Η Κύπρος εδραιώνει τη θέση της ανάμεσα στους πιο ελκυστικούς πανεπιστημιακούς προορισμούς ανά το παγκόσμιο

Η Κύπρος εδραιώνει τη θέση της ανάμεσα στους πιο ελκυστικούς πανεπιστημιακούς προορισμούς ανά το παγκόσμιο

Ποια κυπριακά πανεπιστήμια σημείωσαν άνοδο στην πρόσφατη πανεπιστημιακή κατάταξη THE WUR και τι σημαίνει αυτό για την Κύπρο

Η τελευταία κατάταξη του Times Higher Education, World University Rankings (THE WUR), που είναι και η πιο πολυεπίπεδη λίστα κατάταξης πανεπιστημίων παγκοσμίως, έρχεται να επιβεβαιώσει όσα γράφτηκαν την περασμένη χρονιά για τα κυπριακά πανεπιστήμια. Ότι δηλαδή όχι μόνο δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από τα ξένα, αλλά κι ότι βγάζουν τη χώρα μας ασπροπρόσωπη ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το οποίο ανέβηκε φέτος ανάμεσα στα 601-800 κορυφαία στον κόσμο, επαληθεύοντας το γεγονός ότι η Κύπρος είναι ένας πολύ ελκυστικός πανεπιστημιακός προορισμός διεθνούς εμβέλειας. 

 

Ρίχνοντας μία ματιά στην πρόσφατη κατάταξη THE WUR, του Times Higher Education, αντιλαμβάνεται κανείς πως η Κύπρος επάξια και σταθερά κατατάσσεται πια στους ελκυστικούς φοιτητικούς προορισμούς χωρίς να έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλους, κατεξοχήν πανεπιστημιακούς προορισμούς, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, την Ελλάδα και άλλους. 

Η άνοδος αυτή επαληθεύεται μέσα από τις διαχρονικά υψηλές θέσεις των κυπριακών πανεπιστημίων που συμπεριλαμβάνονται στην κατάταξη Times Higher World University Rankings. Ο λόγος για το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το ΤΕΠΑΚ και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, τα οποία βγάζουν τη χώρα μας ασπροπρόσωπη. Σύμφωνα μάλιστα με τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα της κατάταξης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου κατατάσσεται ανάμεσα στα 401-500 καλύτερα στον κόσμο, το ΤΕΠΑΚ ανάμεσα στα 501-600 και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, που είναι και το μοναδικό ιδιωτικό της Κύπρου που έχει συμπεριληφθεί στη συγκεκριμένη κατάταξη, βρίσκεται ανάμεσα στα 601-800 κορυφαία του κόσμου, έχοντας ανέβει σημαντικά από πέρυσι. 

Έχει επίσης πρόσφατα καταταχθεί ανάμεσα στα κορυφαία 250 καλύτερα στον κόσμο στον τομέα των Επιχειρήσεων και των Οικονομικών από την κατάταξη THE World University Rankings by Subject 2022, γεγονός που το τοποθετεί ως το #1 πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα, και #47 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αυτό τον τομέα. Επιπρόσθετα, η ίδια κατάταξη αναγνώρισε τη δυναμική του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και στον τομέα της Εκπαίδευσης, τοποθετώντας το ως το #2 σε Κύπρο και Ελλάδα, #40 στην ΕΕ και ανάμεσα στα καλύτερα 201-250 στον κόσμο.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το ΤΕΠΑΚ βρίσκονται επίσης στην κατάταξη του Times Higher Education Emerging Economies University Rankings 2022, η οποία αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της αλματώδους ανάπτυξης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Κύπρο.

Τα τελευταία αποτελέσματα της ετήσιας κατάταξης Times Higher Education (THE) Emerging Economies Rankings, κατατάσσουν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ανάμεσα στα κορυφαία 130 πανεπιστήμια των χωρών ή περιοχών που ταξινομούνται από τον Όμιλο FTSE του Χρηματιστηρίου Αξιών του Λονδίνου ως αναδυόμενες οικονομίες.

