίες που διατυπώνονται.

Τον περασμένο Μάη, ο Υπουργός Εξωτερικών της Συρίας είχε επιρρίψει ευθύνες στο Ισραήλ για μυστηριώδεις, όπως τις χαρακτήρισε, επιθέσεις που γίνονταν σε δεξαμενόπλοια που κατευθύνονταν προς τη Συρία και που παραβίαζαν το διεθνές δίκαιο.

yeyey

Loader