Λευκωσία: Αδιανόητες εικόνες αστυνομικής βίας

Λευκωσία: Αδιανόητες εικόνες αστυνομικής βίας

Θέμα σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία τα θλιβερά γεγονότα στην Κύπρο

«Αθήνα» έγινε μέσα σε μία νύχτα η Λευκωσία

Καίρια και βασανιστικά ερωτήματα προκαλεί η υπέρμετρη βία και οι ακραίες μέθοδοι καταστολής και αυταρχισμού που χρησιμοποιήθηκαν το Σάββατο από αστυνομικές δυνάμεις στο κέντρο της Λευκωσίας.

Παρά το διάταγμα για απαγόρευση των διαδηλώσεων, η πρωτοφανής βία των αστυνομικών, όπως μαρτυρούν οι εικόνες που κατέκλυσαν το διαδίκτυο, παραμέμπει σε χωρίς προηγουμένο ευτελισμό της δημοκρατίας μας και περαιτέρω έκπτωση και απαξίωση των θεσμών.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: 

Είναι η αστυνομία το ένοπλο χέρι ενός συστήματος κυριαρχίας;


Υπενθυμίζεται οτι οργανωμένες διαμαρτυρίες πολιτών έχουν πραγματοποιηθεί στην Κύπρο ξανά από τότε που εφαρμόστηκε το διάταγμα και η αντίδραση εκ μέρους της αστυνομίας δεν ήταν αντίστοιχη. Τίθεται λοιπόν ευθέως το ερώτημα κατά πόσο το ξεκάθαρο περιεχόμενο της διαμαρτυρίας εναντίον της διαφθοράς συνέβαλε με οποιοδήποτε τρόπο στην υπέρμετρη βία που παρέμεμψε σε σκηνικά Αθήνας.

Σημειώνεται ότι για την άγρια καταστολή της διαμαρτυρίας στο κέντρο της Λευκωσίας επιστρατεύτηκαν αστυνομικοί από ολόκληρη την Κύπρο με μέλη της να ασκούν βία κατά διαδηλωτών, με αυξημένη χρήση δακρυγόνων και με συνεχείς ρίψεις νερού μέσω μάνικας.

Η πορεία με κεντρικό σύνθημα «Ως δαμε» είχε συνδιοργωνωθεί από μεγάλο αριθμό οργανώσεων και κινήσεων και ως σκοπό της είχε τη διαμαρτυρία «για τη φίμωση της αντίθετης άποψης, την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, την πρωτοφανή διαφθορά και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης».

Τη διεξαγωγή έρευνας για να διαπιστωθεί κατά πόσον ασκήθηκε ή όχι υπέρμετρη ή δυσανάλογη βία κατά οποιουδήποτε προσώπου από μέλη της Αστυνομίας, ζητά με επιστολή του ο ίδιος ο Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου προς τον Προέδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ), όσον αφορά την άγρια καταστολή από τη δύναμη κατά πολιτών στο κέντρο της Λευκωσίας με αποτέλεσμα τη σύλληψη έντεκα ατόμων και τον τραυματισμό πολιτών.

«Η διερεύνηση από πλευράς της ΑΑΔΙΠΑ θα διασφαλίσει την αντικειμενική και αμερόληπτη εξέταση του θέματος» δήλωσε ο Αρχηγός της Αστυνομίας.

Αναλυτικά δημοσιεύματα για τα έκτροπα στη Λευκωσία έχουν γίνει και από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το Reuters και το Al Jazeera.

Δείτε ορισμένες μόνο από τις φωτογραφίες που από χθες το βράδυ έχουν πλημμυρίσει το διαδίκτυο:

hdhdhd

Loader