H Πλατεία Ελευθερίας άνοιξε - Νυχτερινές φώτο από τα κάτω διαζώματα

H Πλατεία Ελευθερίας άνοιξε - Νυχτερινές φώτο από τα κάτω διαζώματα

Από την 1η Ιανουαρίου η περίφημη κεντρική πλατεία της Λευκωσίας έχει ανοίξει για το κοινό - Δεν είναι λαφαζαnews

Θα μπορούσε να είναι ακόμη ένα λαφαζαnews όμως δεν είναι. Είναι αλήθεια! Από την πρώτη Ιανουαρίου 2021, η πλατεία που έκλεισε για το κοινό πριν από περίπου μία δεκαετία, υποδέχεται πια κανονικά το κοινό, όχι μόνο στα πάνω διάζωματα, που είχαν μισοανοίξει εδώ και μερικούς μήνες αλλά και στο κάτω μέρος της.

Δημιουργείται επιτέλους στο κέντρο της πόλης ένας νέος, μεγάλος και μοντέρνος δημόσιος χώρος με τεράστιες προοπτικές.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Ξέφρενη Κυριακή για παρέα 40άρηδων πέρασε με συζήτηση για την πλατεία Ελευθερίας*


Επιπλέον, από την Πρωτοχρονιά έχει λειτουργήσει ο νέος χώρος στάθμευσης ο οποίος βρίσκεται κάτω από τη λεωφόρο, κάτι που πρώτη φορά επιχειρήθηκε στην Κύπρο, διαθέτει 147 θέσεις στάθμευσης εκ των οποίων οι οκτώ για ΑμεΑ και για ένα μήνα θα λειτουργεί δωρεάν.

fafafa

Τα εγκαίνια της Πλατείας Ελευθερίας σύμφωνα με λειτουργούς του Δήμου δεν έχουν προγραμματιστεί καθότι εκκρεμούν δύο λεπτομέρειες: Ο έλεγχος των συντριβανιών που τοποθετήθηκαν και η ολοκλήρωση του καφεστιατορίου και του σνακ μπαρ, καθώς και των δύο περιπτέρων που θα ολοκληρωθούν σύντομα.

Υπενθυμίζεται πως το έργο συμπεριλαμβάνει την Ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας και του περιβάλλοντα χώρου και συγκεκριμένα την κατασκευή γέφυρας-πλατείας, την τοπιοτέχνηση της Τάφρου, διορθωτικές εργασίες στα Ενετικά Τείχη, εγκαταστάσεις ανελκυστήρων και εργασίες φωτισμού, ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, εξοπλισμό (street furniture), κατασκευή καταστημάτων και χώρων υγιεινής.

φαφαφ

Επιπρόσθετα περιλαμβάνει την κατασκευή διώροφου υποστηριχτικού χώρου στάθμευσης στη Λεωφόρο Ομήρου με ράμπες πρόσβασης από το δρόμο, δημόσια αποχωρητήρια, σκάλα και ανελκυστήρες σύνδεσης του χώρου στάθμευσης και της τάφρου με τις Πλατείες Σολωμού και Ελευθερίας. Εντός του χώρου στάθμευσης θα κατασκευαστεί νέος υποσταθμός ΑΗΚ ενώ οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας, οι οποίες βρίσκονται εντός του δρόμου θα μετακινηθούν στο νότιο πεζοδρόμιο. Η Λεωφόρος Ομήρου διαπλατύνεται και αναβαθμίζεται με χώρο στάσεων λεωφορείων, νέα πεζοδρόμια, νέο οδόστρωμα, οδικό εξοπλισμό / φωτισμό και σήμανση.

Τα αρχιτεκτονικά σχέδια είναι έργο της διεθνούς φήμης Zaha Hadid και του γραφείου της και εκπονήθηκαν μετά από πανευρωπαϊκό διαγωνισμό. 


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Η ιστορία της Πλατεία Ελευθερίας από το χθες στο σήμερα


Επισκεφθήκαμε την πλατεία χθες το βράδυ, δείτε ορισμένες νυχτερινές φωτογραφίες από τα κάτω διαζώματα:

φαφαφ

Loader