Η νικήτρια φωτογραφία μιας πολικής αρκούδας προκαλεί συζήτηση για την κλιματική κρίση

Η νικήτρια φωτογραφία μιας πολικής αρκούδας προκαλεί συζήτηση για την κλιματική κρίση

Η εικόνα μάς προκαλεί να αναλογιστούμε τους πολικούς βιότοπους που εξαφανίζονται

Η εικόνα κέρδισε το βραβείο People's Choice του Wildlife Photographer of the Year, που φιλοξενήθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. Περισσότερες από 50.000 εικόνες συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Η φωτογραφία του Sarikhani κέρδισε σε δημόσια ψηφοφορία ανάμεσα σε μια μικρή λίστα 25 εικόνων.

Στην φωτογραφία απεικονίζεται μία νεαρή πολική αρκούδα να κοιμάται σε ένα παγόβουνο. Ο ερασιτέχνης φωτογράφος Nima Sarikhani τράβηξε τη φωτογραφία κατά τη διάρκεια μιας τριήμερης αποστολής στα ανοιχτά του αρχιπελάγους Svalbard της Νορβηγίας. Στην ανάρτηση της φωτογραφίας του στο Instagram, ο φωτογράφος αναφέρει ότι προσπαθούσε να βρει πολικές αρκούδες για 3 μέρες. Το πλοίο που επέβαινε, γύρισε και κατευθύνθηκε προς το μέρος όπου υπήρχε ακόμα λίγος θαλάσσιος πάγος. 

Εδώ συναντήσαμε ένα νεότερο και ένα μεγαλύτερο αρσενικό και παρακολουθήσαμε τα δύο ζώα τις επόμενες οκτώ ώρες. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, το νεαρό αρσενικό σκαρφάλωσε σε ένα μικρό παγόβουνο και, χρησιμοποιώντας τα δυνατά του πόδια, το τράβηξε με νύχια για να χαράξει ένα κρεβάτι για τον εαυτό του”.

Η εικόνα είναι μια ζωντανή απεικόνιση της απειλής για την πολική άγρια ​​ζωή, η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι συνέπεια της κλιματικής κρίσης.

"Αυτή η φωτογραφία έχει προκαλέσει έντονα συναισθήματα σε πολλούς από αυτούς που την έχουν δει. Ενώ η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, ελπίζω ότι αυτή η φωτογραφία εμπνέει επίσης ελπίδα· υπάρχει ακόμη χρόνος για να διορθωθεί το χάος που προκαλέσαμε", είπε ο Sarikhani σε δελτίο τύπου.

Το μικρό παγόβουνο προσφέρει μόνο φευγαλέο καταφύγιο για την αρκούδα - έναν μικρόκοσμο του τρόπου με τον οποίο οι πολικοί βιότοποι συνεχίζουν να συρρικνώνονται καθώς ο κόσμος θερμαίνεται.

Ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Δρ Douglas Gurr, χαρακτήρισε τη φωτογραφία "οπτική αναπαράσταση των επιζήμιων επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του κλίματος και της απώλειας οικοτόπων".

Η φωτογραφία κρούει το κώδωνα για την κλιματική κρίση που βιώνει ο πλανήτης μας. Η συνεχής υπερθέρμανση προκαλεί συνέπειες, οι οποίες θα είναι ανεπανόρθωτες αν δεν προβούμε σε άμεσα και δραστικά μέτρα. Το λιώσιμο των πάγων εξαιτίας της υπερθέρμανσης επηρεάζει άμεσα τους βιότοπους των πόλων, αλλά και την θαλάσσια ζωή, τόσο στις παρακείμενες περιοχές, όσο και στους ωκεανούς γενικότερα. 

Ήδη τα ψάρια και τα θηλαστικά έχουν αυξηθεί στον Βόρειο Πόλο. Το λιώσιμο των πάγων θρέφει περισσότερο το πλαγκτόν και έτσι θα επηρεαστεί προς τα πάνω ο πολλαπλασιασμός ψαριών. Ειδικοί αναφέρουν ότι αυτή η αύξηση θα φτάσει μέχρι και το 70%. Από την άλλη, το λιώσιμο των πάγων θα φέρει τη σταδιακή εξαφάνιση ζώων που ζουν πάνω σε αυτούς. Η πολική αρκούδα έχει ήδη γίνει είδος που απειλείται με εξαφάνιση. Τη σειρά της, θα πάρει η φώκια, ο θαλάσσιος ελέφαντας και οι πιγκουίνοι.

Εκτός αυτού, αν συνεχίσει να αυξάνεται η θερμοκρασία στο παγκόσμιο θερμόμετρο, έρευνες δείχνουν ότι μέχρι το 2030 η στάθμη της θαλασσας θα ανέλθει μέχρι και τα 65 μέτρα, συνεπακόλουθα παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι πλέον μη κατοικήσιμες. Εκτιμάται ότι περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι θα αναγκαστούν να εκτοπιστούν.  

 

Πηγές:

www.businessinsider.com/

www.instagram.com/p/C0PXCmoqLKw/

www.tsemperlidou.gr 

Πηγή φωτογραφίας

 

Loader