Η επιστημονική εξήγηση για το overthinking που παθαίνουμε το βράδυ πριν κοιμηθούμε

Η επιστημονική εξήγηση για το overthinking που παθαίνουμε το βράδυ πριν κοιμηθούμε

Γιατί έρχονται στο μυαλό μας όλα αυτά που δε μας αφήνουν να κοιμηθούμε

Μια από τις καλύτερες στιγμές της ημέρας, αυτή που θα ξαπλώσουμε για να κοιμηθούμε και να ξεκουραστούμε από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, συχνά μετατρέπεται στη χειρότερη στιγμή της ημέρας, αφού αρκετοί είναι αυτοί που παθαίνουν το γνωστό overthinking.

Υποχρεώσεις, μελλοντικά σενάρια, σκέψεις για τη δουλειά, ραντεβού που πρέπει να διευθετήσεις και άλλα πολλά έρχονται στο μυαλό μας υπεραναλύοντας ταυτόχρονα το καθετί… ακριβώς εκείνη τη στιγμή που προσπαθούμε να κοιμηθούμε. Όλο αυτό, φυσικά, προκαλεί στον οργανισμό μας τεράστια σύγχυση και άγχος με αποτέλεσμα αρκετές φορές να μην μπορούμε να κοιμηθούμε εύκολα.

Η σύγχυση αυτή προκαλείται από μια λανθασμένη σύνδεση ανάμεσα σε ένα στρεσογόνο ερέθισμα (πολλές ανήσυχες σκέψεις) κι ένα χαλαρωτικό ερέθισμα (υπνοδωμάτιο). Αντί, δηλαδή, να ηρεμούμε με το που ξαπλώνουμε στο κρεβάτι μας, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε διάφορα. Η λανθασμένη αυτή σύνδεση, οδηγεί σε περαιτέρω ανάλυση και σκέψη. Και κάπως έτσι μένουμε άυπνοι όλο το βράδυ.

Διάβασε Επίσης: Μια Ιταλίδα 72 ετών θα πάει με τα πόδια από τη Βενετία στο Πεκίνο

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η υπερβολική σκέψη τη νύχτα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον εγκέφαλο, ο οποίος επεξεργάζεται τα όσα μας έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο εγκέφαλος αποτελεί το μόνο όργανο του σώματός μας, το οποίο παραμένει ενεργό και κατά τη διάρκεια του ύπνου. 

Άρα ό,τι μας έχει απασχολήσει έντονα μέσα στη μέρα, καταγράφεται και το βράδυ κατά την προετοιμασία μας για χαλάρωση και ύπνο, κρατώντας το μυαλό μας απασχολημένο. Αυτό στην ουσία δεν μας αφήνει να αποκοιμηθούμε αλλά αντίθετα μας κάνει να στριφογυρίζουμε στο μαξιλάρι μέχρι να ξημερώσει.

Διάβασε Επίσης: Ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο είναι η Γαλλίδα καλόγρια André

Το overthinking μάς επισκέπτεται επίσης, περισσότερο τις βραδινές ώρες εξαιτίας της απουσίας άλλων ερεθισμάτων. Βρίσκει το έδαφος να στρέψει την προσοχή μας σε όλα όσα μας ανησυχούν και μας αγχώνουν. Εκείνη την ώρα το συνειδητό διασταυρώνεται με το υποσυνείδητο και κάπως έτσι ο έλεγχος χάνεται γρήγορα.

Πηγή

Πηγή φωτογραφίας

Loader