Φώτο, βίντεο και προγνώσεις από την επέλαση του Θησέα

Φώτο, βίντεο και προγνώσεις από την επέλαση του Θησέα

Γραμμή λαίλαπας επηρεάζει και σήμερα το νησί μας

Στην κεντρική φωτογραφία το νοτιότερο άκρο της Κύπρου (φωτ. Angelos Kouriefs)

Μετά από την αρχαιοελληνικού τύπου ψηφοφορία των Καιρόφιλων Κύπρου, το πρώτο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας για φέτος στην Κύπρο ονομάστηκε Θησέας και οι εικόνες που δημοσιεύονται στα σόσιαλ των καιρόφιλων είναι εντυπωσιακές.

Χθες, Τετάρτη, ιδιαίτερα έντονα ήταν τα καιρικά φαινόμενα στα νότια παράλια ενώ το σύστημα Θησέας θα συνεχίσει να δίνει βροχές και καταιγίδες, τόσο σήμερα Πέμπτη όσο και αύριο Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον Έρικ Κίτα, διανύουμε μια παρατεταμένη περίοδο με ασταθείς καιρικές συνθήκες, όπου χθες Τετάρτη και για 9η συνεχόμενη ημέρα, παρατηρήθηκαν βροχές και καταιγίδες. Οι καταιγίδες ήταν κατά τόπους ισχυρές και συνοδεύονταν από πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμους και χαλάζι.

Aυτή η παρατεταμένη περίοδος με άστατο καιρό, οφείλεται στο Omega Block που έχει σχηματιστεί. Ο άξονας της σφήνας έξαρσης επεκτείνεται από τη Βόρειο Αφρική προς κεντρική Ευρώπη ενώ την ίδια ώρα, δύο σφήνες ύφεσης επηρεάζουν περιοχές αμέσως δυτικά και ανατολικά της σφήνας έξαρσης (η μία σφήνα ύφεσης στην περιοχή της Ισπανίας με βαθύ κλειστό χαμηλό με κέντρο το Γιβραλτάρ και πιο αδύναμη σφήνα ύφεσης στην περιοχή μας). Η σφήνα ύφεσης στην περιοχή μας, συνεχίζει να βαθαίνει τις επόμενες ώρες, όπως και το χαμηλό στην επιφάνεια.

Μέσα στις επόμενες ώρες υπάρχει πιθανότητα ο Θησέας να εξελιχθεί σε Μεσογειακό Κυκλώνα (Medicane)

hdhdhd

Σε πλημμυρικά ευάλωτες περιοχές, θα ήταν καλό να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε σε περίπτωση επαλήθευσης των φαινομένων, να μειωθούν οι υλικές ζημιές και να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Επίσης συστήνουμε όπως καθαριστούν τα φρεάτια και οι υδρορροές από τους πολίτες αλλά να ληφθούν και όλα τα απαραίτητα μέτρα από πλευράς των Δήμων και γενικότερα όλων των αρμόδιων υπηρεσιών.

Πιστεύουμε πως αυτή η διαταραχή θα είναι ικανή στο σύνολο της να ανεβάσει την βροχόπτωση του μήνα στο 135-190% της κανονικής βροχόπτωσης για τον μήνα Οκτώβριο από το 37% που βρίσκεται σήμερα μέχρι τις 8 το πρωί.

hdhdhdΓια να διαβάσετε τα 122 σχόλια και για να προσθέσετε κι εσείς το δικό σας, πατήστε εδώ

Loader