Eπετειακή φέτος η πρεμιέρα της μεγάλης καλοκαιρινής παραγωγής του ΘΟΚ

Eπετειακή φέτος η πρεμιέρα της μεγάλης καλοκαιρινής παραγωγής του ΘΟΚ

«Βαριά η φωνή του λαού, η οργή του κουρνιάζει, θα γίνει κατάρα, απαιτεί πληρωμή».

Σε κλίμα συγκίνησης αλλά και ενθουσιασμού δόθηκε την Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021 η πρεμιέρα της μεγάλης καλοκαιρινής παραγωγής του ΘΟΚ Αγαμέμνων του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Λέας Μαλένη. Η σκηνοθέτις και οι συνεργάτες της παρουσίασαν στο κοινό μια παράσταση υψηλών προδιαγραφών που καθήλωσε το κοινό και μετέφερε με μαεστρία και τόλμη τα διαχρονικά μηνύματα του μεγάλου τραγικού.

Η επίσημη πρώτη είχε μάλιστα επετειακό χαρακτήρα, μια γιορτή μνήμης και τιμής, αφού ο Αγαμέμνων του Αισχύλου μαζί με τον Ποπολάρο του Γρηγορίου Ξενόπουλου αποτέλεσαν τις πρώτες παραγωγές με τις οποίες εγκαινίασε τη λειτουργία του ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου πριν από πενήντα χρόνια, το 1971. Μετά το τέλος της παράστασης και το δυνατό χειροκρότημα των θεατών προς τους συντελεστές της φετινής καλοκαιρινής παραγωγής, στη σκηνή κλήθηκαν ηθοποιοί που συμμετείχαν στις δύο εναρκτήριες παραγωγές του ΘΟΚ, οι πρωτεργάτες του Οργανισμού, για να εισπράξουν το δικό τους ζεστό  χειροκρότημα εκ μέρους του κοινού, μια χειρονομία ευγνωμοσύνης για την πολύτιμη καλλιτεχνική προσφορά τους και τη σημαντικότατη συμβολή τους στη θεμελίωση του κρατικού μας θεάτρου.

Την παράσταση τίμησαν με την παρουσία τους εκλεκτοί καλεσμένοι, πολιτικοί, καλλιτέχνες, άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών και του Τύπου και πλήθος φίλων του ΘΟΚ, μεταξύ των οποίων: ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, εκ μέρους του Προέδρου του ΔΗΣΥ κύριου Αβέρωφ Νεοφύτου ο Βουλευτής Δημήτρης Δημητρίου, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου, η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη, ο Βουλευτής Χρίστος Χριστοφίδης, ο Δήμαρχος Γερίου Νεόφυτος Παπαλαζάρου, η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΘΟΚ Αντιγόνη Παπαφιλίππου, η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΘΟΚ Σούλα Ζαβού και τα Μέλη Σωτηρούλα Γιασεμή, Φλωρεντία Σάββα, Χρυσαίμιλη Ψηλογένη και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΘΟΚ Σάββας Κυριακίδης.

φδηδη

Ο Αγαμέμνων υπήρξε το εναρκτήριο έργο στο ρεπερτόριο του ΘΟΚ, με την ίδρυσή του το 1971. Είναι το πρώτο από τα τρία έργα της Ορέστειας, της μοναδικής σωζόμενης τριλογίας του Αισχύλου, ένα έργο βαθιά πολιτικό στον πυρήνα του, που ψηλαφίζει και φωτίζει τα σημάδια που αφήνει στη μοίρα των ανθρώπων ένα καθεστώς που γεννά βία.

Η σκηνή τοποθετείται μπροστά στο παλάτι των Ατρειδών, στο Άργος, όπου ο βασιλιάς Αγαμέμνονας επιστρέφει μετά το τέλος του Τρωικού Πολέμου, έχοντας δίπλα του την κόρη του Πρίαμου Κασσάνδρα ως λάφυρο. Η Κλυταιμνήστρα θα τον καλωσορίσει αρχικά, όπως αρμόζει σε έναν νικητή, και θα δεχτεί φιλόξενα την ξένη Κασσάνδρα στο παλάτι, βάσει ενός καλά μελετημένου σχεδίου εκδίκησης που στην τελική του πράξη περιλαμβάνει τη δολοφονία του συζύγου της με την υποστήριξη του εραστή της Αίγισθου.

Η αισχυλική τριλογία ανοίγει με μια αποτρόπαιη πράξη και θέτει τα πρώτα καίρια και τόσο επίκαιρα περί δικαίου και δημοκρατίας ερωτήματα. Η Λέα Μαλένη αναζητά την ουσία του έργου, έχοντας ως συνοδοιπόρους της ένα εξαιρετικό σύνολο ηθοποιών και συνεργατών, για να θίξει ένα διαχρονικό ζητούμενο σε έναν κόσμο αντίρροπων δυνάμεων που δεν έπαψε ποτέ να πασχίζει να βρει την ισορροπία του.

Η παράσταση αφιερώνεται στους πρωτεργάτες της ίδρυσης του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου.

γσγσγσγσγ

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μετάφραση: Νικολέττα Φριντζήλα

Σκηνοθεσία: Λέα Μαλένη

Σκηνικά: Χάρης Καυκαρίδης

Κοστούμια: Σόσε Εσκιτζιάν

Μουσική: Δημήτρης Ζαβρός

Χορογραφία-Κίνηση: Φώτης Νικολάου

Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς

Βοηθός σκηνοθέτιδoς: Ελένη Αναστασίου

Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Άννη Βασιλείου

Παίζουν 

Φύλακας

Βασιλική Κυπραίου

Κλυταιμνήστρα

Παναγιώτα Παπαγεωργίου

Κήρυκας

Βασίλης Μιχαήλ

Αγαμέμνων

Θανάσης Γεωργίου

Κασσάνδρα

Aurora Marion

Αίγισθος

Χάρης Χαραλάμπους 

Χορός

Ανδρέας Βασιλείου, Μάρκος Γέττος, Άννα Γιαγκιώζη, Ηλιάνα Κάκκουρα, 

Στέλιος Καλλιστράτης, Χριστίνα Κωνσταντίνου, Γιάννης Μίνως, Μανώλης Μιχαηλίδης, 

Φώτης Νικολάου, Ονησίφορος Ονησιφόρου, Ανδρέας Παπαμιχαλόπουλος, Ελένη Σιδερά, Νιόβη Χαραλάμπους, Μαρίλια Χαριδήμου, Άγγελος Χατζημιχαήλ

Συμμετέχουν

Μιχάλης Αναγιωτός, Γεωργία Βλαδιμήρου, Σεμέλη Κυριαζή, Χριστιάνα Μιχαήλ, 

Φρόσω Σαββίδου, Αντρέας Τσακκιστός, Μιχάλης Φιλίππου

Παραστάσεις

Λευκωσία: Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021 

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021 (με ελληνικούς υπέρτιτλους)

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021 (με αγγλικούς και τουρκικούς υπέρτιτλους)

Λάρνακα: Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021 (στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Λάρνακας)

Δερύνεια: Δημοτικό Αμφιθέατρο

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

Λεμεσός: Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021 

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021 (με αγγλικούς και τουρκικούς υπέρτιτλους)

* Η παράσταση περιέχει γυμνό.

Έναρξη παραστάσεων: 21:00 (προσέλευση: 20:15)

Πληροφορίες / Εισιτήρια: Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717, www.thoc.org.cy

Τιμές Εισιτηρίων: €17 / €8 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)

Θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

 

Loader