Μάλτα: Νομιμοποίησε την καλλιέργεια κάνναβης για προσωπική χρήση στο σπίτι

Μάλτα: Νομιμοποίησε την καλλιέργεια κάνναβης για προσωπική χρήση στο σπίτι

Είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη

Ο νόμος αφορά άτομα άνω των 18 χρονών και θα επιτρέπεται η καλλιέργεια τεσσάρων φυτών κάνναβης.

Την κίνηση της Μάλτας φαίνεται πως θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες της Ευρώπης μεταξύ των οποίων η Ιταλία, ο Καναδάς, το Μεξικό ενώ18 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν ήδη θεσπίσει παρόμοια νομοθεσία. Από την άλλη, η Ολλανδία είναι από τις χώρες που δεν έχει ιδιαίτερη επαφή με την χρήση κάνναβης.

Η κατοχή έως και επτά γραμμαρίων του ναρκωτικού θα είναι νόμιμη για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω και θα επιτρέπεται η καλλιέργεια έως και τεσσάρων φυτών κάνναβης στο σπίτι, με έως και 50 γραμμάρια αποξηραμένου προϊόντος για αποθήκευση. Ανάλογη νομοθεσία έχει προαναγγείλει και το Λουξεμβούργο πρόσφατα. Μετά την ψηφοφορία υπέρ της νομοθεσίας στο κοινοβούλιο της Μάλτας αύριο, Τρίτη θα ακολουθήσει η υπογραφή του νόμου από τον πρόεδρο προκειμένου να ψηφιστεί μέχρι το Σαββατοκύριακο, δήλωσε στον Guardian ο αρμόδιος υπουργός Owen Bonnici.  

Η κίνηση της Μάλτας, του μικρότερου κράτους μέλους της ΕΕ, είναι πιθανό να ακολουθηθεί από μεταρρύθμιση σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2022. Η Γερμανία ανακοίνωσε πρόσφατα μια κίνηση για τη δημιουργία μιας νομικά ρυθμιζόμενης αγοράς, μετά από ανακοινώσεις των κυβερνήσεων της Ελβετίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας. 

Παράλληλα, προγραμματίζεται σχετικό δημοψήφισμα στην Ιταλία, ενώ ο Καναδάς, το Μεξικό και 18 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν ήδη θεσπίσει παρόμοια νομοθεσία. 

Αντίθετα, η βρετανική κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον κατηγορήθηκε ότι υιοθέτησε μια προσέγγιση «πολέμου κατά των ναρκωτικών» τύπου Ρίτσαρντ Νίξον, αφού διατήρησε τη σκληρή προσέγγισή της στη χρήση κάνναβης και έκανε τις ποινικές κυρώσεις για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών κατηγορίας Α κεντρικό στοιχείο της πρόσφατα δημοσιευμένης 10ετή στρατηγικής του. 

Ο Bonnici είπε ότι η κυβέρνησή του δεν ήθελε να ενθαρρύνει τη χρήση ψυχαγωγικών ναρκωτικών, αλλά ωστόσο επέμεινε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για το επιχείρημα ότι η χρήση κάνναβης είναι από μόνη της μια πύλη για σκληρότερες ουσίες. 

«Υπάρχει ένα κύμα κατανόησης τώρα, ότι η σκληρή προσέγγιση κατά των χρηστών κάνναβης ήταν δυσανάλογη, άδικη και προκαλούσε πολλά δεινά σε ανθρώπους που ζουν υποδειγματικές ζωές. Αλλά το γεγονός ότι κάνουν χρήση κάνναβης σε προσωπική βάση, τους έθετε εν μέσω εγκληματικής δράσης. Είμαι πολύ χαρούμενος που η Μάλτα θα είναι η πρώτη χώρα που θα θέσει τα λόγια αυτά με νομική κατοχύρωση και με ολοκληρωμένο τρόπο σε μια ρυθμιστική αρχή». 

