Γιατί το φαγητό στο αεροπλάνο δεν έχει συνήθως καλή γεύση;

Γιατί το φαγητό στο αεροπλάνο δεν έχει συνήθως καλή γεύση;

Δεν αρκεί να κράζεις τις αεροπορικές επειδή εσύ αναμένεις γκουρμέ αντιμετώπιση on air.

Καλό είναι να ξέρεις κιόλας ότι οι εταιρείες δεν ευθύνονται για το άοσμο φαγητό που σε σερβίρουν αλλά... εσύ και οι συνεπιβάτες σου!

Μάθε ότι η άνοστη γεύση του φαγητού δεν είναι ουσιαστικά αποτέλεσμα κακής εκτέλεσης των συνταγών από τα catering αλλά ο τρόπος που αντιλαμβάνονται οι γευστικοί μας κάλυκες την γεύση... on air. 

Η γεύση μας επηρεάζεται από παράγοντες όπως η υγρασία, η χαμηλή εσωτερική πίεση, η αίσθηση της όσφρησης ακόμα και η ακοή, που φυσικά μειώνονται κατά τη διάρκεια της πτήσης. 

Τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας στην καμπίνα του αεροπλάνου συνδυαστικά με τη χαμηλή πίεση προκαλούν ξηροστομία, κάτι που σημαίνει ότι η έκκριση σάλιου είναι λιγότερη από τη φυσιολογική, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να μειώσει την ευαισθησία των γευστικών καλύκων σε ποσοστό μέχρι και 30%.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα 5 λάθη που κάνεις στο αεροπλάνο


Επιπλέον, ο θόρυβος θεωρείται ότι είναι ένας ακόμα παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά την αντίληψη της γεύσης λόγω ενός συγκεκριμένου νεύρου που εκτείνεται από το μπροστινό τμήμα των γευστικών καλύκων και καταλήγει στο αυτί. 

Σύμφωνα με έρευνες δεν επηρεάζονται όλες οι γεύσεις με τον ίδιο τρόπο. Σίγουρα τα αλμυρά και τα γλυκά γεύματα δεν έχουν την ίδια ένταση όπως λ.χ αυτή της ντομάτας που επιβάτες την έχουν χαρακτηρίσει πιο δροσερή και φρουτένια από αυτή που έχει όταν βρίσκονται στο έδαφος. 


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Στον ποταμό παραδίπλα και όχι στον διάδρομο προσγειώθηκε αεροπλάνο στη Φλόριντα


Αυτό λοιπόν οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι το umami σε υψηλό υψόμετρο γίνεται πιο έντονα αντιληπτό γι’ αυτό και ένας χυμός ντομάτας ή ένα Bloody Mary έχουν καλύτερη γεύση εν ώρα πτήσης.

Loader