Έρευνα: 1 στις 4 γυναίκες έχει κακοποιηθεί από τον σύντροφο της

Έρευνα: 1 στις 4 γυναίκες έχει κακοποιηθεί από τον σύντροφο της

Στοιχεία από 161 χώρες

Άσχημα νέα φέρνει νέα έρευνα αναφορικά με την κακοποίηση γυναικών.

Σύμφωνα με τη διεθνή έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, μια στις τέσσερις γυναίκες(27%) - κάτω των 50 - έχει υποστεί κάποια τραυματική εμπειρία από τον σύντροφο της, τουλάχιστον μια φορά. 

Διάβασε Επίσης: Barista έγραψε σε ποτήρι “είσαι καλά; Θες να παρέμβουμε;” και το έδωσε σε έφηβη που την παρενοχλούσαν

Η έρευνα ανέλυσε στοιχεία από 161 χώρες και από περισσότερες από δύο δισεκατομμύρια γυναίκες άνω των 15 ετών. Και το συμπέρασμα; Μέσα στον τελευταίο χρόνο, το 13% των γυναικών έχει δεχτεί κάποιου είδους βία - λεκτική, σωματική ή σεξουαλική, ενώ όπως υπολογίζεται περίπου μισό δισεκατομμύριο γυναίκες δέχονται κάποιου είδους κακοποίηση από τους συντρόφους τους.

Όπως διαπιστώθηκε μέσα από την έρευνα τα θύματα είναι γυναίκες που έχουν πολλά χρόνια σύντροφο, που συζούν ή που είναι παντρεμένες. Όπως δήλωσε η βασική ερευνήτρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Claudia García-Moreno: «Παρόλο που υπάρχει πρόοδος τα τελευταία είκοσι χρόνια, είναι γενικά ελλιπής όσον αφορά τον στόχο για την εξάλειψη του φαινομένου μέχρι το 2030».

«Η βία από τους συντρόφους εξακολουθεί να επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων γυναικών, παιδιών, οικογενειών και κοινωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο».

Διάβασε Επίσης: Η ταινία μικρού μήκους που καταγράφει τη ζωή μιας «τάξης με πάνω από 30 queer άτομα»

Σημειώνεται ότι τα υψηλότερα ποσοστά κακοποίησης κατά γυναικών καταγράφονται στην Ωκεανία (49%) και στην κεντρική υποσαχάρια Αφρική (44%). Αντίθετα, τα χαμηλότερα εντοπίζονται στην Κεντρική Ασία (18%) και στη Νότια Ευρώπη (16%) ενώ οι πιο ανεπτυγμένες χώρες υψηλού εισοδήματος έχουν μικρότερα ποσοστά βίας συγκριτικά με τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Σε όλη την Ευρώπη η βία εκτιμάται ότι αγγίζει το 20% των γυναικών, έναντι 25% στην Αμερική, 27% στην Ασία και 33% στην Αφρική.

Πηγή

Πηγή φωτογραφίας

 

Loader