Η αλλαγή προσέγγισης από ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ακολουθεί μια απόφαση του ΟΗΕ τον περασμένο Δεκέμβριο, να αφαιρέσει την κάνναβη από έναν κατάλογο ναρκωτικών ουσιών, που χαρακτηρίζονται ως δυνητικά εθιστικά και επικίνδυνα και έχουν μικρή ή καθόλου θεραπευτική χρήση. 

Διάβασε Επίσης: Σε δημοπρασία «το σημαντικότερο πιάνο στην ιστορία του ροκ εντ ρολ» 

Η προσέγγιση της Μάλτας επιδιώκει να αποφύγει την ποινικοποίηση οποιασδήποτε χρήσης κάνναβης, ενώ ρυθμίζει τη διασφάλιση της μείωσης της βλάβης, όπως είπε ο Bonnici. Η κατοχή μέχρι 28 γραμμαρίων θα επιφέρει πρόστιμο 50-100 ευρώ αλλά χωρίς καταγραφή στο ποινικό μητρώο. 

Όσοι παραβάτες είναι κάτω των 18 ετών θα βρεθούν ενώπιον μιας επιτροπής δικαιοσύνης για τη σύσταση σχεδίου περίθαλψης αντί να συλληφθούν. Όσοι καταναλώνουν κάνναβη μπροστά σε ένα παιδί αντιμετωπίζουν ωστόσο, πρόστιμα από 300 έως 500 ευρώ. 

Πέρα από το να επιτρέπεται στους ανθρώπους να καλλιεργούν φυτά στο σπίτι, αν και όχι σε κοινή θέα, θα είναι νόμιμο για μη κερδοσκοπικούς συλλόγους κάνναβης να καλλιεργούν το ναρκωτικό για διανομή μεταξύ των μελών τους, παρόμοια με οργανώσεις που γίνονται ανεκτές στην Ισπανία και την Ολλανδία. 

Η συμμετοχή στο club αυτό θα περιορίζεται σε 500 άτομα και μόνο έως 7 γραμμάρια την ημέρα μπορούν να διανέμονται σε κάθε άτομο, με μέγιστο όριο τα 50 γραμμάρια το μήνα. Οι οργανώσεις, οι οποίες δεν μπορούν να βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 250 μέτρων από ένα σχολείο, μια λέσχη ή ένα κέντρο νεολαίας, μπορούν επίσης να διανέμουν έως και 20 σπόρους του φυτού κάνναβης σε κάθε μέλος τους κάθε μήνα. 

Ο Bonnici είπε ότι η κυβέρνηση της Μάλτας διεξήγαγε μια μακρά συζήτηση σχετικά με το εάν θα έπρεπε να τεθούν έλεγχοι σχετικά με την ισχύ της κάνναβης, που μπορεί να καλλιεργηθεί και να χρησιμοποιηθεί, μετρούμενη από το επίπεδο της Δ-9-τετραϋδροκανναβινόλης (TCH ). 

«Είχαμε μια τεράστια συζήτηση στο εσωτερικό της χώρας για αυτό. Και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι εάν (μπορεί να τεθεί ένα όριο) στη δύναμη της κάνναβης, τα επίπεδα THC, θα δημιουργηθεί ένα νέο πεδίο για τη μαύρη αγορά. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εκπαιδεύουμε τους ανθρώπους και να τους ενημερώνουμε μέρα με τη μέρα». 

Η Ολλανδία είναι πιθανώς η ευρωπαϊκή χώρα που σχετίζεται περισσότερο με μια χαλαρή στάση απέναντι στη χρήση κάνναβης. Ωστόσο, η ψυχαγωγική χρήση, κατοχή και εμπόριο είναι τεχνικά παράνομη εκεί. Αντίθετα, η κυβέρνηση έχει μία «πολιτική ανοχής», σύμφωνα με την οποία, η χρήση είναι σε μεγάλο βαθμό αποδεκτή εντός των ορίων. 

Η Ουρουγουάη έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που δημιούργησε μια νόμιμη εθνική αγορά μαριχουάνας όταν νομιμοποίησε το ναρκωτικό το 2013 και ο Καναδάς ακολούθησε το παράδειγμά του το 2018. 

Πηγή

Loader