Long Covid: Εντόπισαν κρυφές βλάβες στους πνεύμονες των ασθενών

Long Covid: Εντόπισαν κρυφές βλάβες στους πνεύμονες των ασθενών

Νέα έρευνα για το long Covid από τους επιστήμονες

Κρυφές βλάβες στους πνεύμονες πιθανόν να έχουν μερικοί άνθρωποι με long Covid , σύμφωνα με μια μικρή πιλοτική μελέτη που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι επιστήμονες για να εντοπίσουν ανωμαλίες στους πνεύμονες προχώρησαν σε μια νέα μέθοδο ακτινογραφίας με ξένον, αφού δεν εντοπίζονται με μία απλή ακτινογραφία. Η μελέτη τους επικεντρώθηκε σε 11 ασθενείς που δεν χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη όταν κόλλησαν για πρώτη φορά κορωνοϊό, αλλά παρουσίασαν μακροχρόνια δύσπνοια αφότου μολύνθηκαν.

 

Ωστόσο, βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγαλύτερα και πιο λεπτομερής μελέτη για να υπάρχουν πιο αξιόπιστα αποτελέσματα. Τα ευρήματα που υπάρχουν μέχρι στιγμής ρίχνουν λίγο φως στους λόγους για τους οποίους υπάρχει συχνή δύσπνοια σε όσους νοσούν από long Covid. 

Διάβασε Επίσης: Παραλλαγή της Όμικρον ανησυχεί τους επιστήμονες

Η ερευνητική ομάδα, από την Οξφόρδη, το Σέφιλντ, το Κάρντιφ και το Μάντσεστερ έκανε τις δοκιμές πνευμονικής λειτουργίας σε τρεις ομάδες ανθρώπων. Η πρώτη ομάδα περιελάμβανε άτομα με μακρά Covid και δύσπνοια που δεν είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο όταν μολύνθηκαν, η δεύτερη 12 άτομα που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με Covid αλλά δεν είχαν μακρά Covid και η τρίτη 13 υγιή άτομα ως «μάρτυρες».

 Χρησιμοποιώντας τη νέα μέθοδο, όλοι οι συμμετέχοντες εισέπνευσαν αέριο ξένο κατά τη διάρκεια μιας μαγνητικής τομογραφίας (MRI). Το αέριο συμπεριφέρεται με πολύ παρόμοιο τρόπο με το οξυγόνο, αλλά μπορεί να εντοπιστεί οπτικά κατά τη διάρκεια των ακτινογραφιών. Έτσι, οι επιστήμονες μπόρεσαν να «δουν» πόσο καλά μετακινήθηκε από τους πνεύμονες στην κυκλοφορία του αίματος, ένα κρίσιμο στάδιο που αφορά τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα.

 Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για την πλειονότητα των ατόμων με μακροχρόνια Covid, η μεταφορά αερίου ήταν λιγότερο αποτελεσματική σε σχέση με τους υγιείς συμμετέχοντες. Οι άνθρωποι που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο για Covid είχαν παρόμοιες ανωμαλίες.

 Η επικεφαλής ερευνήτρια και ειδικευόμενη πνευμονολόγος, Έμιλι Φρέιζερ τόνισε ότι είναι απογοητευτικό να έρχονται άνθρωποι στην κλινική της και να μην μπορούν οι γιατροί να τους εξηγήσουν ακριβώς γιατί τους κόβεται η αναπνοή καθώς συχνά, όπως λέει, οι ακτινογραφίες και οι αξονικές τομογραφίες δε δείχνουν ανωμαλίες. 

Πηγή

Πηγή Φωτογραφίας

 

Loader