Μαθητές σε όλη την Ευρώπη δέχονται bullying επειδή μιλούν ρωσικά
Εξευτελισμοί, παρενοχλήσεις και bullying λόγω του πολέμου
Μία τέτοια περίπτωση σημειώθηκε σε ένα προάστιο του Άαχεν, στη δυτική Γερμανία, ο 11χρονος Alex Ebert, που μιλά ρωσικά γιατί οι γονείς του είναι από το Καζακστάν, ήταν σε λεωφορείο επιστρέφοντας από το σχολείο, όταν τέσσερα αγόρια του είπαν ότι σκότωνε παιδιά της Ουκρανίας.
Μία εβδομάδα νωρίτερα το ένα από αυτά τα παιδιά είχε σπρώξει τον Alex και τον είχε αποκαλέσει με προσβλητικό χαρακτηρισμό που χρησιμοποιείται σε βάρος Ρώσων. Αυτή τη φορά, χτύπησε το κεφάλι του 11χρονου στο παράθυρο του λεωφορείου και τον κλώτσησε στην κοιλιά και στην πλάτη.
Διάβασε Επίσης: Αναποφάσιστο ζευγάρι έπαιξε “κορώνα ή γράμματα” για το επώνυμο που θα έπαιρναν
Ο 11χρονος κατέβηκε από το λεωφορείο στη στάση και έκατσε στο έδαφος μέχρι που άγνωστοι σταμάτησαν με ένα αυτοκίνητο και τον πήραν. «Έκλαιγε και πονούσε. Δεν καταλαβαίνει τι σχέση έχει αυτό με εκείνον», δηλώσει η μητέρα του, Svetlana Ebert.
«Είναι ένα πρόβλημα που διογκώνεται καθημερινά. Είμαι πολύ θυμωμένος και ντρέπομαι. Αν βάλουμε στο μυαλό τους ότι είναι οκ να μισούν και να εκφοβίζουν, αυτό θα μείνει εκεί για πολύ καιρό. Τα παιδιά είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας»», λέει ο Carsten Stahl, ο πιο επιφανής ακτιβιστής κατά του bullying στη Γερμανία, ο οποίος αναφέρει ότι έχει δεχθεί πληθώρα αναφορών για τέτοια περιστατικά με θύματα μαθητές που μιλούν ρωσικά.
Μια άλλη περίπτωση είναι αυτή της 13χρονης, Anastasia Makison, σε μια πόλη έξω από το Αμβούργο. Η Anastasia είναι Ρωσογερμανίδα και έλαβε διάφορα ανώνυμα σημειώματα στο σχολείο. Σε αυτά την αποκαλούσαν ναζί και της έλεγαν να γυρίσει στη Ρωσία για «να πιει βότκα με τον Πούτιν». «Φοβάμαι ότι κάποιος μπορεί να με χτυπήσει. Όλοι με κοιτάζουν. Είναι σαν να σκέφτονται “Ίου, είναι Ρωσίδα”», λέει. Το σχολείο υποσχέθηκε να κάνει έρευνα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει δράσει, σύμφωνα με τον πατέρα της.
Διάβασε Επίσης: Elon Musk: “Αν πεθάνω κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, χάρηκα που σας γνώρισα”
Τα παγκόσμια γεγονότα αποτελούν «αφορμή» για bullying. Η πανδημία προκάλεσε ένα κύμα παρενοχλήσεων παιδιών με καταγωγή από την Ασία. Το 2016, έπειτα από διαδοχικές τρομοκρατικές επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους, οι ανήλικοι μουσουλμάνοι ανέφεραν αύξηση του bullying. Τώρα, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει νέους στόχους μιας εκδικητικής συμπεριφοράς που μπορεί να κάνει τα παιδιά να αποφεύγουν το σχολείο και- σε κάποιες περιπτώσεις- να οδηγήσουν στην κατάθλιψη και τις αυτοκτονικές σκέψεις, προειδοποιεί ο Stahl.