Κύπρος: Όχι στο ανεξέλεγκτο κόψιμο και κλάδεμα δέντρων

Κύπρος: Όχι στο ανεξέλεγκτο κόψιμο και κλάδεμα δέντρων

«Σε μια χώρα όπως η Κύπρος, ένα πράσινο σημείο σε μία πόλη είναι σαν όαση στην έρημο»

Οι ομάδες εθελοντών πολιτών που τον τελευταίο ένα σχεδόν χρόνο έχουν δραστηριοποιηθεί σημαντικά σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου για τα δέντρα, συμμετέχουν τώρα σ' ένα νέο διαδικτυακό ψήφισμα, το οποίο έρχεται να προσφέρει επιπλέον ευαισθητοποίηση όχι μόνο στο κόψιμο αλλά και στο κλάδεμα των δέντρων.

To νέο ψήφισμα έχει ως αποδέκτες το Υπουργείο Εσωτερικών, όλα τα Δημαρχεία και τις κοινότητες. Στο κείμενο που το συνοδεύει, αναφέρεται:

Σε μια χώρα όπως η Κύπρος, ένα πράσινο σημείο σε μία πόλη είναι σαν όαση στην έρημο. Ωστόσο, οι μοναχικοί και ανιδιοτελείς πνεύμονες των πόλεων μας εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως άψυχα, παροδικά αντικείμενα. Ολοένα και περισσότεροι πολίτες εκφράζουν την ανησυχία τους για τη βιαστική, τυχαία και ακατάλληλη πολιτική κοψίματος και κλαδέματος δέντρων που εφαρμόζεται στα αστικά μας τοπία.

Είναι καιρός οι αρχές να αναγνωρίσουν τις ανησυχίες των πολιτών και να προστατεύσουν τα δέντρα αντί να υποκύπτουν στην ευκολία των γρήγορων αποφάσεων. Είναι καιρός να εφαρμόσουμε μία τεκμηριωμένη πολιτική κοψίματος και κλαδέματος δέντρων και να διασφαλίσουμε ότι οι πνεύμονες μας αντιμετωπίζονται με το σεβασμό που τους αρμόζει.

Δεν μπορεί κάθε φορά που τα δέντρα μας χρειάζονται κλάδεμα, να σφαγιάζονται και να καταλήγουν να μοιάζουν με ξύλινους γυμνούς πασσάλους. Οι ακατάλληλες και δυσανάλογες τεχνικές κλαδέματος είναι επικίνδυνες καθώς τα δέντρα αποδυναμώνονται. Ενώ εξωτερικά μπορεί ένα δέντρο να φαίνεται υγιές στο γυμνό απαίδευτο μάτι, οι λάθασμένες τεχνικές μπορεί να κάνουν το εσωτερικό του κορμού ασθενές. Ενώ τα δέντρα μπορούν να συνεχίσουν να φαίνονται προς τα έξω δυνατά, το δέντρο πιθανόν να είναι ευάλωτο. Ισχυροί άνεμοι ή οποιοδήποτε χτύπημα μπορούν να προκαλέσουν θραύση των κλαδιών ή ακόμη και ολόκληρων δέντρων. Δεν γίνεται να κόβονται δέντρα χωρίς άδειες, ενα δέντρο για να μεγαλώσει χρειάζεται χρόνια για να να κόβεται ανεξέλεγκτα μέσα σε μια στιγμή.

Είναι καιρός να διασφαλίσουμε ότι το κλάδεμα των δέντρων, γίνεται από λειτουργούς των δήμων μας, είτε γίνεται από λειτουργούς των παρόχων ηλεκτρικών υπηρεσιών, είτε από ιδιωτικές εταιρείες να υλοποιείται πάντα με εμπειρογνωμοσύνη, δεξιοτεχνία,σωστή κρίση και πάνω απ’ όλα σεβασμό. Χρειάζονται χρόνια για να αναπτυχθεί ένα δέντρο στην αγέρωχη μεγαλοσύνη του ενώ χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για να χάσει την ομορφιά του και εμείς το οξυγόνο, τη σκιά και τα όνειρά μας για ομορφότερες, βιώσιμες πόλεις.

Ναι, οι τεχνικές κλαδέματος έχουν τόσο μεγάλη σημασία.

Ναι, το κλάδεμα είναι μία μορφή τέχνης. Ναι, απαιτούμε αυτοί που διαχειρίζονται το περιβάλλον μας να είναι αρκούντως καταρτισμένοι. Ναι, απαιτούμε διαφάνεια για τη διαδικασία κλαδέματος και ενημέρωση για την κατάληξη των κλαδεμάτων και της ξυλείας που προκύπτει. Ναι απαιτούμε,  να μπεί φρένο στην ανεξέλεγκτη κόπη των δέντρων με προστίμα και ποινές φυλάκισης.

Απαιτούμε προστασία και σεβασμό σε όλα τα δέντρα!

ΨΗΦΙΣΜΑ

Loader