Γιούτα: Aπαγορεύει τις σχέσεις με μεταξύ ΛΟΑΤΚΙ + ατόμων

Γιούτα: Aπαγορεύει τις σχέσεις με μεταξύ ΛΟΑΤΚΙ + ατόμων

Η έρευνα που διεξάγει το υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ

Φοιτητές ενδέχεται να τιμωρηθούν εάν κρατούν το χέρι ή φιλούν άτομο του ίδιου φύλου.

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα απαγορεύει ακόμη και το αλκοόλ, τα μούσια στα αγόρια αλλά και τα piercing. Αρκετές είναι, μάλιστα, οι διαδηλώσεις που έκαναν οι φοιτητές. Τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων έχουν έρθει ξανά στο προσκήνιο, χωρία αποτέλεσμα όμως.

Η καταγγελία- με αφορμή την οποία ξεκίνησε η έρευνα- έγινε στο υπουργείο Παιδείας έπειτα από την περσινή ανακοίνωση του Brigham Young University ότι παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση των σχέσεων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, παρότι αφαιρέθηκε η σχετική αναφορά από τη γραπτή εκδοχή του κώδικα συμπεριφοράς του ιδρύματος, σύμφωνα με τη Salt Lake Tribune. 

Οι φοιτητές μπορεί να τιμωρηθούν αν κρατούν το χέρι ή φιλούν άτομο του ίδιου φύλου. Συνέπειες που δεν αντιμετωπίζουν τα ετερόφυλα ζευγάρια για ανάλογες συμπεριφορές στο πανεπιστήμιο που διευθύνει η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών. 

Το BYU αφαίρεσε τη γραπτή απαγόρευση της «ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς» στις αρχές του 2020, κάτι που έκανε φοιτητές να δηλώσουν δημοσίως ότι είναι μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Όμως, λίγες εβδομάδες αργότερα το ίδρυμα διευκρίνισε ότι οι σχέσεις ατόμων του ίδιου φύλου παραμένουν απαγορευμένες, ακόμη κι αν αυτό δεν δηλώνεται γραπτά στον κώδικα συμπεριφοράς. Το εκπαιδευτικό ίδρυμα μεταξύ άλλων απαγορεύει επίσης την κατανάλωση αλκοόλ, τα μούσια και το piercing. 

Μετά την αναστροφή του BYU ακολούθησαν διαμαρτυρίες φοιτητών, που ανέφεραν ότι ένιωθαν ότι τους ξεγέλασαν να κάνουν coming out. 

Διάβασε Επίσης: Netflix: Όλο και λιγοστεύουν οι συνδρομητές της πλατφόρμας 

Η έρευνα του τμήματος του υπουργείου Παιδείας για τα δικαιώματα ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου χρόνου, με βάση τον νόμο Title IX, που απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω φύλου στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. 

Εκπρόσωπος του πανεπιστημίου επιβεβαίωσε ότι γίνεται έρευνα, αλλά δήλωσε ότι είναι στο πλαίσιο των δικαιωμάτων του BYU να εφαρμόζει τις πολιτικές της εκκλησίας ενάντια στις ομοφυλοφιλικές σχέσεις και ότι δεν αναμένεται η καταγγελία να οδηγήσει σε περαιτέρω ενέργειες. 

«Το BYU εξαιρείται από την εφαρμογή των κανόνων του Title IX που έρχονται σε αντίθεση με τις θρησκευτικές αρχές της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών», δήλωσε η εκπρόσωπος του πανεπιστημίου, Κάρι Τζένκινς. Η εν λόγω εκκλησία έχει αμβλύνει τη στάση της τα τελευταία χρόνια, αλλά παραμένει δογματικά αντίθετη στον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και στο σεξ εκτός γάμου. Ως ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, για το BYU υπάρχουν κάποιες θρησκευτικές εξαιρέσεις σε σχέση με τον νόμο Title X. 

Ομοσπονδιακός έλεγχος όπως αυτός είναι σπάνιος σε εκπαιδευτικά ιδρύματα που ανήκουν σε εκκλησίες και συνήθως γίνεται μόνο σε περιπτώσεις όπου πιστεύεται ότι υπάρχει ενδεχόμενα συστημικά ή σοβαρά προβλήματα, σημειώνει η Salt Lake Tribune. 

Η νέα έρευνα φαίνεται να αφορά το αν οι εξαιρέσεις επιτρέπουν την τιμωρία ΛΟΑΤΚΙ φοιτητών, με βάση τη θρησκεία, ακόμη κι αν η συμπεριφορά τους δεν σχετίζεται ευθέως με την εκπαίδευση ούτε απαγορεύεται ρητά στον γραπτό κώδικα συμπεριφοράς.  

Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου- σε επιστολή του προς το υπουργείο Παιδείας τον περασμένο Νοέμβριο- υποστήριξε ότι αυτές οι εξαιρέσεις ισχύουν. Ανέφερε ότι όποιος φοιτά ή εργάζεται στο BYU συμφωνεί να εφαρμόζει τον κώδικα συμπεριφοράς και «εθελοντικά δεσμεύεται να ζει τη ζωή του σύμφωνα με τις αρχές του ευαγγελίου του Ιησού Χριστού». 

Στην απάντησή του το τμήμα δικαιωμάτων του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με την Tribune, επιβεβαίωσε ότι το ίδρυμα έχει κάποια θρησκευτική εξαίρεση, αλλά το υπουργείο έπρεπε να διερευνήσει αν η καταγγελία που έλαβε εμπίπτει σε αυτές. 

Τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στο εν λόγω πανεπιστήμιο της Γιούτα έχουν βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο. Πέρυσι, αρκετοί φοιτητές έκαναν λόγο για διακρίσεις σε μήνυση που κατέθεσαν και μία πρόσφατη απόφοιτη, που είναι ομοφυλόφιλη, υποστήριξε ότι έχασε τη δουλειά της στο ίδρυμα επειδή δεν φαινόταν «αρκετά θηλυκή» στο αφεντικό της. 

Πηγή

Loader