Γιώργος Γαβριήλ: «Προκλητικοί είναι οι θεσμοί, όχι οι καλλιτέχνες»

Γιώργος Γαβριήλ: «Προκλητικοί είναι οι θεσμοί, όχι οι καλλιτέχνες»

H πρώτη αντίδραση του καθηγητή - εικαστικού μετά την απόφαση για ανάκληση της δίωξης

Τις πρώτες αντιδράσεις του Γιώργου Γαβριήλ μετά την απόφαση του Υπουργικού για ανάκληση της περιβόητης δίωξης κατέγραψε στο χθεσινοβραδινό δελτίο της Digital ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής, Θανάσης Αθανασίου.

Ποια υπηρεσία του κράτους τον έχει διώξει τελικά, ο ίδιος έχει καταλάβει; Πώς θα κινηθεί μετά τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που ήρθε βεβαίως ως αποτέλεσμα της ομοβροντίας αντιδράσεων για τη δίωξη εναντίον του;

Πώς αισθάνεται τώρα που έληξε η υπόθεση και πώς τοποθετείται απέναντι στη δημοσιότητα που πήραν τα έργα του;

Με την εκκλησία ποια η σχέση του; Υπάρχουν όρια στην Τέχνη; Προτίθεται να κινηθεί νομικά; Θα συνεχίσει να ζωγραφίζει με την ίδια ζέση;

Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Γαβριήλ σημειώνει ότι δεν έχει κάτι εναντίον της εκκλησίας αλλά σίγουρα τον ξενίζει η χλιδή που επιδεικνύεται τη στιγμή που τόσοι συμπολίτες μας ταλαιπωρούνται και ζουν στην ανέχεια.

«Με ενοχλούν οι αυτοκρατορικές ενδυμασίες και οι κορώνες και πολύ περισσότερο με ενοχλούν ορισμένες αποφάσεις των ιεραρχών μας», αναφέρει.

«Προκλητικοί είναι οι θεσμοί, όχι οι καλλιτέχνες» υπογραμμίζει απαντώντας σε ερώτηση για τα όρια της τέχνης και κατά πόσο πρέπει να υφίστανται.

«Είναι δυνατόν να οριοθετήσουμε τη σκέψη και τη φαντασία του ανθρώπου στην Τέχνη; Τα έργα δεν έρχονται ξαφνικά είναι εμπειρίες και βιώματα που τα ζούμε καθημερινά. Προκλητικοί στον τόπο μας είναι οι θεσμοί, όχι οι καλλιτέχνες», καταλήγει.

Δείτε τη συνέντευξη:

Loader