Έρευνες δείχνουν ότι τα κατοικίδια ωφελούν σοβαρά την υγεία

Έρευνες δείχνουν ότι τα κατοικίδια ωφελούν σοβαρά την υγεία

Τα κατοικίδια έχουν θεραπευτικές ιδιότητες στους ανθρώπους

Και ναι, τα κατοικίδια εκτός από πολύ καλή συντροφιά, ωφελούν και σοβαρά την υγεία μας, αφού έρευνες αποδεικνύουν ότι η συγκατοίκηση με ένα κατοικίδιο συμβάλλει σημαντικά στην ψυχική υγεία μας και όχι μόνο.

Οι μικροί μας φίλοι έχει αποδειχθεί ότι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες πάνω στους ανθρώπους. Όπως υποστηρίζει Deborah Linder, κτηνιατρική διατροφολόγος στο Tufts Institute for Human-Animal Interaction, "τα χάδια με έναν σκύλο για 10 μόλις λεπτά μειώνουν το άγχος". 

Διάβασε Επίσης: Στο “Cyprus Avenue” θα δούμε την “κρίση ταυτότητας” που δεν μπορεί να μην αφορά τους Κύπριους

Σύμφωνα με έρευνες, η αλληλεπίδραση που έχουμε με τα κατοικίδια μας μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους. Το να περνάς χρόνο με το κατοικίδιο σου μειώνει τα επίπεδα άγχους και την κατάθλιψη, ενώ μόνο και μόνο η παρουσία ενός ζώου το χώρο σου μπορεί να σου αυξήσει τα θετικά συναισθήματα. 

Από την άλλη, το γουργούρισμα μίας γάτας δημιουργεί δονήσεις που κυμαίνονται από 25 έως 150 Hz, συχνότητες που είναι θεραπευτικές για αρκετές ασθένειες. Συγκεκριμένα, εκτός από τη μείωση του άγχους, μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής,  αρτηριακής πίεσης, καταπραΰνονται τα συμπτώματα δύσπνοιας, ενώ παράλληλα βοηθά στη θεραπεία λοιμώξεων και φλεγμονής.

Διάβασε Επίσης: Wednesday: Η Christina Ricci επιστρέφει στην Οικογένεια Addams 

Επιπλέον τα κατοικίδια βοηθούν και σε κοινωνικό επίπεδο. Μετά από έρευνα του Πανεπιστημίου της Υόρκης, στην οποία εξετάστηκε η σχέση μεταξύ της ψυχολογικής ευεξίας και της κατοχής ενός κατοικιδίου κατά τη διάρκεια του lockdown, αποδείχθηκε ότι όσοι απολάμβαναν την παρέα του κατοικιδίου τους είχαν βελτιωμένη κατάσταση ψυχικής υγείας και μειωμένα επίπεδα μοναξιάς, ανεξάρτητα από το είδος του ζώου. Την ίδια στιγμή, η βόλτα με το κατοικίδιο σου μπορεί να αποτελέσει αφορμή κοινωνικοποίησης με άλλους φιλόζωους που θα συναντήσεις στον δρόμο, αφού μια μελέτη που έγινε στην Αυστρία έδειξε ότι κατοχή ενός ζώου οδήγησε σε αύξηση των κοινωνικών επαφών.

Πηγή

Πηγή φωτογραφίας

 

Loader