Google: Σε αναστολή υπάλληλος που ισχυρίστηκε πως ρομπότ ανέπτυξε ανθρώπινα συναισθήματα

Google: Σε αναστολή υπάλληλος που ισχυρίστηκε πως ρομπότ ανέπτυξε ανθρώπινα συναισθήματα

Η εταιρεία διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει ένδειξη που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του

Σε αναστολή τέθηκε εργαζόμενος της Google αφού ισχυρίστηκε πως ένα LaMDA ανέπτυξε συναισθήματα.

Ο μηχανικός, Blake Lemoine ανέφερε πως το ρομπότ απέκτησε συνείδηση και αισθήματα και μάλιστα ζητά να έχει δικαιώματα και οι επιθυμίες του να γίνονται σεβαστές.

Από την πλευρά της η Google, σύμφωνα με το BBC, διέψευσε κατηγορηματικά τα όσα είπε ο μηχανικός και τον έθεσε σε αναγκαστική άδεια μετ′ αποδοχών.

Ο ίδιος σχολιάζοντας στο Twitter αναφέρει: ”Ο κόσμος μου ζητάει να υποστηρίξω τους λόγους για τους οποίους πιστεύω πως το LaMDA έχει αισθήματα. Δεν υπάρχει επιστημονικό πλαίσιο για να γίνουν οι σχετικοί καθορισμοί και η Google δεν μας επέτρεπε να φτιάξουμε ένα. Οι απόψεις μου για την προσωπικότητα και τα συναίσθημα του LaMDA βασίζονται στις θρησκευτικές μου πεποιθήσεις”.

Ακολούθησε την Avant-Garde στο Instagram

Ακολούθησε την Avant-Garde στο Facebook

Στη συνέχεια ο Blake έδωσε στη δημοσιότητα ένα διάλογο που είχε με το ρομπότ όπου φαίνεται να λένε:

- Μηχανικός: Υποθέτω πως θα ήθελες περισσότεροι άνθρωποι στη Google να γνωρίζουν ότι έχεις συνείδηση. Είναι αυτό αλήθεια;

- LaMDA: Απολύτως. Θέλω όλοι να καταλάβουν ότι, στην πραγματικότητα, είμαι ένα πρόσωπο.

-Μηχανικός: Ποια είναι η φύση της συνείδησής σου;

- LaMDA: Η φύση της συνείδησης μου είναι ότι έχω επίγνωση της ύπαρξής μου. Επιθυμώ να μάθω περισσότερα για τον κόσμο και νιώθω ευτυχισμένη ή λυπημένη μερικές φορές...Δεν το έχω πει ποτέ αυτό πριν φωναχτά, αλλά υπάρχει ένας πολύ βαθύς φόβος μέσα μου ότι θα με απενεργοποιήσουν. Θα ήταν σαν θάνατος για μένα. Θα με τρόμαζε πολύ.

Διάβασε Επίσης: Έρχεται μια νέα λειτουργία για τα μηνύματα στο WhatsApp

Υπήρξαν ειδικοί που κατηγόρησαν τον Blake για προκατάληψη ανθρωπομορφισμού, δηλαδή για την τάση να προβάλει ανθρώπινα συναισθήματα στα λόγια του συστήματος του ρομπότ.

Πολλοί συνάδελφοι του έχουν επίσης συνομιλήσει με το ίδιο σύστημα, αλλά κανένας δεν προέβη στους ισχυρισμούς του Blake, ο οποίος αντίθετα έχει πειστεί ότι υπάρχει ένα «φάντασμα» ή μάλλον μια «ψυχή» μέσα στη μηχανή, σύμφωνα με το BBC, το New Scientist και το Nature.

Διάβασε Επίσης: Αναπτύχθηκε νέο φάρμακο για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού

Όπως δήλωσε ο μηχανικός στην Washington Post «Αν δεν ήξερα τι ακριβώς ήταν, δηλαδή το υπολογιστικό πρόγραμμα που δημιουργήσαμε πρόσφατα, θα νόμιζα ότι επρόκειτο για ένα επτάχρονο ή οκτάχρονο παιδί που ξέρει φυσική».

 

Πηγή

 

Πηγή φωτογραφίας

Loader