Κύπρος: Προωθούνται αυστηρότερα μέτρα στην σημερινή σύσκεψη

Κύπρος: Προωθούνται αυστηρότερα μέτρα στην σημερινή σύσκεψη

Στο στόχαστρο κυρίως οι συναθροίσεις - Ξεκαθαρίζει για σχολεία (Πληροφορίες)

Για τις 3:00 σήμερα (4/1) το απόγευμα είναι προγραμματισμένη νέα σύσκεψη του Υπουργού Υγείας με την Συμβουλευτική Επιτροπή για τον κορωνοίό στην οποία θα αξιολογηθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας όπως διαμορφώνεται μετά τα χιλιάδες κρούσματα των τελευταίων ημερών. 

Τα κρούσματα ήταν και χθες Δευτέρα πάνω από 5000 και τις τελευταίες 10 μέρες ξεπέρασαν τις 28000 συνολικά. Παράλληλα οι νοσηλείες ξεπέρασαν τις 200 με τις εντατικές να γεμίζουν και να προκαλούν ανησυχία στους αρμοδίους. 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ >> Τα μέτρα που ισχύουν αυτή τη στιγμή

Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα έχουμε νέα αυστηροποίηση μέτρων με στόχο την αναχαίτιση της νέας έξαρσης και την αύξηση των εμβολιασμών τόσο με 1η όσο και με 3η δόση. 

Στο στόχαστρο οι συναθροίσεις

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο στόχαστρο Ειδικών και Υπουργείου Υγείας αναμένεται να μπουν κυρίως οι συναθροίσεις με στόχο να μειωθούν τα νούμερα που ισχύουν σήμερα. 

Έτσι αναμένεται ότι θα έχουμε μείωση του επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων για συναθροίσεις σε σπίτια που σήμερα είναι στα 20 άτομα. 

Επιπλέον τα όρια ατόμων αναμένεται ότι θα πέσουν και για κέντρα διασκέδασης, γάμους, βαφτίσεις και πιθανόν και χώρους εστίασης.

Συζήτηση θα γίνει για μείωση του ορίου των παρευρισκομένων και στις εκκλησίες ενώ ίσως επηρεαστούν και οι εορτασμοί για τα Θεοφάνεια την Πέμπτη (6/1).

Προωθούνται επίσης αλλαγές στην τηλεργασία για να αυξηθεί το ποσοστό εργαζομένων που θα δουλεύουν από το σπίτι. 

Πληροφορίες της offsite αναφέρουν ότι δεν προκρίνεται η εισήγηση για απαγόρευση στις μετακινήσεις (κέρφιου). 

Η σπαζοκεφαλιά για Ειδικούς και κυβέρνηση είναι τα σχολεία. Οι φωνές για να παραμείνουν ακόμα μέρες κλειστά αυξάνονται με τον Υπουργό Παιδείας να διαμηνύει ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 10/1 (7/1 τα νηπιαγωγεία) εκτός αν οι ειδικοί εισηγηθούν κάτι διαφορετικό. Αναμένεται το θέμα να απασχολήσει έντονα τόσο τη σημερινή σύσκεψη όσο και το αυριανό υπουργικό. 

Στη σύσκεψη αναμένεται να συζητηθεί και το ενδεχόμενο μείωσης της καραντίνας για κρούσματα σε 5 μέρες, οδηγία που δόθηκε προ ημερών από το CDC. Θυμίζουμε ότι ήδη μειώθηκε η καραντίνα στις 8 μέρες για τους επαγγελματίες υγείας. 

Οι τελικές εισηγήσεις μετά την σημερινή σύσκεψη, θα τεθούν αύριο Τετάρτη ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση. 

Πηγή 

Loader