Κίνα: Η υπογεννητικότητα προκαλεί ανησυχία στο Πεκίνο

Κίνα: Η υπογεννητικότητα προκαλεί ανησυχία στο Πεκίνο

Το ποσοστό γεννήσεων μειώθηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά

Ο πληθυσμός της Κίνας για πρώτη φορά φαίνεται να συρρικνώνεται με την πάροδο τω χρόνων.

Όλο και πιο πολύ μειώνεται ο αριθμός γεννήσεων στη χώρα. Μάλιστα, ο αριθμός των συνταξιούχων έχει αυξηθεί και ο αριθμός των εργασιακά ενεργών μειώθηκε. Η κατάσταση αυτή έχει επηρεάσει οικονομικά και το Πεκίνο 

Το γεγονός αυτό οδηγεί την πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη εγγύτερα στο σημείο όπου ο πληθυσμός της θα αρχίσει να μειώνεται, επισπεύδοντας μια δημογραφική κρίση που ενδέχεται να υπονομεύσει την οικονομική ανάπτυξη και την πολιτική σταθερότητα.  

Ο αριθμός γεννήσεων μειώθηκε σε 10,6 εκατομμύρια το 2021, και 12 εκατομμύρια το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής. Επρόκειτο για τον μικρότερο αριθμό ακόμη κι από εκείνον του 1961 όταν το Μεγάλο Άλμα προς τα Εμπρός του Μάο Τσετούνγκ κατέληξε σε λιμό και εκτεταμμένους θανάτους.  

Για πρώτη φορά μετά το Μεγάλο Βήμα Εμπρός, προ έξι και πλέον δεκαετιών, ο πληθυσμός της Κίνας ενδέχεται να αρχίσει να συρρικνώνεται. Ο αριθμός των θανάτων το 2021 -10,1 εκατομμύρια- πλησίασε τον αριθμό των γεννήσεων.  

Οι ολοένα και μειούμενες γεννήσεις, σε συνδυασμό με το αυξημένο προσδόκιμο ζωής των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, σημαίνει πως ο αριθμός των συνταξιούχων αυξάνεται και εκείνος των εργασιακά ενεργών μειώνεται. Αυτό μπορεί να καταλήξει σε έλλειψη εργατικού δυναμικού, κάτι που ενδέχεται να παρεμποδίσει την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και μείωση φορολογικών εσόδων - που μεταξύ άλλων στηρίζουν τους συνταξιούχους.  

Διάβασε Επίσης: Aiyana-Lee: Είναι η Rita Ora της Gen-Z 

Η κατάσταση αποτελεί τεράστιο πολιτικό πρόβλημα για το Πεκίνο, που εκτός από τη δημογραφική αυτή εξέλιξη, έχει να αντιμετωπίσει και την επιβράδυνση της ανάπτυξης κατά 4% το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους.  

Το Κομμουνιστικό Κόμμα τής Κίνας έχει αναλάβει ενέργειες για την αναστροφή της μείωσης της γεννητικότητας, μεταξύ άλλων χαλαρώνοντας τη διαβόητη «πολιτική του ενός παιδιού» το 2016, επιτρέποντας αρχικά την απόκτηση δύο παιδιών ανά οικογένεια και, από πέρυσι, τριών, αλλά και προσφέροντας σε γονείς κίνητρα στην εργασία και την εκπαίδευση των παιδιών τους.  

Παρόλα αυτά, γεγονός και, μάλιστα, μη αναστρέψιμο προσώρας, παραμένει το ότι όλο και περισσότερες Κινέζες δεν θέλουν παιδιά.  

«Η Κίνα αντιμετωπίζει δημογραφική κρίση πέραν κάθε προσδοκίας των κινεζικών αρχών και της διεθνούς κοινότητας» σημειώνει ο Γι Φουσιάν, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν που εδώ και χρόνια υποστηρίζει πως η κινεζική ηγεσία δίνει πληθυσμιακά στοιχεία μικρότερα από τα τρέχοντα. 

Πηγή

Loader