Κακοποιείσαι; Αν είναι επικίνδυνο να μιλήσεις, στείλε μήνυμα
Από σήμερα, ζήτησε βοήθεια χωρίς να σε αντιληφθεί ο θύτης
Πλέον, τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας στην Κύπρο, έχουν στη διάθεσή τους ένα καινούριο και ίσως το αποτελεσματικότερο μέσο επικοινωνίας, μέσω του οποίου μπορούν να ζητήσουν βοήθεια ανά πάσα ώρα και στιγμή, χωρίς να μιλήσουν, παρά μόνο να δακτυλογραφήσουν και να εισακουστούν άμεσα.
Στέλνοντας ένα δωρεάν μήνυμα στο 99 984042, ο αποστολέας, λαμβάνει στην αρχή ως απάντηση ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα. Στη συνέχεια, ο επί καθήκοντι λειτουργός, επικοινωνεί άμεσα και σε πραγματικό χρόνο –επίσης με sms- με το θύμα ή εν δυνάμει θύμα, παρέχοντάς του ταυτόχρονα, Στήριξη, Ενδυνάμωση, Συμβουλευτική, Πληροφόρηση και Δικτύωση, αφού στο άτομο αποστέλνονται και τα αναγκαία links προς ενημέρωση.
Σύμφωνα με τη Δρ. Άντρη Ανδρονίκου, Επιστημονική Διευθύντρια του ΣΠΑΒΟ, η συγκεκριμένη υπηρεσία που μόλις εγκαινιάστηκε και που σήμερα γνωστοποιείται η λειτουργία της, προσφέρει μία καινούρια και άκρως σημαντική δυναμική σε σχέση με την επικοινωνία των θυμάτων και του Συνδέσμου, έχοντας πολλαπλά οφέλη. Ήδη δοκιμασμένα σε χώρες του εξωτερικού.
Η κα. Ανδρονίκου, εμφανώς ικανοποιημένη από τη νέα αυτή εξέλιξη στην χώρα μας και μάλιστα σε μία εποχή που με αφορμή και τον εγκλεισμό, τα επίπεδα της βίας στην οικογένεια έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, μιλώντας στην Avant–Garde, ανέλυσε τα θετικά στοιχεία της υπηρεσίας γραπτών μηνυμάτων, η οποία και είναι μία χορηγία της CYTA.
Όπως η ίδια διευκρίνισε, το γεγονός ότι δεν ακούγεται η φωνή του ανθρώπου που καλεί για βοήθεια, του δίδει μεγαλύτερη άνεση και ελευθερία, αφού μπορεί να αισθάνεται πιο άνετα να επικοινωνήσει με αυτό τον τρόπο και αντίστοιχα δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές τυχόν δυσκολίες ή αδυναμίες στον τρόπο έκφρασης. Αυτό, κάνει το θύμα να «ξεδιπλωθεί» πιο εύκολα.
Επιπλέον, παρέχεται πλέον η δυνατότητα επικοινωνίας και με πληθυσμιακές ομάδες που προηγουμένως δεν είχαν την ευχέρεια να καλέσουν τηλεφωνικώς, όπως για παράδειγμα οι κωφοί.
Δυναμική χρήση της υπηρεσίας μπορεί να γίνει και από πολύ νεαρές ηλικίες που δέχονται κακοποίηση οποιασδήποτε μορφής, μία κατηγορία πληθυσμού που μέχρι σήμερα ίσως να μην έβρισκε το θάρρος τηλεφωνήσει.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: Η γειτόνισσα που κλαίει, μας αφορά
Τέλος, βάσει των υφιστάμενων στατιστικών στοιχείων του ΣΠΑΒΟ, τις βραδινές ώρες, υπάρχει αυξημένη ροή κλήσεων στην Γραμμή Βοήθειας 1440, όταν ο θύτης ή ακόμη και τα παιδιά εάν υπάρχουν, πηγαίνουν για ύπνο, με αποτέλεσμα το θύμα – συνήθως η γυναίκα-, βρίσκει ευκαιρία να πάρει τηλέφωνο. Ωστόσο, τώρα με την υπηρεσία sms, μπορεί να υπάρξει άμεση επικοινωνία, ακόμη και την στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα περιστατικό βίας ή που μόλις έχει τελειώσει, χωρίς το θύμα να γίνει αντιληπτό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι θύματα στο εξωτερικό που έχουν στείλει μήνυμα για βοήθεια σε αντίστοιχες υπηρεσίες, για να κάνουν σαφή τον κίνδυνο που διατρέχουν, έστελναν συνήθως τα ακόλουθα: «Κινδυνεύει η ζωή μου» και «Χρειάζομαι βοήθεια, βρίσκομαι σε κίνδυνο». Αυτό το παράδειγμα θα μπορούσε να ακολουθηθεί και στην Κύπρο.
Έπειτα από τη λήψη παρόμοιου sms, ο υπεύθυνος λειτουργός, είναι υποχρεωμένος να διερευνήσει την αναφορά με βάση το πρωτόκολλο διαχείρισης και λειτουργίας της νέας υπηρεσίας που έχει δημιουργηθεί από τον ΣΠΑΒΟ, στέλνοντας πίσω ένα μήνυμα με διευκρινιστικές ερωτήσεις, ώστε να επικυρωθεί και η εγκυρότητα του αρχικού μηνύματος.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: Κύπρος - Τρία παιδιά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά, τρεις γυναίκες εξομολογούνται
Από εκεί και πέρα, δίδεται περιθώριο αναμονής για απάντηση, έως και μερικά λεπτά. Εάν δεν σταλεί κάτι μέσα σε αυτόν τον χρόνο, ο λειτουργός ενημερώνει τις αρμόδιες υπηρεσίες – Αστυνομία-, ώστε να γίνει άμεση παρέμβαση αφού ενδέχεται να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του θύματος.
Εάν λοιπόν εσύ, τα παιδιά σου ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας, κακοποιείστε και είναι επικίνδυνο να μιλήσετε…
Στείλε sms για να μην ακουστείς αλλά να εισακουστείς!