Γιατί ενώ το rapid test σου είναι αρνητικό έχεις συμπτώματα covid

Γιατί ενώ το rapid test σου είναι αρνητικό έχεις συμπτώματα covid

Οι επιστήμονες εξηγούν το περίεργο αυτό "φαινόμενο" που συμβαίνει σε αρκετούς

Φως στο περίεργο "φαινόμενο" που συμβαίνει σε αρκετούς τον τελευταίο καιρό έριξαν οι επιστήμονες.

Οι ειδικοί εξήγησαν τι συμβαίνει σε ορισμένους πολίτες που εμφανίζουν συμπτώματα κορωνοϊού, αλλά τα rapid test που κάνουν βγαίνουν αρνητικά.

Διάβασε Επίσης: Μια γιαγιά 101 ετών ανέλαβε τη διεύθυνση του αεροδρομίου του Τορόντο

Τα rapid τεστ έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα, σε σχέση με το μοριακά (PCR), και ο Δρ. Michael Lydeamore ενημερώνει πως έχουν μία «ευαισθησία (σ.σ. στην ανίχνευση του ιού)» της τάξης του 75%. Αυτό σημαίνει πως «εάν έχεις Cοvid, υπάρχουν 75% πιθανότητες να βρεθείς θετικός. Συγκριτικά τα PCR, έχουν 99%». Ο ίδιος διαβεβαιώνει, ωστόσο, πως ακόμα και εάν «χάνονται» κάποια κρούσματα, αυτό δεν ενέχει σημαντικούς κινδύνους στην παρούσα φάση της πανδημίας.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν και μερικά κοινά λάθη που γίνονται κατά την εξέταση αλλά και κόλπα που οδηγούν σε πιο καλά αποτελέσματα.

Διάβασε Επίσης: Netflix: Κυκλοφόρησε το trailer της 4ης σεζόν του “Stranger Things”

Η καθηγήτρια Alexandra Martiniuk, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει σαφής απάντηση για το ποια τεστ είναι πιο αποτελεσματικά: ρινικά ή στοματικά, αλλά προτείνει να δίνεται έμφαση στη μάρκα.

Συχνά λάθη

Ένα από τα πιο συχνά λάθη που γίνονται κατά τη διενέργεια των τεστ είναι ότι δεν αναγιγνώσκονται προσεκτικά οι οδηγίες. Οι ειδικοί συστήνουν να διαβάζονται και τα ψιλά γράμματα, αλλά και αναλυτικά τα σημεία που έχουν να κάνουν με το πόσο δείγμα χρειάζεται να ληφθεί και πόση ώρα χρειάζεται για να βγει το αποτέλεσμα.

Επίσης, τα τεστ πρέπει να τοποθετούνται σε δροσερά και ξηρά μέρη.

Το τεστ είναι αρνητικό αλλά εμφανίζονται συμπτώματα

Σε περίπτωση που εμφανίζονται συμπτώματα ή υπάρχει στενή επαφή με κρούσμα, η καλύτερη λύση είναι να γίνονται και επαναληπτικά τεστ, καθώς έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να ανιχνευτεί ο ιός.

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει μία περίοδο επώασης περίπου 2-4 ημερών, αρά η εξέταση την ημέρα της επαφής με το κρούσμα μπορεί να είναι αρνητική, αλλά στην πραγματικότητα να υπάρχει μόλυνση. Ο Lydeamore συμβουλεύει όποιον θεωρεί ότι έχει Covid, παρότι τα rapid βγαίνουν αρνητικά, να κάνει ένα μοριακό για να βεβαιωθεί για το αποτέλεσμα.

 

Πηγή

Πηγή φωτογραφίας

 

Loader