Τι είναι οι Πανεπιστημιακές Κατατάξεις;

Οι πανεπιστημιακές κατατάξεις ταξινομούν ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στη βάση διαφόρων συνδυασμών παραγόντων.. Οι κατατάξεις πραγματοποιούνται συνήθως από οργανισμους όπως κυβερνήσεις κρατών. ακαδημαϊκοί οργανισμιί και παγκόσμιοι εκδοτικοί οίκοι (περιοδικά, εφημερίδες, ιστότοποι). Εκτός από τις κατατάξεις ιδρυμάτων στο σύνολό τους, οι οργανισμοί κατατάσσουν συγκεκριμένα προγράμματα, τμήματα και σχολές. Μερικές κατατάξεις εξετάζουν συνδυασμούς μετρήσεων που αφορούν χρηματοδότηση, ερευνητική αριστεία ή/και επιρροή, εξειδίκευση, εισδοχές, επιλογές σπουδαστών, βραβεία, διεθνοποίηση, μεταπτυχιακή εργασία, σύνδεση με τον επιχειρηματικό κόσμο, ιστορική φήμη και άλλα κριτήρια. Πολλές κατατάξεις αξιολογούν τα πανεπιστήμια με κύριο κριτήριο το έρευνητικό τους έργο. Επιπλέον, ορισμένες κατατάξεις αξιολογούν τα πανεπιστήμια στο πλαίσιο μιας μόνο χώρας, ενώ άλλες αξιολογούν πανεπιστήμια σε παγκόσμια βάση.

 

Οι τρεις πιο σημαντικές κατατάξεις πανεπιστημίων είναι το Academic Ranking of World Universities (ARWU), τα Times Higher Education World University Rankings (THE), και τα QS World University Rankings (QS).

Τι προσφέρει η Κύπρος ως φοιτητικός προορισμός:

- Υψηλό επίπεδο ποιότητας, αφού τρία κυπριακά πανεπιστήμια κατατάσσονται ανάμεσα στο 3% των καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο.

- Ολοκληρωμένη φοιτητική εμπειρία, μαζί και με την επιλογή για μερική φοίτηση σε άλλη χώρα του εξωτερικού μέσω του προγράμματος Erasmus+, το οποίο παρέχει σχετική οικονομική στήριξη. 

- Προσιτά δίδακτρα και συνολικά χαμηλότερο κόστος φοίτησης σε σχέση με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και άλλες. 

- Υψηλά επίπεδα ασφάλειας.

- Αποτελεσματικότητα διαχείρισης της πανδημίας με αποτέλεσμα οι φοιτητές να επιστρέφουν φέτος στις αίθουσες. 123

Σημαντική για τη χώρα η άνοδος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

 

Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι στην ανάδειξη της χώρας ως πανεπιστημιακού προορισμού συμβάλλει και η νέα θέση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας που όπως παρατηρούμε από τον πιο πάνω πίνακα παρουσιάζει σημαντική άνοδο, αφού από την κατάταξη 801-1000, σήμερα βρίσκεται στα 601-800 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο για το 2022. Συγκριτικά,  το Πανεπιστήμιο τοποθετείται ανάμεσα στα 250 καλύτερα πανεπιστήμια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και 6ο μαζί με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στη λίστα των καλύτερων πανεπιστημίων της Κύπρου και της Ελλάδας.  

Σημειώνεται ότι η εν λόγω κατάταξη αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη και πιο πολυεπίπεδη κατάταξη πανεπιστημίων στον κόσμο, αξιολογώντας την επίδοση κάθε πανεπιστημίου στους βασικούς πυλώνες της Διδασκαλίας, της Έρευνας, της Μεταφοράς της Γνώσης, καθώς και της Διεθνούς Εμβέλειας. Η διευρυμένη έκδοση του 2022 περιλαμβάνει περισσότερα από 1,600 πανεπιστήμια με αυξημένη ερευνητική δραστηριότητα, από σύνολο 25,000 και πλέον πανεπιστημίων που λειτουργούν παγκοσμίως, τα οποία πληρούν τα απαιτητικά κριτήρια της κατάταξης και που έλαβαν μέρος στη διαδικασία της αξιολόγησης.

Η ανταγωνιστική θέση των κυπριακών πανεπιστημίων, θέτει την Κύπρο πλέον στη λίστα των ελκυστικών πανεπιστημιακών προορισμών. που είναι σε θέση να προσφέρουν υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή ποιότητα και ολοκληρωμένη φοιτητική εμπειρία, στα πρότυπα του εξωτερικού.

Μάθε περισσότερες πληροφορίες για τη σημασία των πανεπιστημιακών κατατάξεων εδώ. 

Loader